Stappenplan

Voor de decentrale selectie geneeskunde

Hulp bij de decentrale selectie geneeskunde

Voor hulp bij de decentrale selectie geneeskunde ben je hier aan het juiste adres. Sinds 2011 helpen wij hier scholieren en studenten om binnen te komen! Er is behoorlijk veel informatie te vinden op het internet over de decentrale selectie geneeskunde en er zijn veel verschillende partijen die hier menen veel over te weten.

Hier op DecentraleGeneeskunde vind je alles wat je nodig hebt op 1 plek. Volg ons stappenplan decentrale selectie geneeskunde en lees alles wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde en voor een goede start van je studie! Het stappenplan leidt je op een overzichtelijke manier door alle handige pagina’s van onze website. 

We denken ook verder dan alleen de decentrale selectie geneeskunde. Het is ook belangrijk om goed voorbereid aan je studie geneeskunde en studentenleven te beginnen! Daarom is de laatste stap ook gewijd aan een goede voorbereiding op de studie geneeskunde en je studentenleven! 

Gratis preview

Wil je liever eerst een gratis voorbeeld van onze ervaringenbundel?


Laat je naam en e-mailadres achter, en ontvang een downloadlink voor een gratis voorbeeld in je mailbox, inclusief een ervaring met tips.


Bovendien krijg je ook extra tips van mij met handige links die je écht kan gebruiken voor je decentrale selectie geneeskunde!

Gratis download

Stuur download link naar:

Ik verklaar dat ik de privacy-verklaring heb gelezen en ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens zoals dit is beschreven (verplicht).

Stappenplan Decentrale Selectie Geneeskunde

Stap 1: Verdiep je in de studie geneeskunde

Het is erg belangrijk om te weten wat geneeskunde studeren inhoudt. Bij sommige selecties moet je een motivatiebrief schrijven en dan is natuurlijk de grote vraag waarom je geneeskunde wil studeren? Daarnaast is het bij een brief of gesprek ook belangrijk om te laten zien dat je je hebt verdiept in de studie en kan laten zien waarom de studie dan ook bij jou past.

Handige pagina’s voor deze stap:

Stap 2: Kies een universiteit en selectie die bij je passen

Hier moet je voor jezelf een belangrijke afweging maken: wil je graag studeren in een specifieke stad en kies je de universiteit die daar zit, of ga je voor een universiteit waar jouw kans op toelating het grootst is? De kans op toelating hangt naast jouw situatie en de selectie uiteindelijk ook erg af van het aantal aanmeldingen voor de selectie af!

Voor een grotere kans op toelating zou mijn advies zijn om de keuze niet af te laten hangen van de stad. De 8 geneeskunde-universiteiten zitten in 7 prachtige en levendige steden. Kijk daarom vooral naar de universiteit zelf en de decentrale selectie procedures. Sommige universiteiten leggen bijvoorbeeld de focus enorm op een goed cv terwijl andere universiteiten juist kijken naar hoe goed iemand kan studeren en leggen de nadruk op toetsen. Bekijk daarom de algemene pagina over de decentrale selectie geneeskunde, maar ook de aparte pagina’s over de universiteiten en de websites van de universiteiten zelf om te zien waar de verschillende universiteiten naar kijken. Daarnaast kan je ook veel informatie vinden in de verschillende ervaringen en tips voor de decentrale selectie. Lees ook de discussies op het forum van de vorige jaren, bekijk de tips voor een goed cv voor geneeskunde en kijk ook naar het aantal aanmeldingen in voorgaande jaren voor geneeskunde.

Handige pagina’s voor deze stap:

Stap 3: Voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde

Als je de knoop hebt doorgehakt en voor een universiteit en selectie hebt gekozen is het tijd voor de voorbereiding! Hoe eerder je de keuze voor een decentrale selectie maakt hoe beter! Bij sommige universiteiten krijg je namelijk ruim voordat de deadline voor aanmeldingen nadert al toegang tot studiemateriaal!

De eerste tip is dan ook om je direct aan te melden als je een keuze gemaakt hebt voor een selectie! De tweede belangrijke tip is om de deadlines en de selectiedata op te zoeken en op te schrijven! De eerste deadline is die voor jouw aanmelding voor de selectie: dit is op 15 januari. Maar zoals hierboven staat, schrijf je ruim voor deze tijd in!

Voor de inschrijving heb je een DigiD nodig. Heb je deze nog niet? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan, het duurt namelijk een tijdje voordat je deze binnen hebt! 

Als je je hebt aangemeld en je informatie hebt gekregen van de universiteit is het tijd om te starten met de échte voorbereiding!

Mijn tips voor de decentrale selectie geneeskunde:

 • Lees en bewaar de informatie die je van je universiteit krijgt over de decentrale selectie goed.
 • Lees de ervaringen en tips van vorige kandidaten op de website!
 • Maak een overzicht van alles wat je moet aanleveren, moet leren of moet schrijven.
 • Maak een overzicht van de data waarop je naar de universiteit moet voor de selectie
 • Maak een planning en houd rekening met de tentamens van jouw school of opleiding! Neem genoeg tijd om je voor te bereiden op de decentrale selectie!
 • Start met leren en oefenen! Schrijf alle woorden die je niet kent op en zoek uit wat ze betekenen!
 • Moet je ook op gesprek of een patiëntengesprek voeren? Oefen dan met vrienden of familie!
 • Doe actief mee aan de discussies op ons forum of in de Whatsappgroepen!
  • Door actief mee te doen ben je meer met de stof bezig, onthoud je alles beter en ben je van alles beter op de hoogte. Je leert ook door wat anderen aan jou vertellen!
 • Schrijf je in voor een cursus voor de decentrale selectie geneeskunde!
  • Een cursus kán je helpen om nog beter voorbereid en wat zelfverzekerder te zijn voordat je aan de selectie begint. Check onze pagina cursussen voor een overzicht van cursussen. Hier vind je onze partners, dit zijn betrouwbare aanbieders van cursussen.
 • De selectiedag! Ga op tijd naar bed en zorg er voor dat je ruim op tijd op de locatie bent, kom niet te laat! Neem eten en drinken mee. Controleer of je alles bij je hebt wat de universiteit van je vraagt (zoals een paspoort of ID-kaart!)

Handige pagina’s voor deze stap:

Stap 4:

  KvK-nummer: 67252109
  BTW-nummer: NL210387257B01

  © 2023 DecentraleGeneeskunde.nl