Decentrale selectie geneeskunde

 • Wat is de decentrale selectie geneeskunde?

 • Hoe is de decentrale selectie opgebouwd?

 • Cursussen voor de decentrale selectie geneeskunde

Wat is de decentrale selectie geneeskunde?

De decentrale selectie geneeskunde is een selectieprocedure voor universiteiten, om zelf hun aankomende studenten te selecteren. Hierdoor kunnen scholieren en studenten hun kansen vergroten om toegelaten te worden tot de opleiding geneeskunde. Op sommige geneeskundefaculteiten krijg je zelfs alleen maar toegang tot de opleiding door middel van de decentrale selectie geneeskunde. Heb je je VWO diploma met een gemiddeld 8 of hoger  gehaald, dan word je direct toegelaten tot de opleiding bij een universiteit naar keuze.

Waarom de decentrale selectie geneeskunde?

De decentrale selectie geneeskunde is voor universiteiten een handige manier om zelf te bepalen wat voor studenten zij aannemen. Universiteiten passen deze manier van binnenhalen van studenten toe, zodat zij de meest gemotiveerde studenten kunnen selecteren. De universiteiten proberen met de decentrale selectie geneeskunde te achterhalen of de kandidaten het niveau en de juiste motivatie voor geneeskunde hebben om later het beroep als arts te kunnen uitoefenen. Deze gemotiveerde studenten zijn meer geneigd de opleiding af te maken dan iemand die zich zonder echt na te denken heeft ingeschreven voor de studie geneeskunde. De universiteit verdient het meest aan studenten die hun opleiding afmaken.

 

Ook voor studenten heeft de decentrale selectie geneeskunde voordelen. Het geeft de scholier/student een kans om het heft in eigen handen te nemen en zijn of haar kansen te vergroten. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van de loting.

Hoe is de decentrale selectie opgebouwd?

Over het algemeen bestaat de decentrale selectie geneeskunde uit twee rondes. Hoe deze rondes er uitzien verschilt per universiteit. Zo begint de decentrale selectie van de UvA met een toets terwijl de decentrale selectie van de VU begint met jouw CV. Het is daarom belangrijk om de verschillende decentrale selecties goed te vergelijken alvorens je er aan begint. Want bij de meeste universiteiten mag je maar één keer meedoen aan de decentrale selectie en bij andere universiteiten mag dat vaker. Je kunt je kansen voor de decentrale selectie aanzienlijk vergroten door aan de juiste selectie mee te doen. De beste manier om er achter te komen welke universiteit het beste bij je past is door ervaringen en tips te lezen van vorige kandidaten.

Waar kan ik meedoen aan de decentrale selectie geneeskunde?

In Nederland zijn er acht geneeskundefaculteiten (universiteiten waar je geneeskunde kunt studeren). Allemaal hebben ze een decentrale selectie geneeskunde.

Dit zijn de acht geneeskundefaculteiten van Nederland:

 • Universiteit van Amsterdam
 • Vrije Universiteit Amsterdam
 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Universiteit Leiden
 • Universiteit Maastricht
 • Radboud Universiteit Nijmegen
 • Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Universiteit Utrecht

Voor meer informatie over een specifieke decentrale selectie verwijzen we je door naar de website van de desbetreffende universiteit.

Voor welke decentrale selectie moet ik mij aanmelden?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Je zult bij jezelf af moeten vragen of je een goede CV hebt of niet. Als je goed bent in leren en logisch nadenken dan kun je bijvoorbeeld afwegen om een decentrale selectie te doen met een toets.

Een andere afweging is om te kijken naar waar de meeste aanmeldingen zijn voor de decentrale selectie geneeskunde (en waar de minste). Zo had je in 2015 bij de Universiteit van Utrecht de kleinste kans (21%) om aangenomen te worden en bij de Universiteit van Amsterdam de hoogste (56%).

Voor meer info hierover kun je kijken op de pagina aantal aanmeldingen decentrale selectie geneeskunde.

Cursussen voor de decentrale selectie geneeskunde

Afgelopen jaren zijn er steeds meer cursussen te vinden op het internet voor de decentrale selectie geneeskunde. Deze kunnen je helpen door je te trainen op specifieke onderdelen van de decentrale selectie.

Op de pagina decentrale selectie geneeskunde cursussen vind je een landelijk overzicht van beschikbare cursussen voor de decentrale selectie per universiteit. Er zijn ook algemene cursussen.

Een cursus voor de decentrale selectie geneeskunde geeft je natuurlijk geen garantie om geselecteerd te worden.

Vragen over de decentrale selectie geneeskunde?

Heb je nog vragen over de decentrale selectie geneeskunde? Stel deze dan op het decentrale selectie geneeskunde forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2023 DecentraleGeneeskunde.nl