Decentrale Selectie Geneeskunde

Wat is de decentrale selectie geneeskunde?

De decentrale selectie geneeskunde is een selectieprocedure voor universiteiten. Hiermee kunnen de universiteiten zelf hun aankomende studenten selecteren. Voor scholieren en studenten heeft dit als voordeel dat zij ook zelf hun kansen vergroten om toegelaten te worden tot de geneeskundestudie. Op alle geneeskundefaculteiten krijg je alleen maar toegang tot de opleiding door middel van de decentrale selectie geneeskunde. In het verleden kon je met een VWO-diploma met een gemiddeld eind- en schoolexamen cijfer van 8 of hoger direct toegelaten worden tot de opleiding bij een universiteit naar keuze. Dat is niet meer het geval.

De decentrale selectie geneeskunde

Waarom een decentrale selectie geneeskunde?

De selectie voor geneeskunde is voor universiteiten een handige manier om zelf te bepalen wat voor studenten zij aannemen. Universiteiten passen deze manier van binnenhalen van studenten toe, zodat zij de meest gemotiveerde studenten kunnen selecteren. De universiteiten proberen met de geneeskundeselectie te achterhalen of de kandidaten het niveau en de juiste motivatie voor geneeskunde hebben om later het beroep als arts te kunnen uitoefenen. Deze gemotiveerde studenten zijn meer geneigd de opleiding af te maken dan iemand die zich zonder echt na te denken heeft ingeschreven voor de studie geneeskunde. Uiteindelijk met de bedoeling op een hogere succespercentage van hun eigen opleiding. De universiteit verdient uiteindelijk het meest aan studenten die hun opleiding afmaken.

Bovendien heeft de decentrale selectie voordelen voor de scholieren of studenten zelf. Het geeft de scholier/student een kans om het heft in eigen handen te nemen en zijn of haar kansen te vergroten. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van de loting.

Hoe is de decentrale selectie opgebouwd?

Over het algemeen bestaat de decentrale selectie geneeskunde uit twee rondes. Hoe deze rondes er uitzien verschilt per universiteit. Bijvoorbeeld de decentrale selectie van de UvA. Deze begint met een toets terwijl de decentrale selectie van de VU begint met jouw CV. Daarom is het belangrijk om de verschillende selectieprocedures goed te vergelijken alvorens je er aan begint. Uiteindelijk maak je de meeste kans bij een universiteit met de beste selectie voor jou. Want bij de meeste universiteiten mag je maar één keer meedoen aan de selectie en bij andere universiteiten mag dat vaker.

Je kunt je kansen voor de decentrale selectie aanzienlijk vergroten door aan de juiste selectie mee te doen. De beste manier om er achter te komen welke universiteit het beste bij je past is door ervaringen en tips lezen van vorige kandidaten.

Waar kan ik meedoen aan de selectie?

In Nederland zijn er acht universiteiten waar je geneeskunde kan studeren, in één woord: geneeskundefaculteiten.  Allemaal hanteren ze een selectieprocedure voor de studie geneeskunde, en allemaal hebben ze hun eigen selectie.

 

Universiteiten met een geneeskunde-opleiding:
  • Universiteit van Amsterdam
  • Vrije Universiteit Amsterdam
  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Universiteit Leiden
  • Universiteit Maastricht
  • Radboud Universiteit Nijmegen
  • Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Universiteit Utrecht

We hebben van ruim 170 scholieren en studenten hun ervaringen en tips verzameld voor de selectie voor geneeskunde. Dit is ontzettend handig om uit te zoeken welke universiteit nou echt bij je past, maar ook om te leren hoe zij hun selectie succesvol hebben doorlopen. Bij aankoop krijg je direct toegang tot de bundels van alle 8 de universiteiten en daarmee direct aan de slag kan met je voorbereiding.

Zo kan je alle ervaringen en tips lezen van iedereen die ooit zijn of haar verhaal heeft ingestuurd. Dit is inclusief de beste tips en tricks voor de decentrale selectie geneeskunde. Zo weet je nog beter welke universiteit nou echt bij je past en weet je nog beter hoe je je kan voorbereiden!

Je hebt zo in één klap meer dan 170 ervaringen van onze website!

Whatsappgroep decentrale selectie geneeskunde

Whatsappgroep decentrale selectie geneeskunde

Wij beheren de best bezochte en grootste whatsappgroepen voor de decentrale selectie geneeskunde. Voor elke universiteit en diens decentrale selectie geneeskunde hebben wij groep met super gemotiveerde kandidaten zoals jij.

Word lid van onze Whatsappgroep decentrale selectie geneeskunde

Zoek je een Whatsappgroep voor de selectie van een andere studie? Check dan onze dochterwebsite, DecentraleSelectieGroepen.nl

Korting op een cursus voor de selectie?

Via ons bespaar je geld op de beste cursussen voor jouw selectie. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met de decentrale selectie geneeskunde, en kennen de beste en meest betrouwbare aanbieders van cursussen voor de geneeskundeselectie.

Deze kunnen je helpen door je te trainen op specifieke onderdelen van de selecties. Op de pagina decentrale selectie geneeskunde cursussen vind je een landelijk overzicht van beschikbare cursussen voor de selectie per universiteit. Er zijn ook algemene cursussen.

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2023 DecentraleGeneeskunde.nl