Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2018 (6/6)

 

Door: Roshana

Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2018 (6/6)

 

Over mij & mijn droom

Ik heb dit jaar meegedaan aan de selectie van VUmc in Amsterdam. Van kleins af aan is het mijn droom om arts te worden. Ik had sindsdien maar één doel; dat was om later zelf in een witte jas mensen te helpen.

Mijn eerste keuze was Erasmus MC, maar ik werd niet ingeloot. Je mocht daar slechts één keer meedoen aan de selectie, daarom heb ik daarna voor VUmc gekozen. Ik hoorde positieve verhalen van andere studenten en de selectie bestond uit cv en toetsen, dus ik dacht dat ik daar wel een redelijke kans had om binnen te komen, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

 

Na het behalen van mijn havodiploma ben ik naar de VAVO gegaan om VWO 5 en 6 in één jaar te doen. In 2016 deed ik voor het eerst mee aan de selectie in Rotterdam. Toen ben ik uitgeloot wegens een te mager cv. Ik had me ook ingeschreven voor Psychologie in Rotterdam als back-up studie, dus ik ben dat gaan doen om het jaar op te vullen. Ook ben ik aan mijn cv gaan werken in de tussentijd.

Het jaar daarna deed ik mee aan de selectie van VUmc. Ik ben toen door de eerste ronde heen gekomen, maar ik schoot te kort bij de toetsen. Toen heb ik het jaar Psychologie maar afgemaakt en mijn propedeuse behaald met hoge cijfers en ben ik aan mijn 2e jaar begonnen. Inmiddels was ik 21 jaar en kon ik de droom om arts te worden toch niet loslaten, dus ik besloot gebruik te maken van mijn derde en laatste poging en dit jaar weer mee te doen aan de selectie van VUmc.

 

De selectie

De selectie bestond uit 2 rondes; bij ronde 1 werd er naar je cv gekeken en ronde 2 bestond uit toetsen. Alle kandidaten werden ingedeeld in track A of track B. In track A vielen alle mensen die in VWO 6 zaten en nog eindexamen moesten doen en in track B alle overige mensen. 70% van de plekken (245) waren voor track A gereserveerd en 30% (105) voor B. Ik zat zelf in track B, omdat ik al studeerde.

Alle communicatie verliep via de mail en je werd goed en op tijd geïnformeerd over alles. Naar mijn mening was de selectie goed georganiseerd.

  

Ronde 1

Voor ronde 1 moest je een online deelnameformulier invullen. Deze bestond uit verschillende onderdelen, zoals: cijfers, evt. studieresultaten, werkervaring, bijzondere prestaties en motivatie. Hierbij moest je gewaarmerkte bewijsstukken leveren. Het formulier moest zowel digitaal als per post worden verstuurd.

Zelf had ik gemiddelde VWO cijfers, maar wel hoge cijfers voor de studie Psychologie. Ook had ik een jaar vrijwilligerswerk in een ziekenhuis gedaan en stagegelopen bij een arts. Ik maakte me niet zo heel veel zorgen om mijn cv, omdat ik vorig jaar ook door de cv-ronde was gekomen, maar het bleef spannend. Eind februari kregen we de uitslag per mail en ik was gelukkig weer door. De eisen voor track B hadden ze echter wel strenger gemaakt dan vorig jaar. Dit jaar lag de grens bij 7 punten om door te gaan naar de tweede ronde, vorig jaar was dit 5. Voor track A was de eis gelijk gebleven, namelijk 3 punten. Uiteindelijk gingen er 350 mensen van A door naar ronde 2 en 200 mensen van B.

  

Ronde 2

Voor ronde 2 kregen we een informatiepakket en een uitnodiging voor de selectiedagen toegestuurd. De 1e selectie dag was in maart en bestond uit het volgen van 2 hoorcolleges over het onderwerp dat in het informatiepakket centraal stond. De colleges waren heel duidelijk en ze werden ook opgenomen, zodat je ze thuis terug kon kijken. Dat was superfijn.

Twee weken later was de 2e selectie dag. Je kreeg 2 toetsen: een competentietoets en een collegetoets. De competentietoets bestond uit 3 onderdelen: woordrelaties, cijferreeksen en exclusie. Ik was erg zenuwachtig hiervoor, omdat ik vorig jaar niet alles af had gekregen wegens tijdgebrek en omdat je hiervoor niet echt kon oefenen. Deze keer had ik gelukkig wel alles afgekregen, maar ik wist alsnog niet hoe ik het had gemaakt. De collegetoets kwam vlak daarna en die ging wel heel goed, omdat ik het informatiepakket goed had doorgelezen en samengevat en de colleges een paar keer had teruggekeken. De toets bestond uit 40 vragen en ze waren echt heel goed te doen. Je had eigenlijk zelfs genoeg aan de colleges. De informatiemap ging dieper op de stof in, maar hier werd niet echt naar gevraagd. Je moest de informatie uit de colleges echter wel kunnen toepassen in verschillende casussen.

Beide toetsen moesten op de computer worden gemaakt. Bij de competentietoets was de tijdsdruk erg hoog. Voor de collegetoets kreeg je wel ruim de tijd.

 

De uitslag

De rangnummers werden 15 april bekend gemaakt. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest denk ik, omdat alles afhing van dat ene nummertje. Ik had er dit jaar wel een goed gevoel over, in ieder geval beter dan de voorgaande jaren. En ja hoor, mijn gevoel was juist, nummer 276! Als je een rangnummer onder de 350 had gekregen, was je zo goed als binnen dus mijn geluk kon niet op! Na 3 jaar was het dan eindelijk gelukt. Alle bloed, zweet en tranen waren het dubbel en dwars waard. Ik heb mijn plaats direct geaccepteerd en nu begin ik in september met geneeskunde!

 

Tips en tricks

  • Begin op tijd met het opbouwen van je cv. Veel universiteiten selecteren hierop en tellen activiteiten pas mee als je ze voor een langere tijd hebt gedaan. Kijk goed naar de eisen van de universiteit waar je de selectie gaat doen. Bij VUmc tellen cv en toetsen 50/50, maar je mag de toetsen pas maken als je genoeg punten voor je cv hebt.
  • Geef geen geld uit aan zogenaamde cursussen of trainingen voor de selectie. Dit is echt onnodig! Vertrouw op je eigen kracht, de selectie is écht goed te doen als je tijd en moeite erin steekt.
  • Zorg dat je de informatiemap al grondig hebt bestudeerd vóórdat je naar de colleges gaat. Dit scheelt echt een hoop! Je zult heel veel dingen herkennen en alles zal veel duidelijker worden.
  • De studiestof uit de informatiemap is veel en soms best pittig, dus verdeel het en doe elke dag een stuk. Onderstreep, markeer, zoek termen die je niet kent gelijk op. Ga actief met de stof aan de gang, dan zal het veel beter blijven hangen. Hier gaat flink wat tijd in zitten, dus begin op tijd!
  • Maak gebruik van alle bronnen die je hebt. Als je mensen kent die geneeskunde studeren/hebben gestudeerd vraag hulp. Ook het internet staat bomvol met filmpjes/animaties/informatie. Dat maakt de stof veel levendiger.
  • Probeer aandachtig naar de colleges te luisteren in plaats van als een gek aantekeningen maken en zoveel mogelijk opschrijven. Ik had zelf juist helemaal niks opgeschreven. Omdat ik de informatiemap al goed had bestudeerd, kon ik bij de colleges rustig achterover zitten en laten bezinken wat er allemaal werd gezegd. Dit is veel effectiever.
  • Focus je op de colleges bij het leren van de toetsen. Natuurlijk moet je de informatiemap ook kennen, maar de nadruk ligt meestal echt op de colleges. Kijk die zeker een paar keer terug en vat ze samen.
  • Sommige onderdelen van de competentietoets, zoals cijferreeksen kun je gratis op internet oefenen. Oefen daarmee onder tijdsdruk, zodat je er gewend aan raakt.
  • Ik heb zelf heel veel aan het forum gehad, omdat ik zo in contact kwam met andere kandidaten. Ik vond het erg fijn om met ‘lotgenoten’ over de selectie te kunnen praten en vragen te stellen.
  • Tot slot mijn belangrijkste tip… geef nooit op!! Ook al lukt het niet in 1 keer, of in 2 keer of in 3. Als dit je droom is, doe dan alles wat binnen je macht ligt om je doel te bereiken en maak je geen zorgen als het langer duurt dan je voor ogen had.

 

Ik hoop dat jullie wat aan mijn ervaring hebben en ik wens jullie heel veel succes!!

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl