Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2018 (1/6)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2018 (1/6)

 

Hoi! Ik heb in het jaar 2018 deelgenomen aan de decentrale selectie geneeskunde bij de VU. Ik zal jullie hier vertellen over mijn ervaringen en zal proberen wat tips te geven. De informatie die de VU ons geeft zal ik met jullie delen, maar die informatie is beperkt. Je krijgt een puntenaantal, maar veel meer ook niet. Ze zijn erg geheimzinnig, wat begrijpelijk is, want het moet wel een eerlijke strijd blijven voor onze opvolgers, jullie dus! Voel je alsjeblieft vrij om vragen te stellen.

 

Ik wist lange tijd niet wat ik wilde studeren, zelfs op 15 januari in de ochtend had ik nog geen flauw idee. Uiteindelijk voor geneeskunde gegaan, omdat dat de enige decentrale selectie was die mij aansprak en op deze manier kon ik de keuze enigszins uitstellen. Ik was op dat moment 17 jaar, had nog geen eerdere selecties gedaan en zat in 6 VWO.

 

Toen kwam de keuze: VU of Uva? Ik wist dat ik geneeskunde een mooie studie vond, maar een tussenjaar stond ook nog op de planning, dus er was een kans dat ik zou afhaken. Ik wilde hierbij geen kansen verspelen die ik niet terug zou krijgen, zoals het geval is bij de Uva, waar iedereen slechts één kans krijgt, bij de VU krijg je er twee. Dat is de reden dat ik voor de VU ben gegaan.

 

De selectie bestond uit twee rondes, een zogenaamde ‘cv-ronde’ en een toetsronde. Het is heel belangrijk dat je eerlijk bent op je cv, overdrijf dingen niet en schrijf ook vooral geen irrelevante zaken op. Vele zullen denken dat het behaald hebben van een EHBO-diploma drie jaar geleden je zal helpen, maar dit is naar mijn mening juist iets wat je achterlaat. Als de selectie ziet dat jij dat soort dingen noemenswaardig vindt, zullen ze niet denken dat je heel veel verborgen talenten en andere prestaties hebt, aangezien je een EHBO-diploma al opschrijft, bijvoorbeeld. Ikzelf heb 7 punten behaald voor de cv-ronde, wat voor mij een enorme meevaller was, ik had namelijk helemaal geen werkervaring in de gezondheidszorg en heb bij dat vakje ook ‘nee’ ingevuld. Mijn cijfers waren niet fantastisch: 5,6 voor bio, 5,8 voor scheikunde, 5,7 voor natuurkunde en een 8,7 voor wiskunde (ongeveer). Wel had ik ervaring in organisatorische zaken en bijzondere sportprestaties. 

 

Mijn advies voor ronde 1 is: ten eerste, de standaard inkopper: begin op tijd! De VU wil geen studenten die een week voor de selectie zijn begonnen met vrijwilligerswerk, zij willen mensen die prestaties leveren die niet direct te koppelen zijn aan een hogere kans op toelating. Schrijf dingen als debatteam of schoolkrant zeker op! Ik weet niet zeker of je er punten voor krijgt, maar ik schat de kans goed in. Ga alsjeblieft niet liegen, als je op je buurmeisje hebt opgepast en zij had haar hand geschaafd aan een schommel, dan is dat geen ervaring in de gezondheidszorg (mensen schrijven het echt op). Je bent niet hopeloos als je geen ervaring hebt in de gezondheidszorg, die ga je genoeg op doen in je studie 😉.

 

Nog een praktische tip voor ronde 1: lever de papieren een dag van tevoren in. Ik deed dit niet, en stond om half 5, op de dag van inlevering bij de VU en kwam erachter dat mijn papieren nog in de scanner op school lagen (en dus terug moest), dit veroorzaakt stress!! Deze stress wil je niet ervaren, geloof me, vooral niet omdat er ALTIJD file staat in Amsterdam, vooral op het tijdstip dat jij haast hebt. Let ook goed op dat je alles inscant en alles bij de goede onderdelen plaatst, nog een reden om (minstens!!!) een dag van tevoren alles af te hebben. Je kan hier écht niet een dag van tevoren mee beginnen, je moet handtekeningen verzamelen, nadenken over wat je allemaal gedaan hebt de afgelopen drie jaar, en je moet ook nog een motivatie brief schrijven. Je hebt hiervoor 1250 tekens, geen woorden, tekens. Dat is niet veel en er is geen enkele mogelijkheid om tóch even je laatste zinnetje af te mogen maken. Ieders motivatie is natuurlijk zijn eigen zaak, maar ik denk persoonlijk dat ze bij de VU van zinnen als ‘ik wil mijn hele leven al mensen redden en ik wil de wereld een betere plek maken’ niet meer van hun stoel geblazen worden. Schrijf jouw persoonlijke verhaal.

 

Ongeveer een maand na de papieren te hebben afgeleverd kregen we de uitslag, je puntenaantal. (Bijna) geen uitleg of motivatie, alleen je puntenaantal. Bij drie punten of meer was je door naar de volgende ronde, zoals vermeld had ik hierbij 7 punten en was dus door naar ronde 2. De tweede ronde bestaat uit twee dagen, waar je allebei fysiek aanwezig kan zijn. (Tenzij je bij die eerste op vakantie was, dan kon er ook wel wat geregeld worden). De eerste dag viel namelijk op 3 maart, de laatste zaterdag van de voorjaarsvakantie en de tweede dag op 17 maart. De eerste dag volgden we twee colleges, waar we ons na ronde 1 op voor hadden kunnen bereiden adhv studiemateriaal. Ik had dit persoonlijk niet gedaan omdat ik de stof vrij droog vond en hoopte dat het bij de college’s interessanter en duidelijker zou worden (it did!!!). Toen ik aankwam op die selectiedag, hoorde ik vooral heel veel mensen die zich al fantastisch hadden voorbereid en elke bladzijde praktisch uit hun hoofd kenden. Ik schrok hier wel van, maar laat het je niet van de wijs brengen! Jij hebt net zoveel recht om daar te zijn als zij en ook heb je net zoveel kans als zij bij die toets. Er zijn genoeg mensen die het nog niet helemaal precies kennen, alleen die laten zich wat minder horen. Trek je niets aan van anderen en volg je eigen planning, wat voor jou werkt! De college’s zou ik echt als leidraad nemen, ze zijn erg duidelijk en vertellen vrijwel alles wat je moet weten. Gelukkig worden ze opgenomen en kan je ze tijd nog een keer nakijken, wat ik zeker zou aanraden.

 

Mijn tips voor ronde twee:

Leer de college’s, leer ze goed! Zorg dat je een beetje kan voorspellen en in je hoofd kan navertellen wat er gezegd wordt. En ja, je moet ‘al die botjes/zenuwen/spiertjes’ kennen, en goed! Ze gaan serieus vragen ‘Hoe heet de spier die wordt aangegeven met pijl 2?’ Dit is gelukkig wel allemaal multiple-choice. En het is zeker niet alles wat er gevraagd wordt, ook meer inhoudelijke vragen en ziektebeelden komen aan de orde op de toets. 

 

Dan heb je nog de zogeheten ‘capaciteitentoets’, een soort intelligentietest. Het is handig om van tevoren een beetje te oefenen, maar overdrijf het niet. Het is een intelligentietest en je moet gewoon laten zien wat je kan. Het is alleen handig om even te oefenen zodat je niet op de toets zelf hoeft uit te zoeken hoe het allemaal werkt, want je krijgt zeer beperkte tijd. Daarom ook: werk door! Probeer alles in te vullen want het is en blijft multiple-choice. Als jij 50 seconden twijfelt over 1 vraag, en daardoor 10 vragen niet kan gokken, is de kans groot dat je heel wat punten misloopt. 10 vragen gokken levert je namelijk een goede kans van 3 correcte antwoorden en dus drie punten ipv 1.

 

Op de theorie-toets heb je genoeg tijd; neem hierbij ook je tijd. Controleer altijd je antwoorden en gok uiteraard als je het niet weet. Neem wat water mee naar je toets, ze zeggen dat het niet mag, maar bij ons mocht het wel. Ook mochten wij onze telefoon gewoon mee de zaal in, mits ze uitstonden, maak je daar dus geen zorgen om. Neem eventueel oordopjes mee, je hebt niets te zeggen over wie er naast je geplaatst wordt en je wilt niet constant worden afgeleid door een ander zijn loopneus.

 

Dan is het afwachten; focus je op je SE-week die je ongetwijfeld hebt. Je kan er nu niets meer aan doen en je moet er hoe dan ook voor zorgen dat je slaagt. Je krijgt de uitslag ongeveer een maand na het maken van je toets, op 15 april. Bij ons werd verteld dat de uitslag om 00:00 online zou staan, dit bleek niet het geval, ik kreeg hem om 01:04. Ik was ongeveer rangnummer 90 en dus door. Maandag 16 april krijg je een specificatie over hoe er gescoord is, hierbij geven ze meer details. Je krijg een score die over zowel de capaciteiten onderdelen als de theorietoets weergeeft hoe goed je het hebt gedaan ten opzichte van de anderen, en je nummer per track.

 

Als je een score boven de 350 hebt, geen paniek. Vorig jaar werd tot ongeveer 400 alsnog geplaatst en je weet niet wat er gaat gebeuren. Er gaan mensen zakken, mensen zullen zich bedenken. Schrijf je in ieder geval niet uit, maar afhankelijk van je rangnummer zou je wel alvast een eventueel plan B kunnen bedenken.

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl