Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2017 (1/3)

Door: Dagnery
Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2017 (1/3)

Ik heb in 2017 voor de tweede keer aan de decentrale selectie van geneeskunde meegedaan. Deze keer deed ik mee bij het VUmc in track B. Ik heb voor de VU gekozen, omdat ik op dit moment al reeds studeer aan de VU, namelijk de opleiding Gezondheid en Leven en de VU een hele fijne universiteit met diverse culturen is die heel buitenlands gericht is. Ik ben zelf een buitenlandse student. Ik had vrij veel voor mijn CV gedaan in de afgelopen jaren, waardoor ook de selectieprocedure van de VU mij aantrok, omdat ze voor de eerste ronde naar je CV kijken.

Ik was het jaar ervoor geslaagd voor VWO met een 7,3 gemiddeld en heb het profiel N&G met wiskunde B en natuurkunde gedaan. Voor de eerste ronde van track B moet je je VWO 6 cijfers inleveren, en de cijfers van je huidige opleiding (als je studeert). Doe dus je best als je studeert en haal je studiepunten.

Ik was in eerste instantie erg bang voor de eerste ronde, omdat ik niet zeker wist of mijn activiteiten intensief genoeg waren of zelfs apart genoeg waren om mij te onderscheiden van de rest van de kandidaten. Begin op tijd met het invullen van het formulier. Bewijsstukken zijn erg belangrijk. Je krijgt er 2 weken de tijd voor. Ik heb er elke dag wel een beetje aan gewerkt en heb het 2 dagen voor de inlevertermijn ingeleverd. Probeer bij elke categorie wel iets op te schrijven. Leg de nadruk op bijzondere dingen en minder op dingen zoals bijles geven en oppassen.

Het wachten op de uitslag van de eerste ronde voelde echt super lang. De uitslag van de 1e ronde ontving ik op 23 februari per mail om 10 uur ’s avonds. Achteraf viel al het gestress wel mee, en had ik 8.0 punten voor mijn CV gekregen. Het maximum aantal punten dat je kon krijgen voor de eerste ronde, werd niet verteld. De volgende dag vernam ik wel dat het gemiddelde aantal punten van de meeste kandidaten ongeveer rond de 6 lag. Voor track B had je namelijk minimaal 5 punten nodig om door te gaan naar de tweede ronde en voor Track A minimaal 3 punten.

Dingen die ik op mijn CV had staan waren leerlingenraad, schoolkrant, stage bij de huisarts, stage bij de cardioloog, stage bij de longarts, stage bij de internist, stage bij de chirurg, stage in het ziekenhuis, onderzoek doen voor de bloedbank, vice voorzitter van een vrijwilligers organisatie etc.

Ik was natuurlijk helemaal blij na de uitslag van mijn eerste ronde, maar vervolgens realiseerde ik me dat de strijd nog niet voorbij was en dat nu het moeilijkste gedeelte aankwam: de toetsen van de tweede ronde!

Op 4 maart moesten we naar de VU komen om 2 colleges te volgen met als thema de huid. We kregen eerst een college celbiologie van een biomedische wetenschapper en vervolgens een college over de huid (fracturen, botbreuken, brandwonden) van een chirurg. Ze waren echt goed te volgen en ook interessant. Op 18 maart moest je dan weer naar de VU komen om toetsen te maken. We kregen ook een informatiemap toegestuurd die we moesten leren, van ongeveer 90 blz. Deze was voor mij goed te doen, omdat ik al een medisch verwante opleiding studeerde en veel dingen herkende.

Alle pagina’s gingen over iets wat te maken heeft met de huid vanuit verschillende disciplines. Je had histologie, celbiologie, chirurgie etc. Bekijk vooral de afbeeldingen goed als je leert en memoriseer de feitjes. Let tijdens het college op waar de docent de nadruk op legt en leer dat stukje super goed.

Ik heb me voorbereid door 1 week van tevoren te leren uit de informatiemap, elke dag een beetje en 1 dag van tevoren alles te herhalen. Het college heb ik 3x terug bekeken en aantekeningen gemaakt tijdens het luisteren en deze geleerd. De collegetoets was echt te doen. Deze bevatte 40 meerkeuzevragen maar je had tijd genoeg (2 uur). Dit jaar verliep de selectie van de VU anders dan de voorgaande jaren. Dit jaar was de selectie geen openboek en waren er heleboel parate kennisvragen opgenomen in de toets. Als je goed had geleerd, kon je hier echt punten scoren. De capaciteitentoets was wat moeilijker. Je krijgt 3 toetsen in het onderdeel capaciteiten: woordrelatie, cijferreeks en exclusie. Ze zijn alle 3 tijdsgebonden.  Je hebt maar enkele minuten om zoveel mogelijke vragen te beantwoorden voor elk onderdeel. Ik zou hier adviseren om niet langer dan enkele secondes stil te staan bij een vraag, maak zoveel vragen als je kan i.p.v. weinig vragen goed te maken. Voor de capaciteitentoets had ik dus ook geoefend op internet. Als je dit moeilijk vindt, zou je ook een decentrale selectie cursus kunnen volgen. Na de toetsen volgde het wachten, wat echt veel trager dan de eerste ronde voorbij ging en veel spannender was. 

Op 15 april, precies om 12.00 a.m., werden de rangnummers op studielink vrijgegeven. Dit was een eindranking, hier werden track A en B samen gevoegd.

De nummers 1 t/m 350 die ontvangen een plek. Vervolgens moet je je plek binnen 14 dagen accepteren. De brief met mijn scores en mijn definitieve rangnummer binnen mijn track ontving ik rond 19 april per post. Ik had voor de collegetoets 90% van de vragen goed. Je cijfer van de eerste ronde die telt voor 50% mee en de capaciteitentoets had ik net boven gemiddeld gemaakt. Ik was ontzettend blij toen ik hoorde dat ik werd toegelaten, mijn droom werd vervuld!!

Enkele tips die ik heb:

  • Als je in track B bent, dan helpt het echt om een verwante medische opleiding te studeren. Ik zou echt Gezondheid en Leven aan de VU aanraden. Het doen van een studie levert je punten op. Bovendien heb je ook veel meer kennis op het moment van het leren voor de toetsen en zul je de dingen sneller begrijpen.
  • Geef nooit op. Blijf proberen en gebruik al je selectiekansen.
  • Kies een decentrale selectie die bij je past, en ga niet kijken welke stad het leukste is. Arts word je uiteindelijk bij alle 9 universiteiten.
  • Ga op de collegedag niet stressen en aantekeningen maken, maar ontspan, volg de uitleg goed en probeer alles te begrijpen. Er worden namelijk video opnames gemaakt van het college die je per mail toegestuurd krijgt.
  • Als je tijdtekort hebt om te leren, leg dan de focus op de colleges i.p.v. de informatiemap. Deze is namelijk ondersteunend.
  • Werk aan je CV!! Zoek activiteiten om te doen die je van de rest onderscheidt. Je hebt een CV echt zelf in handen door gewoon van alles te doen als je tijd hebt. Dit heb je meer in handen dan een toets maken, wat een momentopname is.

Ik wens jullie veel succes!

38
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl