Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2016 (2/3)

Door: Anoniem
Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2016 (2/3)

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie aan de VU. De reden dat ik überhaupt geneeskunde wilde studeren is omdat ik bijna een soort obsessie heb als het gaat om het menselijk lichaam. Ik kijk ook in mijn vrije tijd documentaires over bepaalde ziektebeelden, verschillende behandelmethoden, etc. Mijn doel is om uiteindelijk naar Derde Wereldlanden te gaan en daar mijn steentje bij te dragen als arts.

Ik studeer momenteel Life Science and Technology (eerstejaars). Ik had afgelopen jaar al geprobeerd door de selectie te komen, maar dat was me helaas niet gelukt. Ik had voor de toetsen in de tweede ronde namelijk een te lage score behaald. Ik haalde op de middelbare school en nu voor mijn studie redelijk goede cijfers: ik had na mijn eindexamen voor de bèta-vakken een 7,5 gemiddeld, met een 9 gemiddeld voor Scheikunde. Op de uni stond ik ook aan het begin van het jaar een 7,5 gemiddeld voor mijn vakken, maar dit begon later al snel af te zakken toen ik merkte dat de studie echt niks voor mij was. Als het gaat om vrijwilligerswerk heb ik best weinig gedaan; ik heb vooral bestuurlijke ervaring gehad door deelname aan verschillende inzamelingsprojecten op de middelbare school, en ik heb een paar maanden geholpen bij een verzorgingstehuis.

Ik maakte me niet zo’n zorgen over de eerste ronde, aangezien ik redelijk goede cijfers haalde en mijn cv behoorlijk aan had gevuld met de projecten waar ik aan mee had gedaan. Toch bleef het spannend aangezien je nooit weet wat anderen hebben gedaan aan vrijwilligerswerk en ik ook niet wist hoe zwaar vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg meetelde.

De tweede ronde was al heel wat meer stressen. Ik had meer tijd gestoken in het leren van de artikelen en  oefenen van de vaardigheidstoetsen op internet dan ik deed voor een tentamen. Ik had me al goed voorbereid voor het college dat werd gegeven, dus ik hoefde daar weinig meer extra voor te leren.

Ondanks alle harde werk was de toets bij mij zwaar tegengevallen. Maar drie/vier vragen gingen uiteindelijk over de artikelen, en de rest was allemaal gokken. Ik had het geluk  dat ik voor NLT (een keuzevak op de middelbare school) dat ik een module over Hersenen en Leren heb gehad, en ik me nog verder had verdiept (weer die documentaires) in de werking van hersenen, anders was de schade niet te overzien. De vaardigheidstoetsen gingen extreem snel, waardoor ik ook elke keer de laatste vragen niet maakte. Ik had ook geoefend op het goed maken van de vragen, en het niet op tijd geoefend. Het was ons ook niet verteld bij het college vooraf dat we daar rekening mee moesten houden, wat ik wel jammer vond.

Ik had uiteindelijk verwacht dat ik niet geplaatst zou worden, omdat ik de toetsen zó slecht had gemaakt. Ik was ook de week dat we de brief zouden verwachten extreem gespannen, omdat ik toch hoopte dat ik op rangnummer 80 zou staan en het net zou halen. Uiteindelijk bleek dat ik rangnummer B043 heb gekregen. Ik begon te lachen en te huilen door alle spanning en slapeloosheid, omdat de onwetendheid je echt sloopt. Ik ben super blij, maar toch bang dat er op miraculeuze wijze net dit jaar 80 mensen direct geplaatst zullen worden (doordat het examen enorm mee blijkt te vallen), en ik er toch uit wordt gegooid.

Wat tips voor toekomstige kandidaten: zorg ervoor dat je in ieder geval een mooi cv opgebouwd hebt, en zet ook projecten – waarvan je zou denken dat die onbelangrijk zouden zijn – erin. Bij het leren van het college dus niet alleen over het onderwerp leren, maar ook alles wat in je opkomt als je denkt aan het orgaan waar het onderwerp over gaat: dus bij het onderwerp hartritmestoornissen moet je ook zoveel mogelijk dingen opzoeken over het hart en veelvoorkomende ziektes waarbij de werking van het hart wordt beïnvloed. Verder: het is en blijft een grote gok, dus misschien helpen een paar schietgebedjes wel.

 

Hopelijk hebben jullie hier wat aan en heb ik het niet te lang voor jullie gemaakt. Veel succes ermee.

1
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl