Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (8/11)

 

Door: Amira

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (8/11)

 

Geachte studiekiezer/geïnteresseerde,

 

Hoogstwaarschijnlijk ben jij geïnteresseerd in de studie geneeskunde. Zelf vond ik het erg fijn om de ervaringen van anderen te lezen voordat ik deelnam aan de decentrale selectie en daarom wil ik mijn ervaring delen met jou!

 

Mijn naam is Amira en ik ben momenteel 19 jaar. Vorig jaar heb ik meegedaan met twee decentrale selecties: geneeskunde in Groningen en tandheelkunde in Amsterdam. Destijds zat ik ook in 6 VWO. Om eerlijk te zijn was het voor mij te zwaar om twee decentrale selecties voor te bereiden en om tegelijkertijd te leren voor mijn eindexamens. Alles viel in dezelfde periode en dat heeft ervoor gezorgd dat ik helemaal in paniek raakte. Uiteindelijk was ik was voor beide studies niet geselecteerd.

 

Dit jaar heb ik besloten om weer mee te doen met de selectie. Ik wist gewoon zeker dat ik het kon en ik vond het erg zonde om het niet nog een keer te proberen bij geneeskunde, aangezien ik al sinds kleins af aan dokter wil worden. Ik wilde niet al te ver reizen, dus ik had vier keuzes: Utrecht, UvA, Vu en Rotterdam. De 7,5 regeling bij Rotterdam was de reden dat ik niet mee wilde doen in Rotterdam. De stad Utrecht sprak mij niet echt aan en daarom heb ik niet voor Utrecht gekozen. De eerste ronde van de Vu staat geheel in het teken van schoolcijfers en buitenschoolse activiteiten. Ik wist dat ook dat niet mijn sterkste kanten waren. Wat ik wel goed kan, is leren. Ik kan binnen een korte periode een bepaalde hoeveelheid stof goed begrijpen en uit het hoofd leren. De eerste ronde van de UvA bestond dan ook uit een leertoets en een natuurwetenschappelijke toets.

 

De leertoets stond geheel in het teken van darminfecties en de veroorzakers ervan. Deze toets was erg goed te doen, mits je de stof tot in de details geleerd had. Ik raad jou dan ook aan om de stof niet oppervlakkig te bestuderen. De toets bestond uit 40 meerkeuzevragen, waarvan de antwoorden erg dicht bij elkaar zaten. Bij deze toets gaat het vooral om de details en om de feiten. Het is dus de bedoeling dat je je bepaalde informatie kan herinneren. Eigenlijk wordt de mate waarin je dit kunt getoetst. Ik heb zes dagen full time voor deze toets geleerd. Ik heb ook veel herhaald. De leerstof meerdere keren herhalen/bestuderen raad ik iedereen aan!

 

De natuurwetenschappelijke toets kun je vergelijken met een eindexamen natuurkunde in biologische context met af en toe scheikundige elementen. Deze toets kun je niet echt voorbereiden. Het doel van deze toets is om te testen hoe het met je VWO kennis is gesteld en om te kijken of je logisch kan nadenken. Verder was er een actualiteitsvraag. Deze vraag is bedoeld om erachter te komen of je je al bezighield met de studie geneeskunde. Het ging over een relatief dure injectiespuit die taaislijmziekte zou genezen. Er werd gevraagd naar de oorzaak van de wel erg hoge prijs van de injectiespuit. Blijkbaar kwam dit onderwerp vaak terug in de media. Om eerlijk te zijn, had ik het niet meegekregen. De vraag had ik echter wel goed beantwoord. Voor deze toets heb ik niet erg veel gedaan. Ik heb de voorbeeldtoets gemaakt die op de site van de UvA staat en deze toets heb ik vervolgens nagekeken om te kijken waar ik eventueel de fout in ben gegaan.

 

In totaal kreeg je vier uur de tijd om beide toetsen te maken. Dit was voor mij ruim voldoende (en ik ben niet de snelste). Ik heb elke minuut nuttig besteed en ik ging pas weg nadat er werd omgeroepen ‘dat het nu echt tijd is’. Ik had achteraf een redelijk goed gevoel over de leertoets en een neutraal gevoel over de natuurwetenschappelijke toets.

 

Een aantal weken later kreeg ik een mailtje van de UvA: De uitslag van de eerste ronde! De scores van beide toetsen zijn bij elkaar opgeteld en daaruit is een z-score voortgekomen. Iedereen met een z-score van 1,0 of hoger werd direct geselecteerd, als je een negatieve z-score had (lager dan 0) werd je direct afgewezen en als je z-score tussen de 0 en de 1 had, ging je door naar de tweede ronde.

 

Ik kreeg een z-score van ongeveer 0,5 toegekend. Hiermee was ik, net als 302 anderen, door naar de tweede ronde. In totaal deden er 930 kandidaten mee. Hiervan zijn er 169 direct geselecteerd. De helft van de kandidaten was dus al afgewezen na de eerste ronde.

 

Voor de tweede ronde kregen we hele oppervlakkige informatie van de UvA. De tweede ronde bestond uit drie gesprekjes van elk 6 minuten. 10 minuten voor elk gesprek kreeg je informatie te lezen over datgene waar je het even later over zou hebben. Ik kan helaas niet inhoudelijk ingaan op de gesprekken, omdat alle kandidaten die hebben deelgenomen aan de tweede ronde een geheimhoudingsverklaring moesten ondertekenen. Als arts moet je immers ook professioneel om kunnen gaan met gevoelige en/of persoonlijke informatie. Het doel van de tweede ronde was om te toetsen hoe het gesteld is met je sociaal communicatieve vaardigheden. Ik heb van mijzelf al een vlotte babbel en ik vind het meestal niet eng of lastig om met onbekende/angstige/verdrietige/boze/teleurgestelde mensen te praten. Ik denk dat dit mij erg geholpen heeft. Ter voorbereiding heb ik opgezocht hoe een arts zich hoort te gedragen tegenover een patiënt. De gesprekken vonden plaats in het AMC. Dit was tevens ook de eerste keer dat ik het AMC van binnen zag. De gedachte dat ik mij hier dagelijks zou kunnen bevinden gaf mij een motivatie boost om mijn uiterste best te doen.

 

Over een gesprek had ik een erg goed gevoel, over een gesprek had ik een neutraal gevoel en een gesprek had ik naar mijn gevoel niet goed gedaan.

 

Ik was redelijk teleurgesteld en ik had mij er bij neergelegd dat geneeskunde misschien toch niet dé studie is voor mij…

 

Een aantal weken later kregen we een mailtje met de uitslag van de tweede ronde. Ik kon mijn ogen nauwelijks geloven. Ik behoorde tot de top 30 van de tweede ronde! In de toelichting bij de scores van de tweede ronde stond dat de UvA verwacht dat de beste 166 kandidaten van de tweede ronde een plaats aangeboden krijgen. Ik durfde nog niet blij te zijn, want ik was bang dat ik de toelichting op de een of andere manier verkeerd geïnterpreteerd had. Ik besloot om mij nog even rustig te houden tot de bekendmaking van de rangnummers.

 

Een week later (14 april) zat ik met heel veel anderen op het forum in spanning af te wachten tot 00:00. Iedereen verwachtte dat de rangnummers om 00:00 bekendgemaakt zouden worden. Dit bleek niet zo te zijn. Het was echter wel gezellig op het forum. We hebben elkaar in de tussentijd beziggehouden. Het was erg fijn om als het ware samen met lotgenoten te wachten op een uitslag die maar niet wilde komen. Ik wilde niet slapen voor ik het wist. Het was inmiddels half twee toen er ineens iemand zei dat de rangnummers erop staan. En inderdaad! Ik had het al een beetje zien aankomen door de toelichting van de UvA, maar nu was het officieel! Ik was geselecteerd voor de opleiding geneeskunde met een rangnummer rond de 200. Ik geloof dat ik al lange tijd niet zo blij ben geweest.

 

Toen ik even later zag dat ik ook voor tandheelkunde geselecteerd was met een rangnummer van rond de 20 (!), kon mijn dag al helemaal niet meer stuk. Zeker ook omdat ik vorig jaar voor beide studies afgewezen was en daardoor erg teleurgesteld was. Ik heb uiteindelijk mijn plaats voor geneeskunde geaccepteerd en mijn plaats voor tandheelkunde afgewezen. Ik deed mee aan de selectie tandheelkunde, omdat ook deze studie mijn interesse gewekt had. Tandheelkunde was een soort plan B, maar geneeskunde was echt wat ik het allerliefst wilde.

 

Nog een aantal tips:

  • Geef niet meteen op als het niet de eerste keer lukt. Geneeskunde is een erg populaire studie, maar laat je daardoor niet afschrikken! Er zijn veel kandidaten die meedoen, maar niet alle kandidaten hebben zich optimaal voorbereid. Houd dat ook in gedachten! Schrik niet van het aantal mensen dat komt opdagen bij de selectiedag. Iedereen krijgt dezelfde kans om te laten zien wat hij/zij in huis heeft!
  • Neem echt de tijd om de leerstof goed te leren. Oppervlakkig of ‘vlotjes’ leren heeft geen zin. De toets is alleen goed te maken door mensen die een serieuze hoeveelheid tijd en moeite hebben gestoken in het leren van de stof.
  • Vergeet je Binas en (gewone) rekenmachine niet mee te nemen! Deze mag je gebruiken bij de natuurwetenschappelijke toets en ik raad jou ook echt van harte aan om dit te doen. Soms stonden bepaalde antwoorden/hints gewoon in Binas!
  • Rust goed uit. Je hebt al je energie nodig om de toetsen zo optimaal mogelijk te maken.
  • Voor de tweede ronde: Wees kalm en besef dat iedereen het net zo spannend vind als jij! Het is maar een gesprek. Weliswaar een belangrijk gesprek, maar maak het niet heel veel groter dan het is. Focus je op wat er gedaan moet worden en niet op allerlei doemscenario’s die misschien in je hoofd spoken. Er wordt echt niet van je verwacht dat je je al helemaal als een echte arts kan gedragen. Op YouTube staan genoeg filmpjes van gesprekken tussen een arts en een patiënt. Deze zou ik ter voorbereiding bekijken!

 

Vorig jaar was ik voor zowel tandheelkunde als geneeskunde niet geselecteerd. Dit jaar is het gewoon voor beiden gelukt. Zo zie je maar weer dat niets onmogelijk is en dat als iets niet meteen de eerste keer lukt, je de moed niet moet verliezen!

 

Ik wens je heel veel succes met de decentrale selectie en wie weet spreken we elkaar ooit in het AMC! Zet hem op, want je kan het! Als je iets echt wil, moet je ervoor gaan! J

 

Liefs,

 

Amira

13
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl