Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (6/11)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (6/11)

 

Hallo,

 

Ik ben xx en ik heb meegedaan met de decentrale selectie aan de UvA. Ik ben 17 jaar oud, ik zit op het moment van schrijven in 6 gymnasium en dit was de eerste keer dat ik meedeed aan de selectie. Ik vond het zelf super fijn dat mensen hun eigen ervaring hadden gedeeld en daarom wil ik dat ook graag doen voor jullie (toekomstige geneeskunde studentjes)! Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. 

 

Bij mijn keuze heb ik uitsluitend gekeken naar hoe er werd geselecteerd en waar ikzelf het meeste kans zou hebben. Dat waren de universiteiten waarbij ze beoordeelden door middel van toetsen, omdat ik best wel goed nieuwe stof kan leren en ik niet wilde riskeren afgewezen te worden door mijn CV en cijfers. Deze waren beide wel goed, maar er zijn altijd wel betere. Uiteindelijk werd het de UvA, omdat deze manier van selecteren het beste bij mij past, de school in een ziekenhuis zelf zit en ik Amsterdam ook een vette stad vind.

 

De selectie bestond uit 2 rondes. De eerste ronde bestond uit twee multiple choice  toetsen, voor de ene kon je leren en de andere niet. De tweede ronde bestond uit een paar interviews.

 

Ronde 1

Een of twee weken van te voren kreeg ik de stof opgestuurd, het ging over acute diarree. Volgens mij kiezen ze elk jaar weer een nieuw onderwerp uit, dus je kan echt alleen in deze twee weken leren. Op de site stond hier ook een hoorcollege over, krijg je meteen die vibes van hoe een echt college is. Ik had eerst de college gekeken, vervolgens de stof doorgelezen, wat bestond uit ongeveer 20 pagina’s aan tekst en deze heel vaak herhaald. Ik heb bijna elke dag wel een deel doorgenomen. Een dag van te voren weer paar keer de college bekeken en heb ik geprobeerd alle details die ik eerst over het hoofd zag, te onthouden.  Zoals het aantal met klachten per jaar.

De eerste toets bestond uit 40 vragen en ik had deze in 25 minuutjes al af. Na een half uur wordt de tweede toets uitgedeeld. Voor beide toetsen samen krijg je 4 uur de tijd. 

De tweede toets bestond uit natuurwetenschappelijke vragen, waar je niet voor kon leren. Er is eigenlijk ook niet echt een manier waarop je het zou kunnen voorbereiden. De toets deed me een beetje denken aan een biologietoets, maar dan 2x zo moeilijk. Als je die algemene kennis een beetje hebt, dan zal het wel goed komen. Hier heb ik de overige 3 en een half uur aan besteed. Je mag eerder weg, maar ik heb de volle tijd benut.

 

De toets werd op 9 en 10 februari afgenomen en de uitslag kwam eind februari. Het was in het IWO -gebouw pal naast het AMC en er waren drie zalen. Dit is ook de locatie waar je later je tentamens gaat maken volgens mij. De zaal waar ik in zat, was echt mega. Ik kwam 1 uur voor de toets op station Holendrecht aan, maar het duurde nog een half uur voordat ik bij het IWO-gebouw was. Wees op tijd dus!

Eind februari kreeg je je z-score. Er was per dag een andere toets, zodat de uitslag eerlijker was. Als je tussen de 0 en 1 zat was je door naar de volgende ronde, boven de 1 was je meteen aangenomen en onder de 0 viel je af. Mijn score was 0.89, helaas net niet genoeg om meteen aangenomen te worden. Maar ik vond de tweede ronde eigenlijk best wel leuk en nuttig, dus achteraf vind ik het niet zo erg. 

 

Ronde 2

De tweede ronde bestond uit 3 kleine gesprekjes. Meer mag ik niet vertellen helaas. Voor mijn gevoel kan je je hier eigenlijk ook niet echt op voorbereiden, want alle informatie krijg je pas ter plekke. Probeer in ieder geval altijd vriendelijk en rustig te blijven. De score hiervan kreeg je ergens begin april, dus je kon al een soort indicatie maken of je aangenomen was of niet. 

 

Ik vond dit een best leuke en nuttige ronde en je krijgt alvast een kleine sneak peak van hoe het later zal zijn. 

Er waren dit jaar in totaal ongeveer 1000 aanmeldingen voor 350 plekken. 169 waren er direct geplaatst, 303 kandidaten waren er uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede ronde en 458 zijn er na de 1e ronde al meteen afgewezen. 

Op 15 april rond kwart over 1 ‘s nachts, kwam de uitslag. Deze was gebaseerd op de score die je bij de tweede ronde had gehaald en de score van de natuurwetenschappelijke toets. Mijn rangnummer was uiteindelijk rond de 250. De eerste 15 plekken houden ze vrij voor mensen die in bezwaar gaan. Dus mocht je rang nummer 355 hebben gehaald, dan is er nog steeds een vrij grote kans dat je alsnog aangenomen wordt. 

 

Tips

  • Lees de stof heel goed door en probeer zelfs de kleinste details als: Hoe vaak komt de ziekte voor? te onthouden.
  • Bekijk de college ook goed
  • Kom op tijd, dan kan je zelf ook nog even relaxen
  • Neem de tijd. Waarom haasten?
  • Neem wat te eten en drinken mee, je zit immers 4 uur lang toetsen te maken. 
  • Op de site van de UvA staan een paar voorbeeldtoetsen, deze zijn ongeveer vergelijkbaar met hoe de toetsen waren. 

 

Succes!

12
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl