Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (4/11)

 

Door: Bente

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (4/11)

 

Hoi allemaal,

Voordat ik uitgebreid mijn verhaal doe, zal ik even wat over mezelf vertellen. Mijn naam is Bente, ik ben 19 jaar oud en woon in Tiel. Ik heb havo afgerond en ben toen een jaar hbo verpleegkunde gaan doen aan de HU en heb daarbij mijn propedeuse gehaald. Ik wou altijd al liever geneeskunde doen dan verpleegkunde, maar dacht dat deze lat te hoog voor mij lag. Hbo bleek mij toch erg gemakkelijk af te gaan en ik besloot te stoppen om een jaar vwo te doen op de vavo. Met de vier vwo vakken: biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde en een propedeuse mag je namelijk geneeskunde studeren. 

Ik heb lang nagedacht welke universiteit ik zou kiezen. Mijn CV is op een aantal bijbaantjes na vrij leeg en dus zocht ik een universiteit die hier niet naar keek. Ook zocht ik een universiteit die wel een beetje in de buurt zou zijn van waar ik woon. Toen bleven de UvA en RU (Nijmegen) over. Ik heb van beide scholen de open dag bezocht en heb een proefstudeerdag gedaan in het AMC. Toen sprak de UvA mij meer aan in zowel selectieprocedure als de sfeer en dus heb ik me hier ingeschreven.

De decentrale selectie op de UvA bestaat uit twee rondes. De eerste ronde bestond uit twee toetsen, één waarvoor je kon leren en één waarvoor je dat niet echt kon. De tweede ronde bestond uit patiëntgesprekjes. Alleen niet iedereen hoefde deze tweede ronde te doen, hier vertel ik zo meer over.

De eerste ronde vond voor mij plaats op 10 februari. In totaal deden er ongeveer 1000 mensen mee met de selectie. De kandidaten werden verdeeld over twee dagen. Ongeveer 500 mensen op de vrijdag 9 februari en de rest op zaterdag 10 februari. De eerste ronde bestond dus uit twee multiplechoice toetsen. De eerste toets was een leertoets. Ongeveer anderhalve week voor de eerste ronde zet de UvA de leerstof online. Dit jaar was dat op maandag 29 januari. De leerstof ging over infecties van het maag-darmkanaal. Het boek was gelukkig volledig in het Nederlands en ook niet super veel. Daarnaast was er een hoorcollege waarbij ze een powerpoint bespraken en die powerpoint zat er ook los bij. Het UvA topic op het forum was erg actief en dat vond ik zelf erg fijn. Je kon gemakkelijk vragen stellen en je zat allemaal in hetzelfde schuitje. 

Ik heb me voorbereid op deze toets door eerst de gehele stof een keer te lezen en vervolgens alle woorden die ik niet kende op te zoeken en de betekenis erbij te zetten. Vervolgens heb ik een grote samenvatting geschreven van alle bacteriën en schimmels en heb ik voornamelijk die geleerd. Verder heb ik het hoorcollege ongeveer 3x bekeken en de powerpoint vaak doorgenomen. 

We hebben uiteindelijk met een grote groep mensen van het forum een toets gemaakt van meer dan 100 vragen over de gehele leerstof waarbij iedereen ongeveer 5 vragen maakte over één bacterie of schimmel. Dit was erg behulpzaam en later bleek de door ons gemaakte toets op ongeveer hetzelfde niveau te zitten als dat van de selectie. 

Ik vond de eerste toets erg goed te doen. Het was geen moeilijke toets en veel dingen waren meteen in te vullen en het is daarbij best fijn dat het multiplechoice is. Alle vragen waarover ik twijfelde markeerde ik en die controleerde ik op het eind nog een keer. Ik heb zo’n half uur over deze toets gedaan. In totaal had je 4 uur de tijd voor beide toetsen en je mocht je tijd zelf invullen, maar ik had zeker de overige 3,5 uur nodig voor de tweede toets. 

De tweede toets die je kreeg was zoals zij het beschreven een toets waarbij gekeken werd of je je VWO-basiskennis over natuurwetenschappelijke principes kunt toepassen in een medisch-biologische context. Ik vond dit zelf nogal vaag klinken. Ze zeiden daarbij dat je je niet voor kon bereiden voor deze toets. Aangezien ik geen 6 jaar vwo gedaan heb en op het moment van de selectie slechts een half jaar vwo stof gezien had, ben ik twee weken voordat de leerstof voor de eerste toets online kwam, begonnen met het lezen van samengevat biologie. Daarnaast heb ik op biologiepagina biologie examens gemaakt op onderwerp. Of dit zin heeft gehad, durf ik niet te zeggen, want de tweede toets leek totaal niet op biologie examens. 

Ik vond de tweede toets heel erg moeilijk. De toets begint altijd met een vraag over een onderwerp uit de actuele media. En vervolgens kwamen er van allerlei vragen. Veel medische onderwerpen, maar ook natuurkunde vragen, biologie vragen en een klein beetje scheikunde vragen. Bij sommige vragen had ik werkelijk geen idee wat het antwoord zou kunnen zijn en soms waren er vragen waarbij je met behulp van de binas wel uit kan komen. Na het maken van deze toets zakt bij ongeveer iedereen de moed in de schoenen en had ik werkelijk geen idee of ik het wel of niet goed gedaan had, omdat ik bij het merendeel van de vragen het antwoord niet zeker wist.

Een paar weken later kwam daar de mail. Ik was door naar de tweede ronde! Ik had een score van 0,92. Er waren 3 mogelijkheden. Je had het slechter dan gemiddeld gedaan, dan was je afgevallen, je score was dan < 0. Je had het gemiddeld gedaan, dan mocht je door naar de tweede ronde, je score was dan tussen 0 en 1. Je had het beter dan gemiddeld gedaan, dan was je meteen aangenomen, je score was dan >1. Het gemiddelde werd bepaald door ons en het kan dus elk jaar anders zijn. Daarnaast werd er ook rekening gehouden met of je op vrijdag of op zaterdag selectie deed. 

De tweede ronde was op 21 maart en hiervoor kon je je ook niet voorbereiden. Er deden uiteindelijk 303 mensen de tweede ronde en verwacht werd dat de beste 166 aangenomen zouden worden. Het bestond uit drie gesprekken. Voor ieder gesprek kreeg je informatie over de casus en tien minuten om je voor te bereiden. Deze tien minuten heb je echt nodig om informatie te krijgen en vast te bedenken wat je allemaal wil gaan zeggen tegen de patiënt. Inhoudelijk mag ik niks over de gesprekken vertellen, omdat iedereen hiervoor een geheimhoudingsverklaring afgelegd heeft. Ieder gesprekje duurde 6 minuten en het vloog elke keer zo voorbij. Uiteindelijk was je na ongeveer een uur klaar. 

Op 5 april werden de scores bekend gemaakt en in een tabel weergeven van hoog naar laag. Ik was ongeveer nummer 90 en dat betekende dat ik bij de beste 166 hoorde. Alleen durfde ik nog niet blij te zijn en wachtte echt totdat ik mijn rangnummer te zien kreeg op 15 april. Ongeveer 1 uur ’s nachts stond het er eindelijk bij iedereen op. De rangnummers tot 365 waren aangenomen, want de eerste 15 waren gereserveerd. Ik had rangnummer 276 en ik was dus aangenomen! 

Een aantal tips voor jullie:

  • Denk goed na welke universiteit je wil kiezen. Welke selectie past bij jou? Waar zijn mijn kansen het grootst? Maar ook: Kan ik me hier thuis gaan voelen? En hoe is de sfeer en locatie?
  • Maak gebruik van het forum! Hier kan je veel info en tips vinden, maar ook vragen stellen en elkaar steunen tijdens het leren.

 

Voor de eerste ronde:

  • Zorg dat zodra je de leerstof beschikbaar is, je kan focussen op het leren voor deze toets. Probeer je huiswerk voor school vast vooruit te maken, zodat je dit niet erbij hoeft te doen.
  • Maak een samenvatting en het liefst handgeschreven. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat als je teksten met de hand schrijft je het beter onthoudt dan wanneer je het typt. 
  • Vergeet niet om de tabellen, de cijfertjes en andere details goed door te nemen en te onthouden. Juist hier vragen ze om.  
  • Blijf niet te lang hangen op vragen. Als je iets echt niet weet, sla het over en pak de vraag er later weer bij. Je hebt alle tijd hard nodig en het is zonde als je teveel tijd besteedt aan een vraag.
  • Gebruik je binas goed. Zorg dat je van te voren weet waar alles te vinden is. Neem hem thuis eens helemaal door, zo ontdek je tabellen die je echt nog niet eerder gezien hebt en die je misschien tijdens de toets goed kan gebruiken. En gebruik plakkertjes op belangrijke pagina’s, zodat je snel de juiste pagina te pakken hebt.

Voor de tweede ronde:

  • Gebruik de tien minuten goed om alle informatie in je op te nemen. Probeer vast te bedenken welke boodschap je over wil gaan brengen.
  • Stel jezelf voor, geef een hand en glimlach. Zulke simpele dingen kan je op zo’n nerveus moment zomaar vergeten. 
  • Probeer jezelf te zijn en rustig te blijven.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn ervaring en ik wens jullie allemaal alvast veel succes met de decentrale selectie! Als je nog vragen hebt, stuur mij gerust een berichtje op het forum: bentetd. 

Veel liefs,

Bente

12
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl