Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (1/11)

 

Door: Esmee
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (1/11)

 

Hoi,

Ik ben Esmee en ik heb dit jaar (2018) meegedaan aan de decentrale selectie, en ben na twee rondes geplaatst voor geneeskunde. Ik wist al van jongs af aan dat ik geneeskunde wilde studeren, ik heb daarom dan ook veel tijd gestopt in mijn CV en ook cijfers, maar omdat natuurkunde en wiskunde B nou niet mijn beste vakken waren, waren mijn cijfers niet denderend; niet zo slecht dat ik er punten door zou verliezen, maar ook niet zo goed dat er veel profijt van zou hebben.

Voordat ik me wilde inschrijven bij de UvA heb ik eerst nog de VU overwogen, voornamelijk omdat ik best wel veel en gevarieerde dingen op mijn CV had staan. Maar na een dagje proefstuderen en een paar keer meegelopen te hebben, voelde ik mij heel erg thuis in het AMC. Daarnaast was de selectie ook best wel gunstig voor mij. Deze selectie bestond uit twee rondes. Ronde 1 bestond uit twee toetsen en ronde 2 uit drie korte gesprekken (MMI).

Zoals ik al zei bestond de eerste ronde uit twee toetsen. Voor de eerste toets kreeg je ongeveer 25 pagina’s uit een tekstboek en een hoorcollege om te bestuderen en te leren. Het onderwerp dit jaar was maag- en darminfecties, niet perse het lekkerste onderwerp dus, maar wel prima toen doen qua moeilijkheidsgraad en hoeveelheid stof. De vragen over deze leerstof waren allemaal heel gedetailleerd, dus het is belangrijk dat je ook echt alles wat ze je toesturen leert, dus ook de cijfers en de tabellen. Daar werden bij ons meerdere vragen over gesteld. Maar als je goed leert dan is deze toets prima te doen. Voor de tweede toets kon je niet leren, hier werd je getest op basiskennis die je tijdens het VWO hebt opgedaan. Er werd hier (naar mijn mening) vooral op natuurkundige kennis getest en deze toets vond ik daarom ook een stuk moeilijker. Ook vond ik het niveau van de vragen een stuk hoger dan dat van de oefenvragen op de site van de UvA. Maar naast het doornemen van mijn BINAS is er niks wat ik heb gedaan om me voor te bereiden op deze toets. De selectiedag verliep verder erg rustig en was goed georganiseerd door de UvA.

Tips voor de eerste ronde:

 • Zorg dat je echt alle leerstof kent (dus alle antibiotica, symptomen, incubatietijd, cijfers etc. die bij een bepaalde ziekteverwekker horen) zelf heb ik veel gebruik gemaakt van woordkaartjes en WRTS en heel veel samengevat
 • Overhoor jezelf waar je kan
 • Ken je BINAS. Bij de tweede toets kan je heel veel vragen al rechtstreeks uit de BINAS halen en andere antwoorden kan je afleiden uit informatie uit je BINAS
 • Kom op tijd, maar niet te vroeg, want je raakt alleen maar gestrest van al je medekandidaten
 • Zorg dat je het mailtje waarin alles staat dat je mee moet hebben goed leest en dat je ook echt alles meeneemt wat daarin staat. Het klinkt vanzelfsprekend maar een vriend van mij had dat niet gedaan en was zijn BINAS daardoor vergeten.
 • Neem genoeg rust tijdens de toetsen. Vier uur is best lang en vermoeiend dus zorg dat je op tijd af en toe een minuutje pauze neemt en even wat eet en drinkt, zo houd je het veel langer vol.
 • Bedenk je dat iedereen net als jij heel zenuwachtig is en dat als jij die basiskennistoets moeilijk vindt, zo’n 85% het ook ontiegelijk lastig vindt. Het gaat er niet om dat jij een voldoende haalt, maar dat je beter bent dan de rest, dus als je denkt dat je het verpest hebt, niet meteen de hoop opgeven!!

Ergens eind februari kregen we dan eindelijk de uitslag en ik was gelukkig door naar de tweede ronde. Deze ronde bestond uit drie MMI’s en je werd bij deze ronde vooral gestest op je sociale vaardigheden. Van de drie gesprekken waren er twee met een simulatiepatiënt: MMI 1 was een vraaggesprek en daarbij moest je (natuurlijk) klachten uitvragen van een patiënt en vervolgens een samenvatting geven aan de bijzitters, bij MMI 2 moest je een patiënt informeren en het is hierbij belangrijk dat je duidelijk en vasthoudend bent, maar ook denkt aan de gevoelens en de emoties die de patiënt ervaart. Bij MMI 3 moest je een gesprek voeren met je bijzitters over een bepaald diagnostisch dilemma. Zorg dat je hierbij goed kijkt naar alle opties en een duidelijke mening vormt waarbij je alle standpunten, voor- en nadelen overweegt. Wat misschien handig is om te weten, is dat je voor elk gesprek tien minuten de tijd krijgt om je in te lezen over je casus. Zorg eerst dat je alles begrijpt en ga dan proberen zo veel mogelijk te onthouden. Bij elke MMI ligt de informatie ook op je tafeltje en kan je dus in het geval van een blackout altijd nog even spieken.

Tips voor de tweede ronde:

 • De bijzitters zijn er om je te beoordelen, maar ook om je te helpen. Als je iets niet snapt van de casus of hoe de MMI in elkaar zit vraag dat dan gerust aan ze, ze willen altijd helpen
 • Voor elk gesprek krijg je in principe zes minuten de tijd en geven ze na vijf minuten aan dat je nog een minuut hebt. Ga niet proberen om die zes minuten helemaal vol te praten. Het is beter dat je eerder klaar bent en sterk eindigt dan dat je maar wat gaat zeggen puur om aan je tijd te komen en vervolgens je einde af te raffelen
 • Bij elke MMI zitten andere beoordelaars en zij weten dus niet hoe jouw vorige gesprek is gegaan. Voor elk MMI word je dus apart beoordeeld, dus als je denkt dat je je eerste gesprek compleet hebt verpest heb je altijd nog twee nieuwe kansen om punten te scoren
 • Zorg dat je er verzorgd uitziet!!!!

Ongeveer twee weken na de tweede ronde kreeg ik een mailtje met mijn score. Ik had 81 punten van de 108 en uit een lijst op de site van de UvA kon ik opmaken dat ik nummer 51 was van de scores van de tweede ronde. Ik was dolblij want ik had juist een van de lagere scores van de eerste ronde. Deze blijdschap werd alleen maar groter toen ik erachter kwam dat de eerste 167 mensen van de tweede ronde (zo verwachtte de UvA dan in ieder geval) zouden worden toegelaten. Dat betekende dus dat ik al bijna zeker was van mijn plekje!! En 15 april kwam dan eindelijk het verlossende bericht van studielink: ik was toegelaten en moest mijn plekje accepteren. Ik ben nu, een paar maanden verder, nog steeds dolblij met mijn plekje en mijn keuze voor de UvA. Voor iedereen die zich heeft ingeschreven voor de selectie: heel veel succes en ik hoop dat je hier wat aan hebt.

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl