Ervaring decentrale selectie geneeskunde UU 2018 (4/5)

 

Door: Jelmer

Decentrale Selectie Geneeskunde UU – UMCU 2018 (4/5)

  

Hoi allemaal!

 
Ik heb dit jaar selectie gedaan aan de Universiteit Utrecht. Ik heb voor Utrecht gekozen omdat hier vooral wordt geselecteerd op een toets waar je voor moet leren, en aangezien ik niet echt een indrukwekkend CV heb en van mezelf weet dat ik goed kan stampen is mijn keuze op Utrecht gevallen.
 
Ik ben nu 18 jaar en zit dus nog in 6VWO. Als je op tijd begint met leren voor de selectie is het zeker te combineren met je examenjaar. Het was dus voor mij ook de eerste keer dat ik mee heb gedaan aan een selectie. Desondanks wist ik van tevoren veel over hoe de selectie zou verlopen door veel ervaringen e.d. te lezen. 
 
De selectie bestond, net als voorgaande jaren, weer uit een kennistoets en een non-cognitieve toets. Daarnaast moest je van tevoren motivatievragen invullen en je cijferlijst van 5VWO opsturen.
 
Om je voor te bereiden op de kennistoets kregen we rond 1 december de studiestof opgestuurd. De studiestof was volledig in het Engels, maar was niet echt van erg hoog niveau, het was goed te snappen. Een heel belangrijke tip is om je echt vóór 1 december in te schrijven, zodat je zo snel mogelijk aan de studie kan gaan. De stof bestond dit jaar uit bewegingsleer en de thorax (o.a. longen en hart) voor anatomie en het hart voor fysiologie. Ik vond vooral het deel over het hart super interessant, waardoor ik het leren hiervan helemaal niet vervelend vond. Bewegingsleer was vooral heel droge stof, maar zeker niet oninteressant! 
 
En toen was het zover, op 24 februari was de dag van de selectie. Je maakt eerst de kennistoets, waarna je na even pauze de non-cognitieve toets moet maken. 
 
De kennistoets bestond dit jaar uit 70 meerkeuzevragen (A t/m D) waarvan de meeste (naar mijn mening) erg goed te doen waren. Voor mijn gevoel was de toets dit jaar niet van super hoog niveau. Vergis je niet, het waren zeker pittige vragen, maar het was alleen reproduceren van de stof, je hoefde niet toe te passen. Als je dus op tijd begint met leren is het zeker goed te doen. De vragen zijn gerangschikt: eerst anatomie en dan fysiologie.
 
Na een korte pauze moesten we de examenzaal weer in voor de non-cognitieve toets. Deze toets bestond ook weer uit meerkeuzevragen waarin situaties werden geschetst die je zal tegen komen in jouw studeertijd. Een voorbeeldvraag: ‘Tijdens je zorgstage begint een demente vrouw jou te slaan, hoe reageer je?’ Een van de antwoorden was (serieus): ‘Terugslaan’. Dit laat wel ongeveer zien dat je je echt niet druk hoeft te maken om deze toets. In de meeste gevallen filter je de foute antwoorden er heel gemakkelijk uit. In sommige gevallen twijfelde ik tussen 2 antwoorden, maar zoals ik al zei moet je je echt niet druk maken om deze toets.
 
Na 2,5 maanden in spanning afwachten stond op 15 april rond 01:00 mijn rangnummer op Studielink: 294! Ik mag volgend jaar gewoon geneeskunde studeren!! 
 
Tips:
  • Zorg ervoor dat je met een klein groepje (wij waren met ong. 15) gemotiveerde kandidaten een appgroep aanmaakt waarin je elkaar oefenvragen stelt, tips geeft of vragen stelt wanneer je iets niet snapt. Het heeft voor mij zeker weten de doorslaggevende rol gespeeld: zonder deze appgroep had ik het nooit gehaald. 12 van de 15 uit deze appgroep zijn geselecteerd!
  • Houd er rekening mee dat je het totaalplaatje niet kwijtraakt. In de kennistoets worden vragen gesteld die diep op de stof ingaan, maar er zijn zeker ook vragen die erg oppervlakkig waren. Vergeet dus het totaalplaatje niet! Wat voor mij heel erg heeft geholpen is de Capita Selects cursus. Deze heb ik een week voor de selectie gevolgd en ik vond hem heel handig om alles in 1 dag te herhalen. Echt een aanrader!
  • Al eerder genoemd maar heeel belangrijk: zorg dat je je motivatievragen vóór 1 december invult, zodat je er zeker van bent dat je de studiestof op tijd binnen hebt! Zeker voor de kerstvakantie regelen, want dan is de universiteit dicht waardoor je niet kan leren in je vakantie.
 
Voor iedereen die volgend jaar selectie gaat doen in Utrecht: heel veel succes! Het is echt niet onmogelijk om geselecteerd te worden. Als je op tijd begint met leren moet het zeker goed komen. 
[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl