Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2018 (4/4)

 

Door: Svea

Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – Radboud UMC 2018 (4/4)

 

Ik heb deelgenomen aan de decentrale selectie van geneeskunde in Nijmegen. Ik ben nu 19 jaar en ben een jaar geleden geslaagd voor mijn eindexamen vwo. Ik heb er bewust voor gekozen om eerst een jaar medische biologie te gaan studeren in Nijmegen. Dit heb ik gedaan omdat je in Nijmegen maar één keer mag deelnemen aan de decentrale selectie van geneeskunde. Om mijn kansen te vergroten heb ik dus besloten om eerst extra kennis op te doen bij de studie medische biologie in Nijmegen. Naar mijn mening heb ik hier ontzettend veel aan gehad. Niet alleen de extra kennis die ik had, maar ook het leren van grote hoeveelheden ging veel makkelijker doordat ik dit gewend was door het studeren. 

 

In Nijmegen maak je eerst een huiswerkopdracht en neem je vervolgens deel aan 2 toetsen van de selectie. De huiswerkopdracht is minder belangrijk dan de toetsen, zo lang je een voldoende haalt voor de huiswerkopdracht. Op de selectiedag maak je eerst een BINAS kennis toets. Bij deze toets mag je GEEN BINAS en rekenmachine gebruiken. Het is een toets waarbij je vooral theorievragen krijgt. Dit kun je heel goed voorbereiden door vooral je samengevatboeken en daarnaast een aantal dingen uit je BINAS van buiten te leren. Daarnaast hoef je bij natuurkunde en scheikunde nauwelijks te rekenen, maar moet je wel basisformules uit je hoofd kennen. Op de site van IFMSA staan oude geneeskunde tentamens. De vragen 1 ™ 20 van de tentamens van MGZ1 zijn goede voorbeelden van vragen die je kunt krijgen op de kennistoets. https://tentamen.ifmsa.nl/tentamens-gnk.html 

 

In de middag krijg je nog een arts affiniteittoets. Hierbij krijg je verschillende situaties voorgelegd met 5 verschillende opties. Je moet dan bij elke situatie de beste en slechtste optie kiezen. Bij deze toets moet je er rekening mee houden dat je patiëntgericht denkt. Je moet je dan verplaatsen in de patiënt en de patiënt betrekken bij het maken van keuzes over een behandeling. Op internet zijn verschillende boeken te vinden zoals “Communicatie en consultvoering, een persoonsgerichte benadering”. Ik heb dit boek doorgelezen en hier veel aan gehad. 

 

Ik ben door de selectie gekomen en heb rangnummer 54 behaald. Vragen mag je altijd stellen op dit forum. Als je écht heel graag in Nijmegen geneeskunde wilt studeren zou je kunnen overwegen om eerst een jaar extra kennis op te doen en daarmee je kansen te vergroten. Verder is een goede voorbereiding echt belangrijk. Begin op tijd en leer gedetailleerd alle theorie, blijf dit regelmatig herhalen en maak de tentamens op de bovengenoemde site. Verder is het belangrijk dat je rustig blijft en je niet gek laat maken als je een vraag niet weet. En daarnaast is zelfvertrouwen en positiviteit ook niet verkeerd. Als je het écht heel graag wilt en als je je goed voorbereid, dan kom je er wel.

 

Met vriendelijke groet,

Svea

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl