Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2018 (2/4)

 

Door: Marloes

Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – Radboud UMC 2018 (2/4)

 

Mijn naam is Marloes, ik ben 21 jaar en dit jaar deed ik voor de derde keer mee met een decentrale selectie van geneeskunde. Na het twee keer in Utrecht geprobeerd te hebben, heb ik het dit jaar in Nijmegen geprobeerd. Ik had voor Nijmegen gekozen omdat de selectieprocedure mij aansprak. Mijn cijfers van de middelbare school waren niet bijzonder hoog en ook op mijn CV stonden geen bijzondere dingen, op deze twee punten letten ze niet in Nijmegen dus dat vond ik fijn. Ook is de BNS toets die je moet maken geen toets waarbij je een stapel leerwerk op krijgt, zoals in Utrecht, maar je moet het voor een groot deel doet met de kennis die je zelf al hebt van biologie, natuurkunde en scheikunde. Ik deed dit jaar de studie Gezondheid en Leven in Amsterdam, daar heb ik al behoorlijk wat kennis opgedaan over deze drie vakken. Daarom had ik het idee dat ik in Nijmegen een kans had en ben ik er voor gegaan.

De selectie bestond uit een huiswerkopdracht, een BNS toets en een geneeskunde specifieke toets. De huiswerkopdracht maakte je natuurlijk gewoon zelf thuis, en de twee toetsen maakte je op de selectiedag in Nijmegen.

Bij de huiswerkopdracht moest je eerst een stuk schrijven over de studie geneeskunde in Nijmegen, vervolgens moest je drie referenten zoeken die elk een stuk moesten schrijven over waarom jij geschikt bent voor deze studie, en waarom niet. Als laatst moest je een reflectie schrijven op deze drie referenten. In totaal ben ik ongeveer 20 uur bezig geweest met de hele huiswerkopdracht. Als referenten heb ik gekozen voor drie mensen die mij goed kennen, maar toch een verschillende band met mij hebben, zodat ik niet drie dezelfde verhaaltjes kreeg. In mijn geval waren dit mijn moeder, een goede schoolvriendin (die overigens ook geneeskunde in Nijmegen studeert) en mijn werkgroepdocent.

De BNS toets vond ik zelf het lastigste onderdeel. Je krijgt geen specifieke stof op, in de instructies staat alleen dat je biologie, natuurkunde en scheikunde op eindexamen niveau van het VWO moet beheersen. Ondanks dat ik mijn examens voor deze drie vakken prima had gemaakt, heb ik me toch zo veel mogelijk proberen voor te bereiden. Ik heb dit gedaan door de samengevat boekjes van het VWO te stampen. Eerst heb ik alle moeilijke punten opgeschreven en die punten ben ik vervolgens allemaal letterlijk uit mijn hoofd gaan leren. Ik had voor de toets zelf niet het gevoel alsof ik alles helemaal perfect kende, maar ik had gedaan wat voor mij haalbaar was qua tijd. Ik begon ongeveer 1,5 maand voor de toets met leren en stak er echt zo veel mogelijk tijd in. Als laatst heb ik nog 3 biologie examens geoefend, ik denk overigens dat ik daar niet heel veel aan heb gehad, omdat de vraagstelling in examens heel anders is dan in de BNS toets. De toets zelf bestond voor ongeveer 1/2 uit biologie vragen, 1/4 uit scheikunde vragen en 1/4 uit natuurkunde vragen. Alle vragen waren meerkeuze. De scheikunde en natuurkunde vragen waren overigens wel echt op geneeskunde gericht, ze gaan dus bijvoorbeeld niks over sterren of stroomkringen e.d. vragen. Ik vond sommige vragen erg makkelijk, en bij sommige vragen moest ik echt gokken. Vooral de natuur- en scheikunde vragen vond ik over het algemeen best pittig. Ik had ook niet echt een mega goed gevoel na de toets, ik moest voor mn gevoel te veel gokken en had zelfs een beetje tijdnood.

Vervolgens de geneeskunde specifieke toets, voor deze toets geeft de universiteit geen instructies en je weet dus eigenlijk niet wat je kan verwachten. Ik heb zelf aan een vriendin, die de selectie al eerder had gedaan, gevraagd wat er in deze toets gevraagd wordt, ze gaf me een paar tips waardoor ik me toch een beetje heb kunnen voorbereiden. In de toets worden verschillende situaties voorgelegd (voornamelijk gesprekken tussen arts en patient) waarbij je moet aangeven wat volgens jou de beste, en de slechtste manier is om met deze situatie om te gaan. Als voorbereiding heb ik het Cambridge Model doorgenomen. Dit model verteld je hoe je als arts het beste met een patient kunt communiceren. Tijdens de toets heb ik geprobeerd zo veel mogelijk patient-gericht te denken. Het is lastig om te zeggen of de toets goed of slecht ging, je moet namelijk veel op je gevoel af gaan.

15 april kregen we de uitslag van de selectie. Ik zelf heb een plekje op de opleiding gekregen met rangnummer 89! Ik had wel gehoopt dat ik toegelaten zou worden, maar zo’n goed rangnummer had ik niet durven dromen. Ik denk dat er in Nijmegen relatief veel mensen zijn die weinig voorbereiden, aangezien je geen specifieke stof op krijgt, dus als je veel tijd besteed aan de voorbereiding van de twee toetsen denk ik dat de kans dat je wordt aangenomen echt wel groot is! Neem vooral de drie samengevat boekjes goed door, en kijk naar het Cambridge model. Alvast heel veel succes met de selectie!

 

66
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl