Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2018 (1/4)

 

Door: Anne

Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – Radboud UMC 2018 (1/4)

 

Hoi,

 

Ik ben Anne van 17 jaar oud en heb dit jaar meegedaan aan de decentrale selectie Geneeskunde in Nijmegen. Al sinds ik in de onderbouw zat, wist ik bijna zeker dat ik iets wilde gaan doen met biologie – en dan met name met het menselijk lichaam. Wanneer je dan gaat googlen op zoek naar een studie, kom je dan al vlug bij geneeskunde uit aangezien ik ook graag sociaal bezig ben en dus naast het medische ook graag iets met mensen wilde gaan doen. 
 
Na veel open dagen te hebben bezocht, heb ik uiteindelijk besloten om me aan te melden bij Nijmegen voor de decentrale selectie. Dit was de allereerste keer, dus het was super spannend! Het voordeel aan Nijmegen vond ik dat er enkel werd gevraagd naar VWO toetsstof en je dus geen CV op hoefde te hebben gebouwd. Dat was namelijk iets wat ik nog niet echt had, dus waarin ik niet zou kunnen uitblinken. Er waren drie verschillende dingen die je moest doen om te worden aangenomen.
 
De eerste ronde bestond uit de huiswerkopdracht. Je moest eerst in het algemeen over de studie vertellen: welke richtlijnen worden er van je verwacht, waarom wil jij hier studeren etc., daarna moest je drie referenties verzamelen en daarna daar ook weer op reageren. Een opdracht waarbij het belangrijk is dat je er niet te kort van tevoren mee begint. Dus als tip zou ik zeggen dat het handig is om een tijdsplanning te maken: dan wil ik dit af hebben, dan stuur ik dit naar de referenten en dan wil ik het weer terug krijgen. Ook is het handig om bijvoorbeeld je ouders er even naar te laten kijken om zeker te weten dat je geen typefouten erin hebt staan. Deze opdracht is prima te doen als je er rustig de tijd voor neemt en goed van tevoren al je referenten hebt gevraagd. 
 
Op 17 maart was het dan zo ver: we moesten twee toetsen gaan maken. De eerste toets was bij ons de BNS-toets en ik moet eerlijk zijn, ondanks dat ik me ontzettend goed had voorbereid, vond ik hem best wel pittig! Ik wist dat je de BiNaS goed moest kennen, maar je moet hem blijkbaar nog beter kennen dan gedacht. Ze vragen echt heel gedetailleerde dingen soms, als ‘Wat is de structuurformule van ureum.’ Veel was wel gewoon reproductiestof, dus als je de BiNaS ook heel goed kent, moet het wel goedkomen.
De tweede toets was een competentietest. Je kreeg verschillende scenario’s en dan moest je aangeven wat het beste alternatief was om te reageren en wat het slechtste alternatief van de gegeven reacties. In principe was het prima te doen, maar je moet er niet te veel over na denken. 
Tussendoor kregen we geen uitslagen, dus we moesten allemaal echt wachten tot 15 april en toen kwam het verlossende woord: ik heb nummer 263! 
 

Belangrijk is dus om echt goed op tijd te beginnen met leren voor de toetsen: vat alle stof samen, ga nog eens zitten met je biologiedocent om lastige onderwerpen te bespreken, oefen met lastige onderwerpen (Vergeet scheikunde en natuurkunde niet!) en leer de binas ook goed! En vooral: maak je gewoon niet te druk, gewoon rustig blijven en dan komt het allemaal wel goed.

 

Groetjes, Anne

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl