Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2012 (5/5)

Door: Laura
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2012 (5/5)

In 2012 heb ik meegedaan aan de decentrale selectie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Er was voor mij maar één optie, Geneeskunde studeren. Met mijn gemiddelde (een zeven) zou ik het waarschijnlijk niet redden en het zou waarschijnlijk niet zakken, dus ik kon de gok wel wagen. Ik ben ontzettend blij dat ik dit gedaan heb: met rangnummer 70 en het verlossende telefoontje dat ik geslaagd ben, ben ik namelijk zeker van een plaatsje op de studie Geneeskunde in Nijmegen. Een droom die uitkomt!

Tijdens de selectie was ik nog maar zestien jaar, ik heb namelijk een klas overgeslagen. Daardoor had ik ook nog geen relevante werkervaring, in de zorg moet je vaak zestien zijn en sowieso heb ik één of twee jaar minder ervaring op kunnen doen dan de gemiddelde leerling uit 6 vwo. De eerste week van de selectie hadden we ook onze laatste schoolexamens, ik heb mijn examens dus eigenlijk al in de carnavalsvakantie geleerd.

Je moest je opgeven voor de decentrale selectie via Studielink. Wanneer je je inschrijft voor Geneeskunde, kun je aangeven of je ook mee wilt doen aan de decentrale selectie naast de loting. Daarna krijg je formulieren opgestuurd die je in moet vullen en terugsturen, samen met een kopie van een legitimatiebewijs. Zo wordt er al op twee punten gefilterd: op tijd inschrijven en op tijd de benodigde zaken insturen.

Een week voor het begin kreeg je wat informatie per mail. Je kunt de stof aan via Blackboard, via de mail kon je je daarvoor aanmelden en vast wat rondneuzen. De daadwerkelijk stof stond nog niet online natuurlijk. Blackboard is een digitale leeromgeving, het is een soort van site waar bestanden en mededelingen worden geplaatst. Een paar dagen voor het begin kwam er een oefencollege online met wat informatie over wat het inhoud om arts te zijn (ontzettend interessant!) en 2 april was het zover: de stof ging online, en daarna ook het forum waarop je kon discussiëren met andere deelnemers.

Het onderwerp zoemde al een tijdje rond op een ander forum en inderdaad: het was Alzheimer. Jullie zullen weer een ander onderwerp krijgen, maar wat voor elk onderwerp zal gelden: schrap de vooroordelen. Als je ‘Alzheimer’ leest dan schrik je wel even, valt daar zo veel over te vertellen? En zeg eens eerlijk, dat is toch saai? Nou, echt niet! Het is zo bijzonder om niet alleen te leren wat een ziekte inhoudt, maar ook waardoor het ontstaat en wat je er aan kunt doen. Ook het onderdeel ethiek was interessant, je leert daar dat Geneeskunde zoveel meer is dan medicijnen voorschrijven. Je hebt ook met familie te maken, de wensen van de patiënt en wetgeving. Je leert door de hele cursus vooral dat het niet allemaal zwart/wit is. Ik denk zeker dat ik er voordeel door ga hebben komend jaar, gewoon omdat je al een heel klein beetje geproefd hebt aan Geneeskunde studeren.

Na een maand, 1 mei bij ons, moet je naar Nijmegen. ’s Ochtends maak je een meerkeuzetoets en ’s middags schrijf je een essay. Hoewel het essay minder vaak meetelt, onderschat het zeker niet. De meerkeuzetoets bepaalt wie er bij de beste 200 horen, het essay maakt de rangorde in die 200. Zo had ik de meerkeuzetoets middelmatig gemaakt, maar mijn essay vrij goed, en kreeg plaats 70 toegewezen. Een vriend van me had twintig punten meer (één van de beste dus!) op de meerkeuzetoets dan ik, maar drie punten lager op het essay, en hij had plaats 53. Het maakt dus echt een verschil. Probeer je te verplaatsen in een arts tijdens het schrijven, denk goed aan de patiënt en het publiek waar je voor schrijft. Gebruik vooral je gevoel!

Na een week of twee krijg je de uitslag van de meerkeuzetoets, weer twee weken later de definitieve uitslag. Allebei per post, dat wordt de postbode in de gaten houden dus! Ook kun je af en toe op fora kijken of andere mensen al post hebben gehad, dan weet je of het er aan zit te komen.

Ik deed mee in Nijmegen, omdat je daar zelf echt iets te zeggen hebt over het resultaat. Je leert, maakt een toets en via de essay wordt gekeken of je inzicht hebt. Natuurlijk is er de factor pech, maar je hebt wel een groot deel zelf in de hand. Het gaf voor mij ook rust: er wordt gekeken hoe ik het als student en arts zou doen, als ik op basis daarvan af was gewezen had ik er vrede mee gehad. Ik wilde altijd al naar Nijmegen omdat ik de stad en het onderwijs super vind. Ook kan ik nog even thuis blijven  wonen.

Enkele tips die ik wil geven:

  • Plan, plan en plan. De decentrale selectie vraagt wat extra van mensen tijdens de voorbereiding voor je examens, zorg dus dat je die examens al geleerd hebt. Ook heb je gewoon voordeel van bijvoorbeeld biologie bij de decentrale selectie, en andersom! Zo kwam er in ons examen biologie een vraag over hersengebieden (onder andere bij Alzheimer), dat was een eitje! Ook komt Latijn van pas bij het begrijpen en leren van al de lastige namen.
  • Vraag hulp. Een arts zou handig zijn, maar je docent biologie weet ook heel veel. En wie weet ken je een student die Geneeskunde of een aan Geneeskunde gerelateerde studie doet!
  • Zorg voor een leuke tweede keus. Natuurlijk is het lastig, en voor mij was het eigenlijk ook geen optie, maar doordat ik toch iets vond (Nederlandse taal en cultuur, ook in Nijmegen) had ik meer rust.
  • Als je het geluk hebt dat meer mensen van je school decentrale selectie doen, ga af en toe bij elkaar zitten. Het is pittig alles zelf uit te zoeken, wat andere meningen kan heel verhelderend werken. Hier helpt het forum ook bij!
  • Overzicht is belangrijk. Het is zoveel stof dat het soms een chaos wordt. Ik had een lijst gemaakt met alles wat je moest doen, zodat ik kon strepen. Ook lekker voor je gemoedstoestand als je ziet dat je bijvoorbeeld al de helft gedaan hebt!

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn verslag. Als je twijfelt of je het niveau wel aankunt (dat had ik zelf heel erg) dan wil ik je nog meegeven, je doet niet voor niks vwo. Wie weet tot op de uni! 😉

Groetjes,

Laura

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl