Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2017 (1/2)

Door: Thijmen
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2017 (1/2)

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie geneeskunde in Groningen, voor studiejaar 2017-2018. Ikzelf heb eerst Havo gedaan. Omdat ik op 4 Havo mijn interesse in geneeskunde begon te krijgen, heb ik besloten om na de HAVO verder te gaan met VWO. De keuze voor geneeskunde heeft vaak plaats gemaakt voor andere studies, maar na een tijdje kwam ik toch weer tot de conclusie dat ik geneeskunde wou doen; arts worden was mijn droom, ondanks die lange en zware studie. Ik vond VWO best pittig, en toen ik voor de selectie mijn 5-VWO cijfers in moest leveren was dat wel even schrikken. Omdat ik wist dat ze gelukkig niet alleen oordelen over cijfers, heb ik vrijwilligerswerk gedaan in een woonzorgcentrum in de buurt. Dit heb ik ongeveer 4 maand gedaan, met elke week een avond van 2 uurtjes. Dit was dus goed te doen en het stond mooi op mijn CV. Tevens had ik de webklas van de RUG gevolgd in 5VWO, dus kon ik dat samen met een certificaat op mijn CV zetten.

De selectiedag was een lange dag. De dag was verdeeld in 4 delen: Cognitief 1 en 2 en Non-Cognitief 1 en 2. Cognitief en non-cognitief wisselden elkaar af, waardoor je de leertoetsen niet na elkaar kreeg. Dit wordt zeker gewaardeerd. Cognitief 1 bestond uit een 4-tal artikelen die je van tevoren moest bestuderen. Dit waren allemaal wetenschappelijke artikelen in het Engels, en de wetenschappelijke Engelse taal was erg wennen. Er werd verteld dat de artikelen in grote lijnen bestudeerd moesten worden, maar uiteindelijk werden er alsnog details gevraagd als percentages en aantallen.

Cognitief 2 bestond uit patiënteninterviews die je zelf moest afnemen. Bij de interviews moest je onder andere vragen naar de ervaringen van de patiënten met de artsen. Bij de toets moest je dit onderbouwen door te vertellen wat jij bij de omgang van de patiënten zou doen of juist niet, een soort reflectieverslag van een arts dus. Tevens moest je een artikel dat je zelf had uitgekozen linken aan je eigen CV. Je moest een motivatie geven voor je keuze en die in relatie brengen met je gekozen LC en je CV.

Non-cognitief 1 ging over een wetenschappelijk artikel dat je ter plekke moest lezen en hierover moest je vragen beantwoorden. Dit was begrijpend lezen en niet al te moeilijk.

Non-cognitief 2 bestond uit een hele reeks situaties waarin een arts zich bevond, en dan was er een handeling gegeven. Deze handeling moest jij beoordelen of het wel of niet professioneel was. Daarnaast was er een artikel gegeven dat gebruikt wordt om artsen op te leiden. Er stond onder andere in welke competenties een dokter had en welke rol de arts speelt in een ziekenhuis. Hierop moest je ook toelichting geven en de competenties van de arts moest je ook weer in verband brengen met wat je op je CV had staan. In mijn geval had ik samenwerking in verband gebracht bij mijn vrijwilligerswerk in het woon-zorg centrum waarbij ik samenwerkte met artsen, verpleegkundigen en verzorgenden.

Daarnaast moesten we nog een dossier inleveren met onder andere CV, cijferlijst van 5v naar 6v en je opleidingsloopbaan.

Na deze ronde was het dan eindelijk klaar en nam ik uitgeput de trein terug naar huis. Ik had geen goed gevoel over mijn gemaakte toetsen, ik wist niet wat nou goed was om in te vullen. Ook baalde ik van het grote aantal open vragen. Er was geen gebruik gemaakt van lijntjes papier, waardoor je antwoord nogal slordig overkwam.

Echter, eindelijk kreeg ik dan het verlossende woord. Op 15 april kwam de uitslag binnen, en ik was toegelaten! Ik was helemaal verbaasd want dit had ik totaal niet verwacht. Ik had me al helemaal ingesteld op een andere studie, want die selectie dag ging voor mijn gevoel zo slecht dat ik niet toegelaten kon worden. Dit was gelukkig niet het geval!

Ik heb een aantal tips voor aankomende studenten. Ten eerste zorg ervoor dat je de dag voor de selectiedag al in Groningen bent en dat je een goede slaapplek hebt. Het wordt een hele zware dag, dus een goede nachtrust is van groot belang. Ook voorkom je op deze manier dat je die dag zelf nog moet reizen naar Groningen, waardoor je er sowieso erg vroeg uit moet.

Ten tweede, maak je niet druk om je cijfers! In Groningen wordt er weinig nadruk gelegd op de cijfers. Pas als je een 8 of hoger gemiddeld stond in 5VWO krijg je extra punten, maar geen aftrek als je dat niet stond.

Zorg ervoor dat je je kunt onderscheiden van de andere kandidaten door aan je CV te werken. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, een EHBO-cursus of bijvoorbeeld de webklas die de RUG aanbiedt voor geneeskunde. Ikzelf heb bij mijn CV van alles een gekopieerde certificaat meegestuurd, zodat ik zeker was dat het opgemerkt werd. 

Heel veel succes met de selectie dag en de voorbereiding ervan!

53
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl