Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2015

Door: Anoniem
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2015

Ik heb meegedaan met de decentrale selectie aan de Rijksuniversiteit Groningen (omdat ik daar woon en omdat uitgaan daar geweldig is) om geplaatst te worden in het studiejaar 2015-2016. Zelf heb ik gymnasium gedaan met het profiel NT&NG en was bezig met voorbereiden voor mijn examens op het moment dat ik de selectie deed.

Vanaf het studiejaar in 2014 is de studie geneeskunde in Groningen anders ingericht. Er wordt nu gewerkt in vier profielen/communities, 2 Nederlandse en 2 Engelse: Duurzame Zorg (NL), Intramurale zorg (NL), Global health (EN) en Molecular Medicine (EN). Voor je toekomstige studie moet je hier één van kiezen. Tip: doe zoveel mogelijk research naar de profielen. Als je één hebt gekozen, moet je goede redenen hebben waarom en deze ook kunnen beargumenteren. Ook kan je niet meer wisselen. Ik doe zelf Duurzame zorg.

Ook: weet waarom je geneeskunde wil studeren. Denk erover na en doorgrond je redenen en argumenten. 

Het is handig om de mentaliteit van de Rijksuniversiteit aan te houden. Er zijn een aantal competenties waar ze naar kijken in je dossier, maar ook bij wat je invult op de non-cognitieve toets. Deze competenties zijn: medische deskundigheid, communicatie, samenwerken, organiseren, gezondheid bevorderen, academische vorming en professionaliteit.

1e ronde decentrale selectie:

  • Op de selectie dag krijg je eerst een cognitieve toets, dus over de Engelse tekst die je krijgt, dit is een meerkeuze toets. Je hebt voor deze toets 1,5 uur, dit lukt makkelijk binnen de tijd. Mensen die een Nederlands profiel hebben gekozen krijgen alle toetsen in het Nederlands en mensen die een Engels profiel hebben gekozen krijgen de toetsen in het Engels (denk eraan: je dossier moet ook in het Engels). Voor de mensen met een Nederlands profiel raad ik aan belangrijke begrippen te vertalen. Op de toets krijg je de termen allemaal in het Nederlands, en als je deze niet weet kom je niet ver. Lees de tekst vaak helemaal door, zodat je dingen weet en vat samen wat je nog niet weet. Er worden niet veel details gevraagd. Probeer bij het leren de tekst vooral volledig te begrijpen, als je het goed kent zal de toets makkelijk zijn.
  • Als tweede krijg je een non-cognitieve toets. Hier kun je dus niet voor leren. Bij de toets moest je vragen beantwoorden als ‘Waarom zou je een goede arts zijn?’ en ‘Waarom pas jij bij de community die je hebt gekozen?’. Ook moest je een artikel meenemen die naar je was gestuurd en daarover vragen beantwoorden. Hiervoor moet je de tekst van tevoren goed doorlezen, er een standpunt over kunnen innemen en die goed kunnen beargumenteren. Je moest bij alle vragen veel schrijven, ongeveer een hele pagina per vraag. Denk er dus alvast over na. Wanneer je hiermee klaar was, kreeg je 9 situaties waarin er een probleem was en daaronder stonden acties die je in die situatie kon doen, waarbij de acties moest indelen van niet professioneel naar professioneel. Daarbij moest je bij elke actie aangeven waarom je deze zo had ingedeeld. Bij deze toets moet je dus erg veel dingen doen, en timemanagement is hier belangrijk (je hebt 1,5 uur). Probeer daarom van tevoren al te bedenken hoe je de vragen kan beantwoorden en je zo goed mogelijk te oriënteren op je artikelen en het onderwijs van G2020. Weet waarom je een goede arts zal zijn en kan dit overtuigend onder woorden brengen.
  • Voor de selectie moest je een dossier meenemen. Hierin moet o.a. jouw motivatie voor geneeskunde en je profiel staan: denk hier goed over na, neem er de tijd voor en probeer het op een originele manier onder woorden te brengen. Noem iets wat jou een goede keuze maakt ten opzichte van de rest. Ook moet je een CV maken met werkervaring. Ik zelf had weinig tot geen werkervaring, wel met vrijwilligerswerk. Als je een CV wil verbeteren, meld je dan aan voor collectelopen of voor iets dat met geneeskunde te maken heeft en waarbij je een competentie (bovengenoemd) kan betrekken. Loop ook stage, zodat je interesse toont, bijvoorbeeld bij een huisarts. Leg bij elk ding dat je hebt gedaan uit wat je ervan hebt geleerd en betrek zoveel mogelijk de competenties waar ze op letten. Verder moet je 4 mensen een referentie laten schrijven. Ik heb 5 mensen dit laten doen, zodat ik de beste eruit kon kiezen. Zorg dat je dit vraagt aan mensen die jou goed kennen en in detail kunnen uitleggen wie jij bent, de diepte in gaan en dus niet oppervlakkig blijven: je moet tussen een groep van meerdere mensen eruit springen en iets unieks hebben.
  • Voor je CV heb je alleen een bewijs nodig voor de cijfers die je hebt gehaald voor je studie (overgang VWO 5-6). Deze moet gewaarmerkt zijn. Voor mijn CV en motivatie hoefde ik geen bewijzen te geven.
  • Verder: mijn cijfers voor de overgang van VWO 5-6 waren niet hoog, maar ik ben wel geselecteerd, voornamelijk op mijn dossier. Denk dus niet dat je cijfers al te veel invloed hebben.
  • Belangrijk: richt je niet alleen op de cognitieve toets. Je kan hier alle aandacht aan besteden, maar er zijn altijd mensen die hier beter in zijn. Zorg ervoor dat je je ook veel richt op je dossier en het voorbereiden van de non-cognitieve toets, zodat jij jezelf als persoon goed kan presenteren; je kan hierop net zo goed uitgekozen worden als op de cognitieve toets.
  • Ga op de dag voor de selectie vroeg slapen. Vooral als je denkt dat je niet gaat kunnen slapen. Eet genoeg, drink genoeg. Probeer lichamelijk voorbereid te zijn, zodat er geen slechte invloed is op je prestatie.
  • Wees zelfverzekerd als je naar binnen loopt, weet dat je er alles aan hebt gedaan.

Ik heb niet meegedaan aan de tweede ronde, ik ben gelijk geselecteerd (op 20 maart kreeg ik de uitslag), en heb dus verder geen info. Succes verder ☺!

6
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl