Ervaring decentrale selectie geneeskunde EUR 2016

 

Door: Emma
Decentrale Selectie Geneeskunde EUR – ErasmusMC 2016

Ik heb meegedaan met de decentrale selectie aan het EUR. Na vele open dagen bezocht te hebben, maanden te twijfelen, lijstjes te maken, te peinzen, in te zien dat alle universiteiten op academisch niveau en kansen erg gelijk zijn, besloot ik op mijn gevoel af te gaan. De EUR voelde goed aan: een plek waar men rustig en geconcentreerd kan studeren (collegezalen, faculteitsbibliotheek, plaatsen om bij te komen, eetgelegenheden allemaal in de faculteit zelf), de Rotterdamse mentaliteit van werken, een groot ziekenhuis waar men veel kan leren en positieve reviews van andere studenten.

Zelf stond ik gemiddeld +7,5 en ben ik met cum laude geslaagd. Ook had ik al veel gedaan aan mijn CV voor de decentrale selectie, dus dit heeft ook een beetje meegespeeld dat ik voor Rotterdam gekozen heb.

In Rotterdam zijn er twee rondes : 1) CV en motivatie 2) toetsen of gemiddeld SE eindcijfer dat hoger is dan 7,5 voor de vakken Engels, wiskunde, Nederlands, natuurkunde, scheikunde en biologie.

De eerste ronde was CV en motivatie. Qua motivatie waren er een paar vragen (over de studie geneeskunde en arts zijn in relatie met jouw capaciteiten) waar men krachtig antwoord op moest geven. Voor het CV werd er gevraagd naar werkervaring binnen de zorg, speciale prestaties op topniveau of administratief werk. Zelf had ik een stage gedaan in het ziekenhuis, maar ook alle andere activiteiten (bijles geven, diploma’s, aanbevelingsbrieven, enz) heb ik toegevoegd (al weet ik niet of dit meegerekend is). In Maart moest dit opgestuurd worden en in Mei zou ik te horen krijgen of ik door de eerste ronde was gekomen.

Tijdens de eindexamens hoorde ik dat ik door de eerste ronde was en ik was zo blij! Ik had namelijk een gemiddeld SE eindcijfer dat hoger was dan 7,5 dus ik wist dat ik geplaatst was mits ik mijn eindexamen zou halen. Doordat ik niet aan de toetsen heb deelgenomen, heb ik ook geen rangnummer gekregen. Helaas kan ik ook niets vertellen over de tweede ronde.

Als tip voor de aankomende student: bezoek niet alleen open dagen, maar doe ook mee aan meeloopdagen. Dit geeft namelijk een betere indruk van de opleiding (ook je middelbare school ziet er verschillend uit tijdens een open dag :p). Neem de tijd om te kiezen waar je heen wil, maar maak je niet al te druk! Alle universiteiten in Nederland hebben een goede reputatie en geven jou de kans om jezelf te ontwikkelen. Kijk daarom niet enkel naar zaken zoals buitenland, coschappen, studentenverenigingen, enz., dit bieden namelijk alle universiteiten aan! Proef vooral de sfeer aan de verschillende universiteiten, praat met de studenten om een indruk te krijgen van wie er zowel op de universiteit rondloopt en luister naar je hart!

[heart_this]

Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl