Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde aan de VU

Gratis ervaringsverslag met tips

Kijk aan! Van ons krijg je één ervaringsverslag inclusief super handige tips gratis!

Wil je graag meer lezen? Je vindt deze ervaring en nog veel meer in onze ervaringenbundel! Met je aankoop steun je ons in het up-to-date houden van de website zodat jij en toekomstige kandidaten altijd ergens terecht kunnen voor een optimale voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde!

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Doe je zelf ook mee aan de selectie?

Ga je dit jaar mee doen aan de selectie? Let dan goed op en schrijf na je selectie ook een ervaring voor de website! Je maakt hier mee kans op één van de prijzen die wij jaarlijks verloten onder de inzenders! Check hiervoor onze speciale pagina:

Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde voor de Vrije Universiteit van Amsterdam 2021

Hooihooi! Ik heb dit jaar (2021) meegedaan aan de decentrale selectie aan de VU. Ik wist al sinds ik klein was dat ik geneeskunde wilde gaan studeren, dus het enige wat nog resteerde was kiezen aan welke universiteit ik mee zou gaan doen aan de selectie. Het maakte mij eigenlijk niet veel uit waar ik zou gaan studeren zolang het maar geneeskunde was. Ik heb de selecties van alle universiteiten met elkaar vergeleken en ik was op die manier tot de conclusie gekomen dat de selectie van de VU het best bij mij paste.

De selectieprocedure van de VU 

Er zijn 350 opleidingsplaatsen voor de studie geneeskunde bij VUmc. Hiervan is 70% voor de kandidaten van Track A en 30% voor de kandidaten van Track B. Ik deed mee in Track A. De selectie bestond uit 2 rondes. Bij ronde 1 werd gekeken naar je CV, hiervandaan gaan er ongeveer 550 mensen door naar ronde 2, ronde 2 bestaat uit toetsen.

Ronde 1 

Bij ronde 1 wordt gekeken naar je CV en de overgangscijfers van 5VWO, maar afgelopen jaar was dit door corona veranderd naar de cijfers op 15 januari. Mijn cijfers waren niet geweldig, ik stond gemiddeld een 6,5. Wat betreft je CV kun je punten scoren op de volgende onderdelen: Gezondheidszorg, techniek, onderzoek, bestuur/organisatie, bijzondere prestaties en overig. De activiteit, de periode en hoeveel uur je er maandelijks aan hebt besteed wordt beoordeeld. Ook moet je je taken en de instantie beschrijven en toelichten waarom je deze activiteit hebt gedaan. Ik had een redelijk goed gevoel over mijn CV. Je kan 6 activiteiten opgeven, maar mag ook minder. Op mijn CV stond:

 • 1,5 jaar vrijwilligerswerk in het ziekenhuis
 • Redactie van een jaarboek
 • Boekhouding bij een winkel
 • Vrijwilligerswerk bij mijn trampoline-vereniging
 • Bijbaantje bij de Albert Heijn (ik weet niet of dit punten opleverde, maar ik dacht dat het in ieder geval geen kwaad kon).

Na een paar weken wachten kregen we eindelijk de uitslag. Om door te gaan naar de 2e ronde moest je in Track A minimaal 4 punten halen. Ik had 10 punten, dus ik was gelukkig door! 

Mijn belangrijkste tip voor deze ronde: begin op tijd met het opbouwen van je CV.

Ronde 2

Ronde 2 bestond uit een collegetoets en een capaciteiten-toets die bestond uit 3 onderdelen. De collegetoets ging over aspecifieke lage rugpijn en knie-artrose. Hierbij kregen we ook nog 2 hoorcolleges. De hoorcolleges vatten alle stof goed samen, dus ik raad je aan deze colleges echt goed te leren. Ik had persoonlijk meer moeite met de capaciteiten-toets, omdat ik niet goed wist wat ik kon verwachten. Dit jaar waren de onderdelen: ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid en verbaal inzicht. Na het maken van de toetsen was het afwachten tot 15 april. De uitslag stond al om 00.15 online en ik was binnen met rangnummer 53! Later die dag kreeg ik een mail met de scores. Ik had bovengemiddeld geschoord op de onderdelen rekenvaardigheid en verbaal inzicht en iets onder gemiddeld op ruimtelijk inzicht. Ook had ik 88% goed bij de collegetoets. Daarnaast krijg je nog je rangnummer binnen je eigen Track te zien, hier had ik nummer 42.

Mijn advies is dus kijk goed welke selectie het best bij jou past en waar jij denkt dat je de grootste kans hebt om binnen te komen. Heel veel succes!!

   

  KvK-nummer: 67252109
  BTW-nummer: NL210387257B01

  © 2023 DecentraleGeneeskunde.nl