Gratis ervaringsverslag met tips
Kijk aan! Van ons krijg je één ervaringsverslag inclusief super handige tips gratis!
Wil je graag meer lezen? Je vindt deze ervaring en nog veel meer in onze ervaringenbundel! Met je aankoop steun je ons in het up-to-date houden van de website zodat jij en toekomstige kandidaten altijd ergens terecht kunnen voor een optimale voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde!
Doe je zelf ook mee aan de selectie?
Ga je dit jaar mee doen aan de selectie? Let dan goed op en schrijf na je selectie ook een ervaring voor de website! Je maakt hier mee kans op één van de prijzen die wij jaarlijks verloten onder de inzenders! Check hiervoor onze speciale pagina:
Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde voor de Universiteit van Amsterdam 2020
Inleiding
Hallo, Ik ben Judith. ik ben 24 jaar oud en opgegroeid in Maastricht. Ik heb dit jaar (2020) meegedaan aan de selectieprocedure voor Geneeskunde bij de Universiteit van Amsterdam. Dit was mijn eerste poging voor de selectie Geneeskunde, maar ik heb dit jaar ook selectie gedaan voor Biomedische Wetenschappen, ook bij de UvA (voor het geval dat). Ik koos voor de Universiteit van Amsterdam, omdat zij het dubbele bachelor programma Geneeskunde – Biomedische Wetenschappen heeft als enige universiteit in Nederland.
Vooropleiding
Ik kom oorspronkelijk van het VWO, waarvan de eerste drie jaren het gymnasium. Door privé problemen ben ik in de derde klas blijven zitten en zakte ik af naar het atheneum. Daarbij koos ik er in de 5e klas voor om terug naar de HAVO te willen en ben daarom aan het eind VWO5 overgestapt naar HAVO5 om daar mijn diploma te halen.
Vervolgens ben ik begonnen met een HBO Bachelor Sport- en bewegingseducatie (dit heet nu Sportkunde), waar ik in het begin van de 2e jaar erachter kwam dat dit toch niet de juiste studie was voor mij. Toch ben ik verder gegaan met mijn opleiding, zodat ik in ieder geval een diploma zou hebben.
Dit jaar ben ik begonnen met de vavo en heb ik het VWO Examentraject gevolgd met een NG-NT profiel met Informatie en Management & Organisatie als extra vakken. Hierdoor lag de werkdruk erg hoog dit jaar en had ik ongeveer elke 2 weken schoolexamens.
Aanloop naar de selectie
De selectie kwam voor mij zeer ongunstig uit. Ik had in de week van mijn selectie verschillende deadlines, en zat daarnaast midden in een van mijn schoolexamenweken. Op 4 februari kreeg ik de stof toegezonden die ik voor Toets 1 moest leren. Het waren vier hoofdstukken aan theorie, twee videocolleges van beiden één uur en nog een paar korte uitlegfilmpjes.
Ik probeerde de stof voor toets 1 door te nemen, maar wilde niet mijn schoolexamens verknallen, dus koos ervoor om mijn aandacht op allebei te houden. Mijn cijferlijst bestaat namelijk maar uit zo’n 5-6 cijfers per vak, waarvan er 2 grote cijfers zijn die voor 45% meetellen voor mijn schoolexamen eindcijfer. Gelukkig stond ik vanuit het begin van het jaar al best goed voor al mijn vakken en ben ik nu uiteindelijk geslaagd met vooral zevens en een paar achten.
Daarnaast leerde ik stof uit mijn boeken natuurkunde, scheikunde en biologie boeken, waarvan ik dacht dat deze misschien in toets 2 terug konden komen. De Binas was namelijk niet toegestaan tijdens de toets. Ook zocht ik nieuwsartikelen van de afgelopen 4 maanden op. Ik benaderde een clubgenoot bij de judovereniging die fysiologie lessen geeft aan de Universiteit Maastricht of hij mij wilde helpen indien nodig. Uiteindelijk heb ik hier door tijdgebrek helaas geen gebruik van gemaakt.
Selectiedag 15 februari 2020
Dan de selectiedag inhoudelijk. Omdat ik uit Maastricht kom, moest ik al vroeg de trein hebben, dus ik stond vroeg op. Om half 6 zat ik dan ook in de trein richting Amsterdam. Eenmaal aangekomen bij de IWO Tentamenzalen liep ik de trappen op richting de 4e verdieping volgens mij. Daar stond duidelijk aangegeven welke kandidaatnummers in welke ruimte verwacht werden. Ik was vroeg, dus ik probeer nog snel wat dingen door te lezen voor toets 1. Ik bekeek vluchtig de fysiologie pagina’s en sloot af met wat anatomie van het hart. De stof ging namelijk over de anatomie, fysiologie en embryonale ontwikkeling van het hart, aangevuld met ziektebeelden en farmacologie.
Toets 1 vond ik erg lastig. Dit kwam omdat ik simpelweg niet goed genoeg geleerd had en meer inzichtelijke vragen verwacht had. Daarentegen werden er erg feitelijke vragen gesteld van dingen die letterlijk in de leerstof stonden. Lichtelijk teleurgesteld in mezelf begon ik aan toets 2.
Toets 2 ging over medische actualiteiten en mijn capaciteiten om natuurwetenschappelijke principes en basiskennis toe te passen in een medisch-biologische context. Ik had me de laatste week erg verdiept in nieuwsberichten vanaf oktober 2019 en begon met de toets. Naarmate de toets vorderde, merkte ik dat ik toch wel erg weinig wist van deze feiten en dat de feiten eigenlijk betrekking hebben op allerlei kleine feitjes die ergens in het gehele afgelopen jaar in het nieuws hebben gestaan. De tweede helft over de medisch-biologische context met natuurwetenschappelijke principes en basiskennis gingen niet veel beter had ik het idee. Bij veel vragen merkte ik dat ik op andere getallen uitkwam en ik hier lang mee geworsteld.
Na Toets 2 volgde een korte pauze. Ik sprak op de gang een paar medekandidaten en merkte al gauw dat de personen die ik sprak vaak uit een medisch milieu kwamen. Allemaal hadden ze een of beide ouders die arts waren of een broer of zus die al geneeskunde studeerde. Ook hadden er best een paar een cursus gevolgd ter voorbereiding op de selectie. Mijn familie heeft geen artsen en maar een enkeling van hen heeft gestudeerd op een hbo of universiteit. Dit zorgde ervoor dat ik begon te twijfelen of ik wel geschikt zou zijn voor geneeskunde.
Tenslotte kwam toets 3. Toets 3 ging over medisch ethische dilemma’s. Iets waar je je niet op voor kon bereiden. Ik probeerde mijn teleurstelling uit de ochtend te vergeten en deze toets goed te maken. Ik probeerde zo goed mogelijk alles te reflecteren, alle kanten te bekijken en een weloverwogen keuze te maken in mijn adviezen.
Na de toets liep ik terug naar de metro om naar huis te gaan en sprak nog een medekandidaat over toets 3. Die zei heel erg vanuit het artsen aspect gekeken te hebben en ik kon mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik net dat aspect niet had meegenomen, terwijl dit wel in de uitleg had gestaan.
Post-selectie
Dat weekend was ik bijzonder teleurgesteld in mijn prestaties. Na het weekend besloot ik dat dit geen zin had en ik er nu toch niets meer aan kon doen. Ik pakte mijn leven op school weer op, want het was immers nog steeds toetsweek vol met schoolexamens.
Begin maart zou de selectie van Biomedische Wetenschappen volgen, waar ik nu mijn zinnen op had gezet om hier wel beter voor te leren. Ook al viel deze ook in de schoolexamenperiode, en deze zelfs in zo’n grote toetsing van 45%. Eind maart kreeg ik al een mail over mijn persoonlijke score binnen de selectie van Biomedische Wetenschappen. Hierin kreeg ik een globaal beeld of ik de selectie daarvan onvoldoende, voldoende of goed gemaakt had en hoeveel procent van de selectiekandidaten daarvan tot elke groep behoorde. Ik zag dat ik tot de beste 24% hoorde die de selectie goed hadden gemaakt. Ik was ontzettend blij, want ik wist dat ik in ieder geval Biomedische Wetenschappen zou kunnen gaan doen volgend jaar.
Rangnummer
Het was 14 april, laat in de avond. Ik stond stijf van de zenuwen. Klokslag 12 uur ’s nachts probeerde ik als een malle om in studielink in te loggen. Het systeem was overbelast en ik kwam er niet in. De site was erg traag en gooide mij er telkens uit of gaf aan dat de opleidingsgegevens niet ingeladen konden worden. Rond 00:45 uur kon ik eindelijk in het systeem komen en mijn rangnummers zien. Ik had plek 361 gekregen voor Geneeskunde en viel dus buiten de boot. Voor Biomedische Wetenschappen had ik rangnummer 43, dus die accepteerde ik meteen zo snel als ik kon. In de ochtend kreeg ik de toelichting van mijn rangnummer voor Geneeskunde en las ik dat plekken 1 tot 14 niet uitgedeeld werden, doordat dit reserveplekken waren. Ik maakte een kort rekensommetje in mijn hoofd en kwam tot de conclusie dat ik hierdoor best een grote kans had nog aangenomen te worden als er niet zoveel mensen een bezwaarschrift zouden indienen en anders als er een paar mensen zouden zakken.
Wachten……..
Nu was het een kwestie van wachten. Heel lang wachten. Na 2 weken waren pas 3 mensen nageplaatst en bleef de plaatsing hangen op plek 353. Na 4 weken waren er geen veranderingen. In de tussentijd schreef ik een bezwaar aan de universiteit. Niet om geplaatst te worden, maar om de selectieprocedure van feedback te voorzien. Dit bezwaar trok ik dan ook in na reactie vanuit de universiteit. 27 mei 2020 waren de 6 weken die men had voor het aantekenen van een bezwaar voorbij en ik hoorde maar niks. Ik begon te twijfelen of er toch stiekem nog veel mensen last-minute een bezwaar hadden ingediend.
Toegelaten
Uiteindelijk op 3 juni, in de avond, kreeg ik na 7 weken wachten het bericht dat ik een plek aangeboden kreeg. Ik sprong een gat in de lucht! Ik was zo intens blij toch toegelaten te zijn na zo’n lange en stressvolle periode. Ik wist niet hoe snel ik de plek moest accepteren en gaf hiermee dus mijn plek bij Biomedische Wetenschappen op. Toch wilde ik de gok wagen en meldde mij zelfs aan voor de dubbele bachelor. Ik wilde zo graag proberen om de dubbele bachelor Geneeskunde – Biomedische Wetenschappen te doen, ook al had ik nu gemiddeld een 7,4 op mijn cijferlijst in plaats van de vereiste 8,0 gemiddeld.
Ik werd uitgenodigd voor een selectiegesprek op 15 juni en moest daarna wachten tot alle gesprekken geweest waren. Donderdagmiddag zag ik een mail verschijnen en las ik dat ik mocht gaan starten aan de dubbele bachelor Geneeskunde – Biomedische Wetenschappen komend collegejaar. Mijn jaar kon niet meer stuk na het lezen van deze mail. Ik reageerde meteen dat ik graag gebruik maakte van deze kans en zal dus het komend jaar starten als dubbele bachelor student aan de Universiteit van Amsterdam.
Tips voor de decentrale selectie:
- Geloof in jezelf. Positief denken is het halve werk. Laat men je niet demotiveren om wat jij graag wilt!
- Zorg dat je goed geïnformeerd bent over zaken rondom je studie, zoals de hoogte van je collegegeld en bijkomende kosten. (Vooral als dit niet je eerste studie is)
- Begin zo vroeg als je kunt en verspreid de leerstof. Hiermee verlaag je de stress en kun je de stof beter tot je nemen. Ze vragen echt feitjes over de stof, zoals de namen van aders of medicatie en het is wel multiple choice, maar de kennis moet er wel in zitten.
- Volg je hart en waag de sprong. Doe wat jij graag wilt en schroom niet om jezelf uit te dagen.
- Zoek dingen op als ze niet helemaal duidelijk voor je zijn. Er zijn genoeg bronnen op het internet of om je heen.
- Kom op tijd voor de selectiedag. Ook dit bespaart je veel stress tijdens de toetsen.
- Als je twijfelt bij een vraag, vul je eerste gevoel in en kom later terug bij die vraag.
- Last but not least: kies de universiteit die het best bij je past, niet alleen in selectiemethode, maar ook in het curriculum en de sfeer.
ALGEMEEN
Decentrale Selectie Geneeskunde
KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01
© 2023 DecentraleGeneeskunde.nl