Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde aan de UM

Gratis ervaringsverslag met tips

Kijk aan! Van ons krijg je één ervaringsverslag inclusief super handige tips gratis!

Wil je graag meer lezen? Je vindt deze ervaring en nog veel meer in onze ervaringenbundel! Met je aankoop steun je ons in het up-to-date houden van de website zodat jij en toekomstige kandidaten altijd ergens terecht kunnen voor een optimale voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde!

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Doe je zelf ook mee aan de selectie?

Ga je dit jaar mee doen aan de selectie? Let dan goed op en schrijf na je selectie ook een ervaring voor de website! Je maakt hier mee kans op één van de prijzen die wij jaarlijks verloten onder de inzenders! Check hiervoor onze speciale pagina:

Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde voor Universiteit Maastricht 2021

Ik heb selectie gedaan voor Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en voor de studie Tandheelkunde in Nijmegen. In dit ervaringsverslag ga ik vertellen over mijn ervaring met de selectie van Geneeskunde in Maastricht.

Situatie voor de selectie

Momenteel zit ik in mijn eindexamenjaar van het vwo. Ik heb op de middelbare school nooit echt heel erg hoge cijfers gehaald. Mijn cijfers waren vooral rond de 6 en alleen voor Geschiedenis, Engels en Wiskunde stond ik er beter voor. Ook ben ik in de 5e klas een keer blijven zitten. Ik ben geen top leerling dus.

Keuze voor studie en universiteit 

Ik heb erg lang getwijfeld wat ik wilde gaan studeren. Afgelopen december zat ik nog steeds te twijfelen wat ik wilde studeren en vroeg mijn vader mij met welk werk ik later de meeste voldoening zou verkrijgen. Mijn antwoord was als arts. Ik heb er toen veel over nagedacht en besloot dat deze studie eigenlijk erg goed bij mij past. Ik had eerder deze studie overwogen maar dacht toen dat ik later echt niet in mensen zou willen snijden. Vooral het begrip ‘snijzaal’ wat ik hoorde van andere die geneeskunde wilden studeren schrok me erg af. Nu ik opnieuw de keuze Geneeskunde overwoog relativeerde ik de dingen die ik erover had gehoord een beetje en focuste ik me meer op wat ik er later mee wilde bereiken. Het leek me zo geweldig om mensen beter te kunnen maken of ze in ieder geval te helpen. Ik wilde Geneeskunde gaan studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Om helemaal zeker te zijn van mijn keuze wilde ik nog een proefstudeerdag doen. Voor een proefstudeerdag was echter alleen nog maar een mogelijkheid in Maastricht beschikbaar, ik besloot daar aan deel te nemen.

Op die proefstudeerdag kwam ik erachter dat de opleiding Geneeskunde in Maastricht me eigenlijk veel beter beviel dan de opleiding in Nijmegen. Vooral het PGO haalde me echt over om in Maastricht te gaan studeren. Ook de manier van selectie sprak me erg aan, in Nijmegen was het vooral op kennis gebaseerd en ik verwachtte dat ik door mijn niet zo hoge cijfers op de middelbare school het hiermee niet zou halen. Toen ik die avond thuis kwam van de proefstudeerdag veranderde ik op Studielink mijn keuze van Geneeskunde in Nijmegen naar Geneeskunde in Maastricht.

Eerste ronde van de selectie

De selectie in Maastricht bestond uit twee rondes, de 1e ronde was een huiswerkopdracht (deze stond voor 30 studielastuur) en de 2e ronde waren verschillenden toetsen op de universiteit zelf. Om de huiswerkopdracht te maken had ik relatief gezien niet veel tijd doordat ik me best laat had ingeschreven en ik ook nog eens tegelijkertijd toetsweek had van mijn middelbare school. Uiteindelijk heb ik de huiswerkopdracht in ongeveer een week gemaakt. Mijn tip hiervoor is, probeer van tevoren goed te kijken wat je precies allemaal moet maken en inleveren. Maak een lijstje met wat allemaal moet en zorg dat je afvinkt als je het hebt gedaan. De huiswerkopdracht bestaat namelijk uit verschillende onderdelen en het kan nogal overweldigend overkomen als je het voor het eerst allemaal ziet. Verder kost de opdracht je ook echt wel zoveel tijd als ervoor staat in studielastuur. Zorg dus dat je zo snel mogelijk begint.

Tweede ronde van de selectie

Voor de 2e ronde kon je je niet echt voorbereiden.  Ik zorgde ervoor dat ik uitgerust was en ik heb de dagen ervoor vette vis gegeten aangezien ik had gelezen dat het de hersens zou stimuleren (ik denk niet dat het erg veel verschil maakt maar toch deed ik het maar). Er werd ons ook verteld dat er wat van de huiswerkopdracht zou terugkomen in deze toetsen dus had ik nog wat documentaires over de onderwerpen gekeken. Ten slotte had ik ook nog gekeken wat belangrijke aspecten van Geneeskunde in Maastricht zijn en daar wat over nagedacht wat ze daar voor vragen bij zouden kunnen stellen.

Na de selectie

Uiteindelijk vielen dingen me vooral mee. De huiswerkopdracht was best goed te doen en de tijd ging snel als je lekker ermee aan het werk was. Ook de toetsdag op de universiteit zelf viel me erg mee. Het enige wat me tegenviel was dat ik op die dag een deel van een toets niet af kreeg. Ik baalde hier erg van. Later hoorde ik dat hier veel meer leerlingen last van hadden en dat dat blijkbaar elk jaar zo zou zijn bij de toelating.

Uitslag

Tegen mijn eigen verwachting in was ik door naar de 2e ronde en ben ik ook door die ronde heen gekomen. Uiteindelijk ben ik toegelaten met rangnummer 208.

 

Mijn tips voor de selectie geneeskunde: 

  • Onderschat jezelf niet, ik dacht dat ik met mijn gemiddelde cijfers nooit zou worden toegelaten bij geneeskunde, toch is dit gelukt.
  • Ook moet je jezelf niet laten afschrikken door de hoge aanmeldingscijfers. Toen ik hoorde dat er rond de 1600 mensen zich aan hadden gemeld voor Geneeskunde in Maastricht schrok ik er erg van en dacht ik dat ik hierdoor nooit zou worden toegelaten. Ik dacht zelfs dat ik misschien beter voor een Geneeskunde opleiding had moeten kiezen in een stad met minder aanmeldingen.
  • Verder denk ik dat het belangrijk is dat als je gaat kiezen voor waar je de opleiding gaat doen, je niet alleen moet kijken naar of het een leuke stad is. Ik denk dat het belangrijker is om te kijken naar hoe ze daar les geven en of de sfeer van de universiteit bij je past.

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2023 DecentraleGeneeskunde.nl