Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde aan de RUG

Gratis ervaringsverslag met tips

Kijk aan! Van ons krijg je één ervaringsverslag inclusief super handige tips gratis!

Wil je graag meer lezen? Je vindt deze ervaring en nog veel meer in onze ervaringenbundel! Met je aankoop steun je ons in het up-to-date houden van de website zodat jij en toekomstige kandidaten altijd ergens terecht kunnen voor een optimale voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde!

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Doe je zelf ook mee aan de selectie?

Ga je dit jaar mee doen aan de selectie? Let dan goed op en schrijf na je selectie ook een ervaring voor de website! Je maakt hier mee kans op één van de prijzen die wij jaarlijks verloten onder de inzenders! Check hiervoor onze speciale pagina:

Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde voor de Rijksuniversiteit Groningen 2021

Hallo, ik ben Timo en ik heb in 2021 meegedaan aan de selectie Geneeskunde in Groningen! Ik heb één keer eerder meegedaan aan de selectie Geneeskunde in Utrecht. Voor de selectie hoefden we geen CV in te leveren, maar wel een dossier. In dit dossier kon je (wanneer mogelijk) een topprestatie aanleveren. Ik heb in mijn dossier vermeld dat ik in een ziekenhuis werk.

Keuze voor universiteit

Ik heb voor Groningen gekozen, omdat ik had gelezen dat de kans om in Groningen geselecteerd te worden hoger is dan op veel andere plekken. Ik heb in 2020 meegedaan aan de selectie Geneeskunde in Utrecht. Deze selectie was voor mijn gevoel veel te zwaar. Ik moest al mijn aandacht aan deze selectie wijden (2 maanden lang stampen en veel kandidaten), om toch één van de gelukkige 300 te kunnen worden. Dit wilde ik niet nog een keer. Ook heb ik dit jaar voor Groningen gekozen, omdat het een erg gezellige stad is. De stad bestaat uit (volgensmij) 25% student! Ter referentie, Amsterdam is 6%. Er is dus altijd wel wat te doen in Groningen als student.

De Selectie:

De selectie: er waren drie onderdelen op de selectiedag zelf. De eerste ronde betrof een medisch onderzoek met vragen daarover. Tijdens de tweede ronde moest je aangeven hoe professioneel bepaald gedrag in een scenario was. De derde ronde ging over het professioneel kader (welke competenties heeft een arts nodig). Belangrijk om te weten is dat de selectie dit jaar anders was dan voorgaande jaren wegens COVID-19. Je hoefde dit jaar geen

Ronde 1

Ronde één begon met het lezen van een medisch artikel. Bij mij ging over het verband tussen mondzorg en cardiovasculaire aandoeningen. Veel van deze vragen voelden meer als begrijpend lezen, een beetje zoals het Nederlands eindexamen. Bij andere vragen was het wel degelijk handig om alvast wat medische kennis te hebben, dan wist je al snel welk antwoord je moest geven. Ik heb voor deze ronde eigenlijk niks voorbereid. Ik had tijdens het maken van de vragen wel beter op mijn tijd moeten letten; ik heb veel tijd besteed aan de eerste vragen waardoor ik weinig tijd had voor de laatsten. Deze ronde waren alleen open vragen.

Ronde 2

Voor ronde twee werd een bepaald scenario geschetst die je zelf tegen zou kunnen komen tijdens de opleiding. De meeste scenario’s gingen over de omgang met andere studenten. Het vooral belangrijk om te weten hoe je reageert als andere studenten een fout maken; ga je naar je begeleider of pak je het zelf aan? Er worden 4 mogelijke reacties gegeven. Van elk van de reacties moest je vervolgens aangeven hoe professioneel ze waren, van minst professioneel naar meest professioneel. Je hoeft geen motivatie te geven voor je antwoord. Ik heb me voor deze ronde niet voorbereid. Deze ronde bestond alleen uit Multiple Choice vragen.

Ronde 3

Ronde drie betrof de stof die we moesten leren. Dit was het professioneel kader. Deze tekst beschreef de competenties die een geneeskunde student en arts moet hebben. Er werd in deze ronde een scenario beschreven die je tegen zou kunnen komen in de praktijk. Vervolgens werden vragen over deze tekst gesteld als “Citeer de zin waaruit de zorgvuldigheidscompetentie blijkt”. Dit was de moeilijkste ronde. Ter voorbereiding heb ik het professioneel kader een aantal keer doorgenomen. Echt uit mijn hoofd stampen vond ik niet heel nuttig, maar ik denk niet dat ik het veel beter had gedaan als ik dat wel had gedaan. Deze ronde bestond alleen uit open vragen.

Uitslag

De uitslag kreeg ik op 15 april. Op deze dag kreeg ik naast mijn rangnummer ook te horen hoe ik op elk onderdeel gescoord had. Je kreeg voor elk onderdeel een score gebaseerd op hoeveel beter je dan gemiddeld had gescoord. Je hoeft dus de opdrachten niet per se goed te maken, als je de selectie maar beter doet dan de rest. Ook krijg je te horen hoe je dossier beoordeeld is.

Uiteindelijk had ik een zeer gunstig rangnummer en kan ik volgend jaar beginnen aan de studie Geneeskunde! Ik had dit niet verwacht, want eigenlijk ging de selectiedag niet heel goed.

Mijn tips:  

  • Neem het professioneel kader een paar keer goed door, maar verspil geen tijd aan alles uit je hoofd leren.
  • Oefen met antwoord geven op een lange tekst. Denk bijvoorbeeld Nederlands eindexamen. Weet hoe je efficiënt moet citeren.
  • Let op je tijd, vooral tijdens de eerste ronde.
  • Voor ronde twee; denk logisch na, wat zouden ze willen horen?
  • Doe niet te veel stressen van tevoren, neem je rust.
  • Maak je geen zorgen over je cijfers op de middelbare school. Aan de RUG zijn cijfers, voor de selectie, niet erg belangrijk.
  • Weet je te onderscheiden van andere studenten; heb je eerder in de zorg gewerkt? Vrijwilligerswerk gedaan?

Heel veel succes en hopelijk zien we elkaar in de komende jaren als collegae!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2023 DecentraleGeneeskunde.nl