Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2018 (5/6)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2018 (5/6)

  

Ik heb mijn selectie gedaan aan de VU. Ik koos voor de VU omdat je vele mogelijkheden hebt om je stages in het buitenland te volgen, dit trok me erg aan omdat andere culturen mij erg interesseren. Verder kijkt de VU als een van de weinige universiteiten sterk naar je CV en minder naar je cijfers. Dit kwam voor mij beter uit (zesjescultuur). Ik deed mee aan Track A sinds ik in 6VWO zat. De selectie bestond uit twee rondes die beiden 50% meetelden en als je met track A doorging naar de volgende ronde had je 70% kans op plaatsing!

 

De eerste ronde bestond uit je CV, cijfers en een motivatiegedeelte. De opmaak was erg overzichtelijk en je kon makkelijk verder waar je gebleven was. Het enige min punt was dat je van alles natuurlijk bewijs moest toevoegen en dit terwijl ik midden in mijn SE week zat (dus vroeg beginnen met het inzamelen van bewijs). Bij track A ging je door met 3 punten.

 

Na 100 jaar wachten (aka 3 weken) kregen we de uitslag en jahoor ik was door met 7 punten. We kregen niet te weten hoeveel punten we kregen voor welk onderdeel, maar ik gok dat ik mijn punten kreeg voor mijn CV sinds ik 1.5 jaar vrijwilligerswerk heb verricht op het SEH en meer dan een jaar heb meegelopen bij een zorgpsycholoog.

 

De tweede ronde bestond uit 2 toetsen, een capaciteitentoets en een leertoets. Ongeveer 2 weken voor de toetsen had je colleges over de stof (die gelukkig ook online kwamen). De leertoets van 2017-2018 ging over lage rugpijn. Eerst leek de stof echt onmogelijk, maar na de colleges werd alles duidelijker en was het zeker te doen. Ik bereidde me vooral voor door ook op YouTube naar gerelateerde filmpjes te kijken (aanrader!!) en dingen die ik niet begreep op google te zoeken. Achteraf hoefde je de pdf-je van 90 pagina’s niet perse te leren sinds het met alleen de colleges ook wel zou lukken. De leertoets was voor mij dus echt heel makkelijk, de capaciteitentoets daarentegen niet. De capaciteitentoets bestond uit 3 onderdelen : cijferreeksen, figuurreeksen en woordreeksen. Door deze ”leuke” toetsen dacht ik na afloop dat ik niet geplaats zou zijn.

 

Na een maand wachten, waarbij ik dacht dat ik niet geplaatst was door de capaciteitentoets (die overigens bij normale mensen juist goed ging) kreeg ik op 15 april rond 1 uur ‘s nachts een mail dat ik geplaatst was met een rangnummer in de top 100!! Na een shock moment van 10 minuten begon de realisatie, ik ben gewoon binnen. FEEST.

 

Vandaar ook mijn tip : bereid je goed voor, leer gewoon alles en onderzoek zelf ook naar meer en vergeet niet dat als een onderdeel slecht gaat dan betekend dit niet dat je geen kans meer hebt. Ik had namelijk de capaciteitentoets verpest (hoorde tot de slechtste groepen). En het belangrijkst werk aan je CV dit heeft mij gered namelijk.

 

SUCCES en tot volgend jaar!!!

9
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl