Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2018 (4/6)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2018 (4/6)

 

Na in 2017 een te laag rangnummer (nummer 454) behaald te hebben besloot ik om in 2018 voor een tweede keer deel te nemen aan de decentrale selectie van de VU. Dit hield in dat ik aan Track B diende mee te doen. De VU stelt 245 plekken vrij voor track A en 105 voor track B. Het leek mij handig om voor een tweede keer deel te nemen bij de VU omdat ik de selectieprocedure al een keer had meegemaakt en omdat ik nog een jaar de tijd had om mijn CV verder uit te breiden.

De selectie:

De decentrale selectie aan de VU bestond uit 2 rondes. In de eerste ronde moet je een CV formulier invullen wat digitaal opgestuurd werd. Hierin wordt gevraagd naar ervaring in de zorg, ervaring in het onderzoek, bestuurlijke ervaring, bijzondere prestaties en andere relevante prestaties. Daarnaast moest je je eindcijfers uit 6 VWO indienen en je cijfers van eventuele andere opleidingen. Verder werd er gevraagd naar het gemiddelde van de bètavakken (natuurkunde, biologie, scheikunde en wiskunde B) en deze bètavakken inclusief Nederlands en Engels. Met een gemiddelde van een 6,2 en een 6,1 was dit in mijn geval vrij middelmatig. Hier voelde ik me dus niet zo zeker over.

 

Echter ben ik in september 2017 wel begonnen aan de opleiding Science Business and Innovation aan de VU. Hiervoor had ik op dat moment al mijn studiepunten behaald (24 EC) met een gemiddelde van een 7,1. Hierdoor compenseerde ik voor mijn gevoel mijn matige VWO cijfers toch nog enigszins. Over de rest van mijn CV was ik wel aardig tevreden. Zo had ik 4 maanden vrijwilligerswerk gedaan bij een oudere organisatie, stage gelopen bij een fysiotherapeut, stage gelopen in een ziekenhuis, mijn EHBO diploma behaald, een reanimatie cursus gedaan, zitting genomen in een commissie bij mijn studievereniging en in een jeugdbestuur gezeten bij een plaatselijke sportclub. Alles wat je in je CV vermeld moet bewezen worden met een document en een handtekening van de desbetreffende organisatie of persoon. Dit was allemaal best een gedoe dus raad ik je aan om hier op tijd mee te beginnen.

 

Uitslag ronde 1:

Na mijn formulier te hebben opgestuurd kon het wachten op de uitslag beginnen. De uitslag zou in de tweede helft van februari bekend worden gemaakt via de mail. “De tweede helft van februari” was voor mij een beetje te vaag waardoor ik na 15 februari dagelijks mijn mailbox checkte.
23 april was het dan eindelijk zover, terwijl ik in m’n collegezaal zat zag ik het mailtje binnen komen. Ik was door naar de tweede ronde! Met 8 punten voor mijn CV. In de mail stond dat het minimum punten om door te mogen naar de tweede ronde gesteld was op 7 punten (dit verschilt elk jaar). Vorig jaar, bij mijn deelname aan track A, had ik 5,5 punten gescoord voor mijn CV, maar het minimum aantal punten om naar de volgende ronde te kunnen voor track A was toen gesteld op 3 punten. In eerste instantie was ik dus erg blij dat ik met mijn 8 punten, 2,5 punt hoger had gescoord dan het jaar ervoor, maar ik besefte ook meteen dat ik dichter bij de minimale grens zat om door te kunnen.

 

Ronde 2:
De tweede ronde bestond uit een collegetoets over studiemateriaal wat je toegestuurd kreeg en het maken van een capaciteitentoets. Dit jaar ging de leerstof over “lage rugpijn”. De leerstof bedroeg ongeveer 100 pagina’s met Engelse en Nederlandse literatuur met vooral informatie over de anatomie van de onderste extremiteiten en ziektebeelden bij lage rugpijn.

 

Op 4 maart werden er twee colleges gegeven over de leerstof. De colleges werden opgenomen en je kan ze dus rustig thuis terugkijken. Het is dan ook niet nodig om aantekeningen te maken tijdens het college. De colleges waren erg interessant en alle stof werd duidelijk uitgelegd.

 

Voor mij was het vervelend dat de tweede ronde precies in de week voor mijn tentamenweek van mij studie was. Ik denk dat dit bij de meeste mensen die al een studie deden het geval was. Ik heb toen besloten om mijn studie even links te laten liggen en mij volledig te richten op de leerstof voor de decentrale selectie. Verder wist ik nog van vorig jaar dat de capaciteitentoets minstens zo belangrijk was dan de leertoets. Dit komt omdat iedereen de leertoets wel redelijk goed maakt doordat het echt puur leren is. Je kan je dus het beste onderscheiden door de capaciteitentoets beter te maken dan de rest. In tegenstelling tot volgend jaar had ik deze keer flink geoefend op de onderdelen van de capaciteitentoets. Deze bestond uit cijferreeksen, woordrelaties en exclusie (een soort figurenreeksen). Hier zijn online tegen een bepaalde prijs heel veel oefeningen voor te vinden. Voor 30 of 40 euro heb je honderden oefeningen tot je beschikking. Na twee weken studie voor de leertoets en het tot in den treuren oefenen van de capaciteitentoets onderdelen was het 17 maart eindelijk tijd voor de toetsdag.

 

Voor de toetsen was er een ochtend -en een middaggroep samengesteld op basis van achternaam. Ik was vooral gestrest voor de capaciteitentoets omdat dit op tijd ging. Je kreeg echt belachelijk weinig tijd per onderdeel. Als ik het me goed herinner krijg je per onderdeel 5 minuten voor ongeveer 50 vragen. En tot overmaat van ramp kwam er nog even een surveillant op zijn dooie gemak mijn ID checken tijdens de toets, waarbij hij m’n kladblaadje liet vallen en ik even voor 15 seconden compleet uit mijn concentratie was. En bedankt! Zorg er dus voor dat je ID niet onder je kladblaadje ligt zoals bij mij het geval was…

 

Al met al waren de toetsen voor mijn gevoel redelijk gegaan. Alleen blijft de capaciteitentoets toch altijd een beetje een raadsel.

 

Uitslag ronde 2:
15 april: de datum die je nooit meer vergeet. Geloof mij maar!

Op 15 april om 00:00 uur zou je rangnummer bekend worden gemaakt via studielink. Dus ik zat om 00.00 uur met klotsende oksels op de bank om mijn studielink te checken. Er stond nog geen rangnummer op studielink… Uiteindelijk stond het rangnummer pas om 00:50 uur op studielink met het goede nieuws: ik was binnen! Ik had rangnummer 319. De volgende dag kreeg ik een mailtje met meer details over mijn uitslag. Ik had binnen track B rangnummer 57. Voor de collegetoets had ik 35 vragen van de 40 goed. Het onderdeel cijferreeksen had ik hoog gescoord en de onderdelen woordrelaties en exclusie iets boven gemiddeld. Verder telde de 8 punten voor mij CV voor 50 procent mee in de einduitslag. De totstandkoming van mijn uiteindelijke rangnummer bleef voor mij een raadsel, maar het maakte mij ook niet meer zoveel uit. Binnen is binnen.

 

Tips en handigheden:

  • Begin ruim van te voren met het opbouwen van je CV (de VU kijkt naar je werkzaamheden van de laatste 3 jaar).
  • Met een goede CV en een goede motivatie kan je ook zonder al te hoge cijfers binnenkomen!
  • Leer de collegeslides compleet uit je hoofd en gebruik de literatuur meer als ondersteuning. Het is echter wel zo dat er altijd een paar detailvragen in de toets zitten die alleen in de literatuur terug te vinden zijn.
  • Oefen de onderdelen van de capaciteitentoets en bedenk dat bij het toets moment, snelheid het belangrijkste is. Dus als je een vraag niet helemaal weet meteen iets invullen en doorgaan. Dus niet te lang twijfelen. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik de capaciteitentoets in 2018 een stuk beter heb gemaakt danin 2017
  • Maak geen aantekeningen tijdens de colleges, probeer vooral de uitleg te begrijpen.
  • Voor de mensen in track B helpt het om een medisch gerelateerde studie te doen zoals: Biomedische wetenschappen, Gezondheid en Leven, Bewegingswetenschappen, farmaceutische wetenschappen of medische natuurwetenschappen. De studie waar ik mee begonnen was bevatte ook bepaalde medische vakken. Maar ik denk toch dat een van de bovengenoemde studies meer punten oplevert.
  • Neem je rekenmachine mee voor het onderdeel cijferreeksen. Dit mag gewoon en is erg handig.
  • Tot slot, wordt niet moedeloos als het één of twee keer niet lukt om binnen te komen. Blijf het proberen! Met een goeie voorbereiding en genoeg doorzettingsvermogen kom je er uiteindelijk wel.

 

Veel succes iedereen!

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl