Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2018 (3/6)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2018 (3/6)

 

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie (track B) van de VU voor het studiejaar 2018-2019. Ik heb gekozen voor de VU omdat ik dacht de manier waarop de selectie werd afgenomen het beste bij mij past. Ook zat ik al op de VU, ik studeerde biomedische wetenschappen en ik vind de VU een hele fijne universiteit.

 

De selectie bestond uit 2 rondes: een cv-ronde en een toets ronde.

Bij de cv-ronde moest je al je bewijsmateriaal van je relevante (vrijwilligers)werk bij elkaar verzamelen en versturen per post.

Voor je cv kon je punten halen, je moest dit jaar minimaal 7 punten hebben om door te gaan naar de volgende ronde. Ik had 9 punten.

Op mijn cv stond: 3 jaar mantelzorg, Nederlandse lesgeven aan vluchteling kinderen (1,5 jaar), werk in een verzorgingstehuis (1 jaar) bij een commissie in een medische studentenvereniging waarmee ik een medische gebarentaal cursus heb georganiseerd (1 jaar), Cambridge Engels certificaat en het verslag van een onderzoek dat ik had gedaan op mijn huidige studie.

 

Als je door de eerste ronde heen bent ontvang je een informatiepakket met het onderwerp van de kennistoets en de leerstof, ook word je uitgenodigd om deel te nemen aan de selectiedag. Op deze dag wordt er meer verteld over de selectie en krijg je colleges over de kennistoets.

Bij ons ging de toets over lage rugpijn. Er kwamen een huisarts en een anatoom vertellen. Dit was heel interessant! Een tip die ik hierover kan geven is dat je je niet te veel zorgen moet maken over het maken van aantekeningen. De colleges worden gefilmd en je kan ze thuis zo vaak terugluisteren/terugkijken als je wilt.

 

De andere toets is een IQ achtige toets. Deze bestond uit woordrelaties, cijferreeksen en figuurreeksen (exclusie).

Ik kan je echt aanraden om veel te oefenen met de cijferreeksen. Je mag gewoon een rekenmachine gebruiken en ik heb heel veel geoefend met het snel worden in het intikken van de sommetjes. Ik vond dit persoonlijk heel fijn omdat het me zekerheid gaf over de cijferreeksen en ik me dus geen zorgen hoef te maken over een rekenfout.

Bij woordrelaties kreeg je 4 woorden en je moest dan de 2 woorden die ongeveer hetzelfde of juist het tegenovergestelde betekende selecteren.

Dit kun je dus niet echt oefenen, je moet maar net geluk hebben dat je de woorden herkent. Op het begin is het heel makkelijk en het wordt naar mate de toets vordert steeds lastiger.

 

De figuurreeksen waren, naar mijn mening, een beetje vaag. Je kreeg een aantal figuren te zien en dan moest je selecteren welke er niet bij hoorden. Ik vond het heel subjectief en wist niet echt wat ik er mee aanmoest. Ik had dit wel geoefend online door te googelen naar ‘the odd one out.

Ik vond van deze toetsjes de cijferreeksen en de woordrelaties het makkelijkst, deze gingen bij mij dan ook het beste.

 

De toetsen zelf worden op de computer afgenomen in de TenT van de VU. Het begon met de IQ-testjes. Eerst woordrelaties, dan cijferreeksen en daarna figuurreeksen. Je krijgt voor elke test begint een aantal voorbeeldvragen om het even door te krijgen.

 

De kennistoets was echt heel goed te doen. Ik had dan wel echt heel goed geleerd (elke dag in de UB). Buiten de stof die ik toegestuurd had gekregen en de colleges die waren gegeven ben ik online ook naar materiaal gaan zoeken. Ik kan iedereen aanraden om op studeersnel.nl te zoeken naar het onderwerp van de toets. Ik had allerlei oefententamens van het VUmc gevonden over het onderwerp en kon hier dus mee oefenen. Dit heeft echt heel goed geholpen want achteraf bleek uit de specificaties dat ik 37 van de 40 vragen goed had en dus een score had van 92.5%.

 

Na de toetsen was de periode van wachten echt ondragelijk. Op 15 april kwam het verlossende woord: mensen met een rangnummer tot 350 werden geselecteerd. Ik had volgnummer 61 in track B en was dus toegelaten, ik was zooooo blij! Al het harde werk was niet voor niets geweest.

 

Als ik nu terug kijk op de hele selectie periode was het een hele stressvolle periode maar echt wel goed te doen. Als je het echt wil en er veel tijd aan besteed door te oefenen en te leren komt het zeker goed.

Succes iedereen!

25
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl