Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2018 (2/6)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2018 (2/6)

 
Hoi allemaal! Super leuk dat jij ook interesse hebt in de studie geneeskunde en goed dat je je aan het oriënteren bent op de verschillende selecties. Ik zelf wist vanaf jongs af aan dat arts het beroep is dat op mijn lijf geschreven staat. Ik was van de strenge selecties op de hoogte, waardoor ik me op tijd kon verdiepen in de verschillen tussen universiteiten. Vanaf het begin af aan heb ik gezegd dat ik het liefst in Amsterdam wilde studeren en ik heb de luxe dat ik uit twee universiteiten kon kiezen. Na veel onderzoek werd het gevoel dat ik het beste tot mijn recht zou komen in de selectie van de VU bevestigd en heb me hier dan ook meteen voor ingeschreven. Mijn tip is dan ook om naast de voorkeur voor een uni ook te kijken naar de selectieprocedure. 
 
De selectieprocedure van de VU:
De selectie bestaat uit 2 rondes, waarin in totaal 350 studenten worden aangenomen. Hierbij zijn 245 plekken (70%) gereserveerd voor de voltijds 6 vwo’ers, deze mensen zitten in track A en hier hoorde ik ook bij. De overige 105 (30%) plekken gaan naar mensen die bijvoorbeeld een tussenjaar hebben genomen, een andere studie volgen of geen voltijds 6 vwo volgen. Bij andere universiteiten is er niet een dergelijke verdeling. 
Ronde 1:
De eerste ronde is bestaat uit je cijfers uit 5 vwo en cv van de afgelopen 3 jaar. Je krijgt hiervoor een informatiepakket opgestuurd per mail.
Cijfers: de eindcijfers van 5 vwo voor de vakken natuurkunde, scheikunde, wiskunde, nederlands en biologie worden gevraagd en ook een gemiddelde ervan. 
Cv: Wat betreft je cv kun je punten scoren op de volgende onderdelen: Gezondheidszorg, techniek, onderzoek, bestuur/organisatie, bijzondere prestaties en overig. De activiteit, de periode en hoeveel uur je er maandelijks aan hebt besteed wordt beoordeeld. Ook moet je je taken en de instantie beschrijven en toelichten waarom je deze activiteit hebt gedaan. Dit doe je online, waarna je alles print en laat ondertekenen en je het per post opstuurt. Ook moet bij elke activiteit een gewaarmerkt (!!) bewijs, anders wordt het niet meegeteld. Er moet dus een originele handtekening op het bewijsschrift staan, dus geen kopie! Op school hebben ze hier stempels voor en anders vraag je een handtekening van je begeleider op een geprinte verklaring. Begin hier z.s.m. mee, in twee weken is het lastig om voor alles originele handtekeningen te krijgen.
Voor track A moest je minimaal 3 punten hebben voor de eerste ronde om door te gaan en voor track B 7 punten. Hoe er precies wordt beoordeeld is onduidelijk. 
Ronde 2:
Ronde 2 bestaat een dag college volgen en een dag een leertoets en 3 capaciteitentests maken. Per mail kreeg ik een leerpakket van 100 pagina’s toegestuurd, waarvan de helft in het Nederlands en de helft in het Engels. Het onderwerp was lage rugpijn. Allerlei ziektebeelden en diagnoses werden uitgebreid uitgelegd en ook de anatomie van de lage rug en benen moesten we kennen. De capaciteitentest kun je een beetje op internet oefenen. De onderdelen waren:
 • Exclusie: een aantal plaatjes waarvan er eentje niet bij hoort 
 • Woordenschat: een woordenrijks waaron 2 synoniemen of 2 antoniemen zijn die je moet identificeren 
 • Rekenreeksen: het kunnen 1 of 2 rekenreeksen door elkaar zijn
Voor de toetsdag mocht je een rekenmachine meenemen en de toetsen waren onder erge tijdsdruk, een aantal minuten voor tientallen vragen. Het zijn meerkeuzetoetsen. 
Mijn ervaring:
In de vijfde waren mijn cijfers door omstandigheden flink gekelderd, waar ik erg van baalde. Gemiddeld stond ik voor de verplichte vakken een 6,8. Over mijn cv was ik redelijk zelfverzekerd:
 • Een maand vrijwilligerswerk/stage in een ziekenhuis in Zambia
 • 3 jaar lid van de debatclub waarmee ik 2 keer in de finale van het NK heb gestaan en ook benelux wedstrijden mee heb gewonnen
 • Lid van het Academisch Genootschap van onze school waarbij we vrouwen in topposities hebben ontmoet en cursussen/colleges hebben gekregen van o.a. Elske Doets (zakenvrouw van het jaar 2017) en de rector magnificus van Maastricht university
 • Lid van de jeugdgemeenteraad en fractievoorzitter van onze partij
 • Meegedaan aan een onderzoek van het Radboud
 • 1 jaar handvaardigheidslessen gegeven in een NT2 basisschoolklas aan leerlingen die net in Nederland zijn en de taal nog niet beheersen
 • 5 jaar lid van de klankbordgroep van onze school (een soort leerlingenraad)
 • 5 maanden geholpen bij de organisatie van het grootste Halloween evenement van de provincie
 • Cambridge Proficiency (CPE) diploma en nog wat oude engels certificaten 
 
Op 23-2 in de middag kreeg ik een mail dat ik door was naar de tweede ronde met 7 punten. In totaal gaan er 550 mensen door, waarvan 350 van Track A en 200 van Track B. Nu had ik rekenkundig dus een kans van 70% om aangenomen te worden!! Maar nu werd het pas spannend omdat je op de tweede ronde zelf veel meer invloed hebt. 
De leerstof had ik doorgenomen en samengevat voor het college. Het college vond ik persoonlijk niet heel veel toegevoegde waarde hebben, het was meer een samenvatting van de leerstof. Met de engelse leerstof had ik gelukkig ook geen moeite. Wel is de stof heel diepgaand en worden er allerlei details gegeven. Bij de leertoets wist ik eigenlijk op elke vraag het antwoord wel, omdat ik de stof had geleerd en begrepen, maar de vragen niet zo diepgaand waren en juist meer globaal. Voor deze toets had je ruim de tijd en had ik zelfs drie kwartier over. De capaciteitentests gingen voor mijn gevoel een stuk slechter. Vooral de exclusie vond ik lastig, omdat de plaatjes allemaal op elkaar leken. De tweede ronde viel net in mijn laatste toetsweek, dus houd hier rekening mee, het is erg veel dat je moet leren. Op 15 april rond half 2 ‘s nachts kwam de uitslag online, de voorgaande jaren kwam dit om 00:00 al online dus dit zorgde voor veel gestress! Ik kreeg een bericht dat ik rangnummer 106 toegewezen heb gekregen en dus direct een plekje aangeboden kreeg!! De volgende dag kreeg ik een mail met de scores. Bovengemiddeld voor cijferreeksen en woordrelaties en iets onder gemiddeld voor exclusie, daarnaast 85% goed voor de collegetoets. Binnen mijn eigen track had ik rangnummer 94. Het was voor mij dubbel feest omdat ik ook ben aangenomen voor tandheelkunde met rangnummer 21! 
Ik wens je veel succes met de decentrale selectie voor geneeskunde! Als je vragen hebt (ik heb ook meegedaan aan de selectie tandheelkunde bij ACTA) kun je me altijd een berichtje sturen via dit forum/via mail. Veel succes en groetjes,
J. 
[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl