Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2017 (2/3)

Door: Anna
Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2017 (2/3)

Waar en waarom?

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Hierbij zat ik in track A, dit betekent dat je een deelnemer bent die in 6VWO zit. Van de totaal 350 plaatsen gaan er 245 mensen van track A door en 105 mensen van track B. Ik heb de VU gekozen omdat deze decentrale selectie mij het meeste aanstond. Ze kijken namelijk in de eerste ronde alleen naar je CV, overgangscijfers van 5 naar 6 vwo en motivatie. In mijn geval leek me dat erg gunstig omdat ik redelijk goede cijfers en een prima gevuld CV heb. Verder vond ik het ook een fijn idee dat als je door was naar de tweede ronde, je 70% kans had om aangenomen te worden aangezien er 350 worden doorgelaten (van track A) naar de tweede ronde en uiteindelijk 245 op de studie komen.

 

De eerste ronde

Zoals ik al zei bestond de eerste ronde dus uit alleen een CV formulier invullen met motivatie, overgangscijfers van 5 naar 6 vwo en je werkzaamheden. Ze vroegen hierbij het gemiddelde voor de vier vakken die vereist zijn voor geneeskunde en het gemiddelde over alle vakken. In mijn geval stond ik op mijn overgangslijst gemiddeld een 7,1 voor de vier vakken die vereist waren en een 7,3 gemiddeld voor alle vakken. Verder vroegen ze alleen om werkervaring in de zorg, bestuurservaring, andere prestaties en je motivatie voor geneeskunde aan de VU. Ook wilden ze hierbij de tijdsduur weten en waarom je dit werk hebt gedaan. Hierbij had ik het volgende ingevuld: een jaar vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis, een jaar in de leerlingenraad, een jaar feestcommissie, mijn HAVO diploma en mijn Fastlane diploma. Bij alles wat je invulde, moest je een gewaarmerkt bewijs toevoegen. Bij waarmerken moet je het originele document kopieren en hierop een handtekening laten zetten (dus niet een origineel document kopieren, handtekening erop laten zetten en deze weer kopieren. Dat is dan geen gewaarmerkt bewijs meer). Vervolgens zowel moet je het hele formulier met alle bijlagen online EN via de post moest inleveren. Het invullen, honderd keer nalezen en checken op spelfouten duurde ongeveer een week. Ik had het ongeveer drie dagen voor de deadline verzonden aangezien ik bang was dat er iets mis zou gaan met de post.

 

Uitslag eerste ronde

De uitslag van de eerste ronde kwam op 23-02 om 21:15 ‘s avonds toen ik sushi aan het eten was. Een behoorlijk gek tijdstip dus. In deze mail stond hoeveel punten je had gehaald, maar niet wat het maximaal aantal punten was. Wel wist je dat mensen vanaf hoger dan 3 punten doorgingen. Ik had 6 punten dus was gelukkig door naar de volgende ronde! Wat belangrijk is aan de eerste ronde en wat ik op dat moment niet wist, is dat beide rondes 50% meetellen in de bepaling van je uiteindelijke rangnummer. Dus zorg ervoor dat je cijfers en CV zo goed mogelijk zijn dat je niet een lage score krijgt waardoor je een kleinere kans hebt om toegelaten te worden.

 

De tweede ronde

  • Voorbereiding:

De tweede ronde bestond uit een kennistoets en een soort IQ test. De IQ-test bestond uit woordrelaties, cijferreeksen en exclusies. En de kennistoets ging bij mij over de huid: van cel tot mens. Voor de kennistoets kregen we op 24-02 een informatiemap via de mail verstuurd. Hier zaten zowel Engelse als Nederlandse teksten en artikelen in. Het was behoorlijk veel, gelukkig kreeg je nog een college op 04-03 om al deze informatie te ondersteunen. Een tip is om deze informatie al wat te leren voordat je naar het college gaat zodat je weet waar ze het over hebben. Het college zelf wordt opgenomen en naar je mail verzonden zodat je het elk moment kan terugluisteren. Dit vond ik zelf erg handig en hier heb ik dan ook zeker gebruik van gemaakt. Aan het einde van het college was er ook nog ruimte voor vragen. Ik heb me voorbereid op de kennistoets door de informatiemap en het college zo goed mogelijk te leren. Verder heb ik een paar van die gratis IQ testen gemaakt om de woordrelaties, cijferreeksen en exclusies ook wat te oefenen zodat ik wist wat ik kon verwachten.

 

  • Toetsdag:

Op de toetsdag zelf begonnen we met de IQ test. Eerst kreeg je woordrelaties daarna cijferreeksen en tot slot de exclusies. Alledrie de toetsen waren op tijd en heel lastig om af te krijgen. Volgens mij kregen we 7 minuten voor 40 woordrelaties en voor de cijferreeksen en exclusies kreeg je ook zo weinig tijd in verhouding met het aantal opgaven. Ik kreeg de woordrelaties dan ook niet binnen de tijd af. Cijferreeksen en exclusies kreeg ik wel op tijd af, maar dat was alleen omdat ik zodra ik er te lang overna dacht doorklikte naar de volgende. Deze toets was erg lastig en ik denk dat niemand het gevoel had dat ze deze goed hadden gemaakt. Maak je hier dus geen zorgen om, want iedereen vind het moeilijk en ook als je denkt dat het niet goed gaat kan je het alsnog goed doen (dit was bij mij het geval). De tweede toets was de kennistoets en deze was heel erg makkelijk als je goed had geleerd. Voor deze toets kreeg je heel veel tijd. Tijd die iedereen veel liever had gehad bij de IQ test. Veel mensen waren dan ook heel erg vroeg klaar. Ik denk dat als je alleen het college had geleerd je de toets ook goed had kunnen maken. Het waren allemaal hele makkelijke meerkeuzevragen die rechtstreeks uit het college kwamen. Iedereen vond deze toets dan ook heel erg goed te doen.

 

  • Uitslag

Op 15 april keek ik om 00:01 op studielink en toen stond mijn rangnummer er al op. Ik had rangnummer 123 van de 350 dus ik was door!! Ik was heel erg blij. Uiteindelijk kreeg ik ook nog een brief met hoe ik de toetsen had gemaakt ten opzichte van de andere deelnemers. Hieruit bleek dat de iQ test toch niet zo slecht was gegaan als ik dacht, dus laat je hier zeker niet van je stuk brengen. In deze brief stond ook het rangnummer binnen je track en hierbij was ik rangnummer A111.

 

Tips:

  • Begin op tijd met het samenstellen van je CV. Vrijwilligerswerk doet het denk ik altijd goed op je CV, maar ook dingen zoals bijles geven op school/ feestcommissie/ leerlingenraad spreekt ze vast aan. Zolang ze maar zien dat je naast je school ook activiteiten kan volhouden en mensen wil helpen.
  • Stuur je CV formulier aangetekend per post! Dit kost wel 8,50 maar dan weet je zeker dat het voor de deadline aankomt.
  • Een andere tip is om het college wat je krijgt heel goed te leren. Hier bestond in mijn jaar bijna de hele toets uit. Dus stel je hebt tijd tekort en het lukt niet om die hele informatiemap te leren: leer het college. Als je geen tijd tekort komt, leer dan ook alles uit de informatiemap en ga voor de 100% goed :).
  • Als je cijferreeksen/woordrelaties/exclusies gaat oefenen, oefen ze dan op tijd. Hierdoor leer je met de tijdsdruk om te gaan, want je weet van tevoren niet dat deze op tijd zullen worden getest.
  • In studielink worden beide tracks door elkaar gegooid. Hierdoor begonnen veel mensen te twijfelen of ze nou wel of niet door waren of dat ze moesten wachten op de brief met het rangnummer binnen jouw track. Dit was echter niet het geval. Alles onder de 350 op studielink is door!

Dit was mijn stukje! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad en wens jullie veel succes volgend jaar!!

Groetjes,

Anna

6
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl