Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2016 (3/3)

Door: Anoniem
Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2016 (3/3)

Wie ben ik?

Hoi! Ik ben een eerstejaars student Geneeskunde aan de VU en ik ben 18 jaar oud. Ik kom uit Amsterdam en heb er ook op de middelbare school gezeten. Ik ben meteen na het VWO doorgegaan met Geneeskunde, omdat dat mijn kansen bij deze universiteit aanzienlijk vergrootte. Ik heb meegedaan aan track A van de decentrale selectie in 2016. Mijn cijfers op het VWO waren redelijk hoog, maar het was ook niet zo dat ik overal een 8 voor stond. Voor alle vakken had ik tussen een 7 en een 8. Mijn CV was niet heel uitgebreid, maar omdat ik al 6 jaar vrijwilligerswerk had gedaan met weeskinderen en ook nog ander vrijwilligerswerk had gedaan, heb ik ervoor gekozen om de gok te wagen bij de VU.

Waarom deed je mee aan de selectie van Vrije Universiteit

De reden dat ik de VU koos was niet alleen bovenstaande, maar ik wilde ook heel graag in Amsterdam studeren. Ik twijfelde heel erg tussen VU en UvA en ik had me eerst ingeschreven bij UvA, maar op het laatste moment ben ik toch geswitcht vanwege twee redenen: de afstand en de grotere toelatingskans bij de VU. Ik denk dat ik uiteindelijk de juiste beslissing heb genomen, want de VU bevalt mij tot nu toe heel erg.

De eerste ronde

De eerste ronde van de decentrale selectie was de CV ronde. Je moest een formulier invullen met al je werkervaring en opleidingen. Er waren verschillende onderdelen waaronder organisatorische ervaring en ervaring in de gezondheidszorg. Ook topprestaties moest je benoemen. Helaas had ik bovenstaande gebieden nooit iets gedaan, dus ik heb al mijn ervaring eronder gezet bij overig. Een tip hierbij is dat je echt alleen iets op moet schrijven bij een categorie als het echt binnen die categorie valt. Anders kan je beter niks opschrijven. Alle dingen die niet binnen een categorie vallen kun je kwijt in de categorie overig. Schrijf verder echt alles op! Ook als je een instrument bespeelt of je buurmeisje hebt geholpen met plannen (zoals ik heb gedaan), want alles telt mee. Zij beoordelen wel of het van belang is. EHBO-cursussen tellen sowieso niet mee, dus schrijf die ook niet op. Een ander onderdeel van de eerste ronde was je motivatie. Stop hier echt veel tijd in, want ik merkte zelf ook dat ik het nog vaak wilde veranderen. Als je vroeg begint heb je hem ook zeker op tijd af en zal je waarschijnlijk eerder tevreden zijn. Probeer echt iets persoonlijker te zijn dan alleen ik vind biologie interessant en ik wil mensen helpen. Je kan dit er wel in verwerken, maar doe dit op een persoonlijke manier, zodat jij er straks echt uitspringt. In februari kregen we de uitslag en toen was ik gelukkig door!

De tweede ronde

De tweede ronde bestond uit een paar verschillende onderdelen. Eerst kregen we studiestof thuisgestuurd en we moesten een college volgen over dit onderwerp. Vervolgens moest je zelf ook extra informatie zoeken over het onderwerp. Daarna hadden we twee toetsen. Eentje ging over de studiestof en eentje over je algemene kennis. Deze tweede toets bestond uit exclusie, woordenschat en cijferreeksen. De kennistoets was redelijk goed te doen, maar de collegetoets was heel lastig. Ik had me heel goed voorbereid, maar het ging bijna niet over de opgegeven stof. Meer dan de helft was moeilijke anatomie en we kregen een beetje farmacologie. Gelukkig had ik een aantal boeken geleend van een geneeskunde student en daardoor was het uiteindelijk wel te doen. Ik raad je zeker aan om heel veel boeken mee te nemen. Een aantal mensen zaten daar alleen met één artikel en die zaten flink te zuchten en te steunen. Zoek dus via via naar boeken die je kunt lenen voor de toets. Soms staan er echt goede dingen in ook al zou je het niet verwachten. Vergeet ook je anatomische atlas niet! Je kan beter te veel meenemen dan te weinig. Ik raad zeker aan om meer mee te nemen dan alleen een Binas, maar neem ook deze wel mee! 

De uitslag

In april werd de brief thuisgestuurd met je rangnummer en tot mijn grote verbazing was ik nummer 9. Ik was ontzettend blij en dit gaf mij garantie voor een plaats. Uiteindelijk ben ik Cum Laude geslaagd en dus alsnog binnengekomen via track B. Deze regel geldt volgens mij echter niet meer vanaf 2017.

Tips

Tips die ik kan geven aan mensen die nog mee willen doen: laat je vooral niet afschrikken door mensen die zeggen dat een bepaalde decentrale selectie moeilijk is! De toets was inderdaad moeilijk, maar omdat er in mij jaar 600 mensen meededen, waren mijn kansen nog steeds hoog. Kies vooral voor de universiteit waarvan jij denkt dat je je er thuis gaat voelen en laat je niet afschrikken door de moeilijkheid van een selectie. In Utrecht schijnt de selectie zelf makkelijk te zijn, maar er doen daar veel meer mensen mee, dus daar blijven je kansen ongeveer op hetzelfde niveau als bij de VU. Bij de VU is het wel handig om iets op je cv te hebben staan, maar als je meedoet aan track A met allemaal middelbare scholieren kan je erop rekenen dat zij ook geen enorm gevuld CV hebben. In track B moet je CV wel goed gevuld zijn, want mensen daar hebben vaak wel meer gedaan. Je moet het gewoon proberen daar waar je gevoel zegt dat je heen moet gaan. Verder wil ik iedereen heel veel succes wensen met de decentrale selectie!

5
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl