Ervaring decentrale selectie geneeskunde VU 2016 (1/3)

Door: Iris
Decentrale Selectie Geneeskunde VU – VUMC 2016 (1/3)

Mijn naam is Iris en ik heb meegedaan aan de decentrale selectie van het VUmc. De reden dat ik voor deze universiteit heb gekozen is dat het onderwijs per thema gaat, niet per vak. Je hebt bijvoorbeeld een blok over huid en afweer. Tijdens dat blok bekijk je alle aspecten hiervan, dus je zit niet wekenlang aan een specifiek vak als histologie (weefselleer) vast. Die afwisseling leek me leuk. Verder is de universiteit voor mij goed bereikbaar.

Omdat ik al vroeg heel zeker wist dat ik Geneeskunde wil studeren, heb ik me ruim op tijd ingeschreven. Ik kreeg een vragenlijst die ik online in moest vullen, waar ik echt even de tijd voor moest nemen. Ik gaf bijvoorbeeld aan dat ik tijdsverlenging nodig heb voor tentamens en ik moest meteen een doktersverklaring erbij uploaden. Mijn advies is dan ook om jezelf ruim van tevoren in te schrijven. Volgens mij kun je die vragenlijst namelijk niet na 15 januari invullen, want dan is de inschrijving niet compleet.

Op 18 januari ontving ik een mail met een link naar een invullijst voor ronde 1. Hier vragen ze om allerlei persoonlijke gegevens en de dingen die je op je CV hebt staan. Voor vrijwel ieder onderdeel moet je een ondertekend bewijsstuk met officiële stempel bijvoegen, zowel online als per post. Aangezien de hele lijst uiterlijk 30 januari binnen moest zijn (ook per post, dus het moest nog eerder af), moet je zo snel mogelijk de bewijsstukken verzamelen. Begin hier desnoods al voor 15 januari mee, dat zal veel tijd schelen, want je hebt eigenlijk slechts iets meer dan een week de tijd. Let ook op wanneer de post bezorgd wordt: als 30 januari op zondag of maandag valt, moet je ervoor zorgen dat de brief eerder aankomt. Wat ook handig is om te doen, is om de brief aangetekend te verzenden. Kost wel iets van acht euro, maar dan weet je zeker dat al je papieren heel aankomen.

Halverwege februari kreeg ik per mail bericht dat ik door was naar ronde 2. Deze ronde bestaat uit een college met wat artikelen om te leren en een toets. Bij de collegedag viel me op dat er erg veel mensen door waren van de eerste ronde. Ik denk dat je met een wat zwakker CV dus alsnog kans maakt, zolang je in ieder geval iets relevants erop hebt staan. Zelf deed ik op dat moment anderhalf jaar vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis, ik liep stage bij de VU, ik had een B1-diploma Frans gehaald en mijn overgangscijfers van 5 naar 6 vwo waren vrij hoog (afgerond tussen de zeven en negen). Ik weet niet hoe zwaar ieder onderdeel telt, maar vakantiewerk of werk onder schooltijd wordt sowieso niet meegenomen in de beoordeling. Ze zijn alleen geïnteresseerd in de dingen waarvoor je je vrije tijd hebt ‘opgeofferd’, om het zo maar eens te zeggen. 

De collegedag was 5 maart, op een zaterdag. Het was handig om van tevoren de artikelen door te nemen, want zo kan ik na afloop gericht vragen stellen. Het onderwerp was vrij specifiek (transcraniële magnetische stimulatie), maar tijdens het college werd het extra helder. Het college werd opgenomen, dus ik kon het thuis nog eens nakijken en -luisteren. We mochten tijdens het college laptops meenemen en eventueel ook foto’s/video’s/geluidsopnames maken (zolang je anderen maar niet stoorde), maar dat was eigenlijk niet nodig door de opname die al gemaakt werd. Wees trouwens ook op tijd met het aanvragen van tijdsverlenging voor de toets, dit moet je het liefst al voor de collegedag geregeld hebben.

Er werd verteld dat algemene kennis van de hersenen/neurologie, het college en de artikelen genoeg waren voor de toets van 19 maart, maar dit bleek niet het geval. Het eerste deel bestond uit een soort IQ-test met woordrelaties, cijferreeksen en exclusie, waar erg weinig tijd voor was. Het waren multiple choice vragen (ook het tweede deel), dus klik gewoon iets aan als je het niet weet. Voor de cijferreeksen was een rekenmachine erg handig. Het tweede deel ging over de leerstof en was bizar moeilijk. Er kwamen vragen in voor die je nooit goed zou kunnen hebben. Wat scheelt is dat je boeken en aantekeningen gewoon mee mag nemen, soms kun je daar een antwoord uit halen. Neem dus ALLES mee wat betrekking heeft op het onderwerp dat je krijgt, denk niet dat je iets niet nodig zult hebben. Een medisch woordenboek, Binas en een anatomieatlas zijn zeker nodig. De artikelen die je toegestuurd krijgt, moet je ook zeker meenemen. Voor dit onderdeel heb je wederom weinig tijd. Sla alles vragen die je niet weet over en beantwoord ze later pas of gok iets.

De uitslag kwam 23 april per post binnen, dus vrij laat. Op de site van het VUmc kun je vinden wanneer de enveloppen verstuurd zijn, in mijn geval was dat 21 april. Het was verwarrend dat voor iedereen de brief zelf hetzelfde is, ongeacht of je binnen bent of niet. Sla dus meteen om naar de tabel achterop voor je rangnummer. Ik had A018, dus ik ben binnen, waar ik echt enorm blij mee ben. Als ik niet was aangenomen, had ik het het volgende jaar zeker nog een keer geprobeerd, want de selectie viel me achteraf wel mee. Je moet veel geluk hebben, maar het heeft zeker wel zin om je uiterste best te doen. Het leren voor de toets viel bijvoorbeeld tijdens het leren voor de toetsweek, maar je moet goed bedenken dat die laatste toetsen minder uit zullen maken voor je gemiddelde dan dat de selectie uitmaakt voor je leven.

Iris

4
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl