Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (9/11)

 

Door: Nuria

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (9/11)

 

Dit jaar heb ik meegedaan aan de decentrale selectie voor geneeskunde aan de UvA. Omdat ik echt heel veel heb gehad aan de ervaringen van anderen op deze website leek het me wel zo eerlijk om mijn ervaring te delen.

 
Ik ben Nuria, achttien jaar oud en ik zit in 6 gymnasium. Net als velen wil ik al lang geneeskunde studeren. Zelf twijfelde ik enorm tussen de VU en de UvA omdat ik beide opleidingen mij prettig leken, maar omdat ik dacht dat ik meer kans zou maken op de UvA heb ik voor deze universiteit gekozen. Ook sprak de manier van selecteren mij meer aan omdat een groot deel op kennis en leren is gebaseerd. Aan de VU moet je een CV inleveren, en omdat ik in vergelijking tot anderen niet zo’n bijzonder CV heb leek het me niet dat ik veel kans maakte. 
 
De eerste ronde van de selectie bestond uit twee toetsen. De eerste ronde vond plaats op twee verschillende dagen. Je werd door de UvA zelf ingedeeld. 
De eerste toets van de selectie kon je voorbereiden. Je kreeg elf of twaalf (afhankelijk van welke dag je ingedeeld was) dagen van tevoren de stof. Dit jaar ging het over maag-darm infecties. Hier was ik ontzettend blij mee omdat het onderwerp mij veel interesseert. Uit andere ervaringen wist ik dat ik de stof voor deze toets ontzettend gedetailleerd en goed moest kennen. Naar mijn mening heeft echt samenvatten van de stof dan ook geen zin; je moet alles gewoon kennen. Ik ben iedere dag even bezig geweest met de stof, maar heel lang heb ik niet geleerd. Wel hielp het heel erg dat ik in excel een tabel gemaakt had met ziekteverwekkers en bijbehorende symptomen, ziekteduur etc.. De eerste toets was meerkeuze en viel echt heel erg mee als je goed geleerd had. Echt inzicht werd dan ook niet gevraagd; wat je moest leren kwam letterlijk (vrij gedetailleerd) op de toets terug. Ik was dan ook binnen tien minuten klaar met deze toets. Ik raad je écht aan om deze toets echt heel erg goed voor te bereiden. Vooral omdat de tweede toets zo ingewikkeld is.
 
Een half uur nadat de eerste toets was begonnen werd de tweede toets uitgedeeld. De tweede toets is niet voor te bereiden en vereist veel inzicht. Hij was écht ontzettend moeilijk. Ik dacht ook dat ik niet door was omdat ik de tweede toets zo lastig vond. Je krijgt wel ruim de tijd. Probeer rustig te blijven en helder na te denken ook al weet je heel wat niet. Bedenk dat iedereen in die tentamenzaal net zo weinig als jij weet. Er staat meer in je Binas dan je denkt. Er kwam echt van alles in; natuurkunde, scheikunde en biologie. Ik denk niet echt dat het zin heeft om deze vakken echt te herhalen voor de toets. Het is verstandiger om je tijd in de eerste toets te steken.
 
Op 22 februari kreeg ik een mailtje van de UvA dat ik direct geselecteerd was op basis van mijn scores. Ik had een z-score van 1,52 gehaald. Wat dit precies betekent en welk rangnummer ik heb weet ik ook nog niet. Ik had echt niet verwacht dat ik überhaupt door was. Ik ben ontzettend blij en heb heel veel zin om te gaan studeren.
14
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl