Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (7/11)

 

Door: Lot

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (7/11)

 

Ik ben Lot en heb in 2018 selectie gedaan voor geneeskunde aan de UvA. Ik zat toen in 6 VWO en was 17/18 jaar (was jarig tussendoor). Ik zal hier uitgebreid mijn ervaring van de selectie delen. Hopelijk heb je er wat aan!

 

Ik wist al vrij lang dat ik selectie wilde doen voor geneeskunde, maar ik twijfelde erg aan welke universiteit. bleef Leiden, VU en UvA over. De selectieprodedure gaf voor mij grotendeels de doorslag: de selectie van de UvA was namelijk redelijk te doen en kostte niet al teveel tijd. Ik deed namelijk ook nog selectie voor een andere studie, dus had niet super veel tijd over. Zit jij ook in zo’n situatie, dan is de UvA dus een aanrader!

 

De selectie zag er als volgt uit:

 • Ronde 1: twee toetsen. Voor de ene kan je leren, voor de ander niet echt.
  Op basis van ronde 1 werd je direct aangenomen, mocht je naar de 2e ronde of viel je direct af.
 • Ronde 2: drie individuele gesprekken, waarbij jij de rol van arts of co-assistent moest spelen.

 

Ik heb beide rondes gedaan, dus kan over beide veel vertellen. Ik zal ze nu wat uitgebreider behandelen. Ronde 1 bestaat dus uit 2 toetsen die je achter elkaar maakt: voor de ene kan je leren, voor de ander niet. Beide toetsen bestaan uit 40 multiple choice vragen; in totaal krijg je dus 80 vragen. We kregen 4 uur in totaal de tijd, maar de meesten waren wel eerder klaar. Maak je dus niet druk om de tijd.

Je krijgt zo’n 2 weken van tevoren studiemateriaal toegestuurd. Bij ons bestond dit uit ong. 20 pagina’s en een videocollege ter ondersteuning van 50min. Het ging over infecties in het maag-darm kanaal. In vergelijking met andere universiteiten viel deze stof qua hoeveelheid erg mee. Toch moet je het leren zeker niet onderschatten! Je moet veel detaills kennen. Besteed hier dus genoeg tijd aan, want hier kun je punten op pakken! Ik heb er denk ik zeker 25 uur aan besteed.Dit valt erg mee in vergelijking met andere uni’s, bij sommige was de toets ze wel 50-60 uur leerwerk. Dat vond ik echt chill aan de UvA, als je op tijd begint is het echt te doen!De vragen op de toets waren kort en bondig, allemaal reproductie. Je wist het eigenlijk of wel of niet. De toets had zo’n 6 bladzijden en duurt ongeveer 20-30 minuten. Dat geeft je een beetje een idee.

De andere toets kan je niet echt leren. Die bestaat uit vragen die met Bio/Na/Sk te maken hebben. Ik vond deze toets zelf erg lastig en heb redelijk veel gegokt. Schrik dus niet als dit bij jou ook het geval is, erg veel vinden hem moeilijk 😉 De vragen lijken op examenvragen, ze waren vrij uitgebreid met vaak een bron of plaatje. De toets had zo’n 28 bladzijden en duurde ongeveer 2-3 uur. Neem je tijd, denk goed na! Je mag trouwens je binas erbij gebruiken.

Tips voor ronde 1:

 • Begin op tijd met leren, maak een planning voor jezelf. Ze mogen op de 1e toets alleen dingen vragen die in je studiemateriaal stonden, oftewel: als jij die stof helemaal uit je hoofd kent, moet je alle vragen goed kunnen beantwoorden. Goed leren is dus meer dan de moeite waard!
 • Hoe leer je dan precies? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Ik heb in ieder geval eerst het college gekeken, zodat ik in een uurtje al redelijk globaal een beeld van de stof had. Vervolgens heb ik alles gelezen en gehighlight. Tot slot heb ik een samenvatting gemaakt. Of nouja, de stof viel niet echt samen te vatten, want alle info was belangrijk. Het was meer een manier om alles overzichtelijk op een rijtje te zetten. Wij moesten bijvoorbeeld ruim 15 ziekteverwekkers kennen, inclusief symptomen, behandeling etc. Mij heeft dit erg geholpen om alles beter in mijn kop te krijgen. Kortom: zorg dat je de stof voor jezelf overzichtelijk maakt.
 • Ik heb met een groepje andere mensen die selectie deed oefenvragen gemaakt. We hadden de onderwerpen verdeeld en iedereen stuurde zo’n 5 oefenvragen van zijn onderwerp. Op die manier kun je jezelf best goed testen.
 • Voor de tweede toets heb ik niet echt tips. Ik heb er zelf ook niks voor voorbereid. Enige wat je moet doen is goed lezen, maar dat geldt eigenlijk altijd.

 

Toen was het wachten… Ik kon het totaal niet inschatten, want ik had voor mijn gevoel super veel gegokt. Maar geef niet meteen de moed op als je denkt dat het niet goed ging! Het kan alle kanten op. Na twee weken kregen we de uitslag. Er hadden van de ruim 1000 aanmeldingen 930 mensen deelgenomen aan de selectie. Er werden 169 direct geplaatst, 303 naar de 2e ronde en de rest viel af. We kregen een Z-score, waarbij 0 het gemiddelde was. Als je <0 had viel je af, 0-1 mocht je naar de 2e ronde en >1 was je direct geplaatst. Ik had 0,76 en was dus door naar de 2e ronde, yes! De uitslag viel op mijn verjaardag, wat een mooi kadootje was dit!

 

Een kleine maand later vond de 2e ronde plaats op het AMC. Deze bestond uit 3 gesprekken van elk een kleine 10 minuten. Telkens kreeg je 10 minuten ertussen om je voor te bereiden.
Twee zijn simulatiegesprekken (dus jij bent ‘dokter’) met een patiënt (acteur), waarbij bij de ene werd gelet op het informeren van de patiënt en bij de ander op het uitvragen van de patiënt.
De derde is een gesprek met je twee beoordelaars over een ‘diagnostisch dilemma’. Ik kan helaas niks over de inhoud delen i.v.m. een geheimhoudingsplicht.

 

Voor deze ronde kon je eigenlijk niet leren. Ik heb zelf met een vriendin van mijn ouders gebeld die huisarts is en haar om tips gevraagd. Enkele tips:

 • Besteed veel aandacht aan de emoties van de patiënt, en benoem deze ook!! “Goh, ik zie dat dit u raakt, kunt u me uitleggen waarom?” Er zit vaak een addertje onder het gras, bijvoorbeeld een angst voor iets. Daar kom je vrij snel achter, als ze na deze “waarom?” vraag opeens een heel verhaal gaan vertellen.
 • Je kunt er vanuit gaan dat de patiënt het je moeilijk gaat maken en tegen je in gaat. Raak hier niet van in de stress, blijf rustig! Ze kijken hoe jij hier mee om gaat. Als ze bijvoorbeeld iets niet willen, moet je niet zeggen “Ja sorry maar het moet toch echt”, op die manier krijg je geen goed gesprek. Ga op zoek naar de achterliggende reden → “Kunt u me uitleggen waarom u dat perse niet wilt?” Probeer de patiënt gerust te stellen. Op deze manier overtuig je de patiënt stiekem langzaam dat jouw beslissing toch echt de juiste is.
 • Wees empathisch! “Jeetje, dan kan ik me inderdaad goed voorstellen dat u dat erg spannend vindt.”
 • Je kunt bij het uitvragen van de patiënt het ezelsbruggetje VALTIS gebruiken:
  • V: voorgeschiedenis. Al eerder zulke klachten gehad?
  • A: aard. Kloppende pijn, bonzende pijn? etc.
  • L: lokalisatie. Waar zit het? Ook op andere plekken?
  • T: tijd. Hoe lang speelt het al?
  • I: intensiteit. Hoe hevig is de klacht? Is het steeds erger geworden?
  • S: samenhang. Zijn er ook nog andere klachten?
 • Bij een diagnostisch dilemma moet je nooit je eigen mening geven, want je wilt je patiënten niet beïnvloeden met jouw persoonlijke mening. Je kunt ze wel nog een keer de voor- en nadelen vertellen.
 • Nog een tip los van de gesprekken zelf: wees bewust van jezelf / je uitstraling. Ookal gaat het niet om je uiterlijk, het gevoel dat iemand bij jou krijgt speelt wel een rol! Je kunt maar 1x een 1e indruk maken. Zorg dus dat je er verzorgd uit ziet, vrolijk bent, fris uit je ogen kijkt, met een rechte rug loopt, beleefd bent etc. Dit zal zeker in je voordeel werken.

 

Het uur vloog voorbij en toen zat de tweede ronde er alweer op! Ik had er een redelijk goed gevoel over. Na weer ongeveer 2 weken kregen we de uitslag. Ik had 83 van de 108 punten en had daarmee plek 43 van de 303, super blij! Bij ons was deze plek eigenlijk hetzelfde als je rangnummer. Er waren al 169 direct aangenomen, dus waren er nog 181 van de 350 plaatsen over. Gek genoeg gingen er maar 166 door, want de UvA hield 15 plaatsen nog vrij als ‘reserve’ (vond ik een beetje vaag). Die werden dus later nog toegedeeld, als mensen bijvoorbeeld bezwaar hadden over hun rangnummer ofzo. Maargoed, je kon dus al min of meer berekenen of je was toegelaten of niet a.d.h.v. de scores van de 2e ronde: had je plek 166 of lager, dan was je hoogstwaarschijnlijk door. Ik had uiteindelijk rangnummer 228 (dus eigenlijk 213 als je die reserveplekken eraf haalt). TOEGELATEN! Yes! Ik was ook voor mijn andere studie toegelaten, dus heb opeens keuzestress hahah. Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik nog niet gekozen. Daar heb ik nog anderhalve week de tijd voor…

 

Ik hoop dat jullie iets aan deze ervaring hebben bij jullie eigen selectie! Als je alle tips goed gebruikt, je goed voorbereid en er 100% voor gaat, moet het zeker goedkomen!

 

Heel veel succes!

3
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl