Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (5/11)

 

Door: Dieuwertje

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (5/11)

Hai,

Eerst zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Dieuwertje en ik ben 20 jaar oud.

Al heel lang heb ik de droom om geneeskunde te studeren. Dit wil ik enorm graag omdat ik een hele grote passie heb voor de kennis over het menselijk lichaam en daarmee mijn kennis in de praktijk brengen in combinatie met patiëntencontact. Ik ben heel erg gefascineerd over de werking van het menselijk lichaam, maar ook wat voor technieken er zijn om iemand beter te maken en hoe dat in zijn werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan operaties en andere bijkomstigheden. Ook vind ik het patiëntcontact iets heel moois maar ook uitdagend. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de manier waarop je een patiënt moet benaderen en ook in het feit dat iedereen anders is, dus dat iedereen een andere aanpak nodig heeft. Dit alles maakt dat ik heel erg graag arts wil worden en dus geneeskunde wil studeren.

 

In mijn eindexamenjaar (2016) heb ik dan ook selectie gedaan aan de universiteit Utrecht, helaas ben ik toen niet geselecteerd. Dit kwam door omstandigheden en daardoor te weinig verdieping in de stof. Echter scoorde ik wel heel hoog op mijn cijfers en motivatie wat natuurlijk fijn is om te horen. Gelukkig werd er niet heel erg naar CV gekeken wat ik fijn vond. Ik heb niet zo’n uitgebreid CV: vrijwilligerswerk door middel van training geven, veel trainen en af en toe een meeloopdag bij een arts.

Omdat ik wel heel graag wilde studeren heb ik ervoor gekozen om Farmacie te doen in Utrecht. Dit heb ik gekozen omdat ik heel graag een studie wilde doen die een raakvlak heeft met de geneeskunde, maar wel met de intentie om alsnog geneeskunde te doen.

 

Afgelopen jaar heb ik dus besloten om opnieuw mee te doen aan de selectie, maar deze keer bij de UvA. In mijn eindexamenjaar heb ik denk ik niet al te goed gekeken naar de plek waar ik wilde studeren, wat ik nu wel deed. Het AMC voelde super goed en dit ziekenhuis kende ik ook al goed. De sfeer vond ik superfijn en ook de opbouw van de opleiding zelf sprak mij heel erg aan.

 

Selectie

De selectie bij de UvA bestond uit een of twee rondes, afhankelijk van de behaalde score in ronde 1. Ronde 1 bestond uit het maken van twee toetsen en ronde 2 bestond uit patiëntgesprekken. De selectiedagen van de eerste ronde vonden plaats op 9 en 10 februari en de tweede ronde vond plaats in begin april.

 

Ronde 1 bestond uit het maken van twee toetsen. De eerste toets kon je voorbereiden aan de hand van het beschikbaar gestelde studiemateriaal en de tweede was eigenlijk vooral inzicht.

Twee weken voorafgaand aan de selectie kreeg je een mail met de dag waarop je verwacht werd. Tien dagen voor de selectie werd op de site van de UvA het studiemateriaal beschikbaar gesteld. Dit bestond uit een video-college die 45 minuten duurde en twee hoofstukken uit een studieboek. Het onderwerp van ziektes van het maag-darmkanaal en het ging vooral over verwerkkers van diarree.

 

Eerst ben ik het college gaan bekijken waardoor ik wist waar het over ging. Daarna keek ik het nog een keer maar ben ik het helemaal uit gaan werken met aantekeningen en een soort samenvatting. Hier ben ik een hele middag mee bezig geweest.

De volgende dag heb ik het boek doorgelezen en ben ik ook daarvan een samenvatting gaan maken. Dit heb ik heel netjes en uitgebreid gedaan dus hier ben ik dan ook 1,5 dag mee bezig geweest.

Precies een week voor mijn selectie plaatsvond ben ik begonnen met leren. Ik had eerst een planning gemaakt en daarna ben ik gaan leren. Ik heb alles super gedetailleerd geleerd omdat ik bij een selectie niet het risico wilde lopen dat ik iets niet wist of iets was vergeten te leren. Ook heb ik op studeersnel en google wat oefententamens gemaakt over de stof.

Voor de tweede toets, die niet echt te leren is, heb ik mijn samengevat boekje van bio, schei- en natuurkunde doorgenomen. Ook omdat ik al twee studeerde leek mij dat handig omdat ik niet elk onderwerp nog goed wist. Ook heb ik twee biologie olympiades geoefend.

 

Op de dag zelf was ik heel erg zenuwachtig, ik wilde dit echt enorm graag. De toetsen begonnen om 11u en je had tot 15u de tijd. De toetsen werden afgenomen in het IWO-gebouw wat naast het AMC zit. Binnen zaten allemaal mensen nog last-minute super veel te leren, dit gaf mij heel veel stress.

Om 11u kreeg je de eerste toets uitgedeeld (40 vragen). Het viel mij op dat de vragen vooral feiten waren van het studiemateriaal, de toets was als je goed geleerd had erg makkelijk.

Om 1130u kreeg je de tweede toets uitgedeeld, hier ben ik dan ook gelijk aan begonnen omdat ik de eerste al af had. De tweede toets bestond ook uit ongeveer 40 vragen. Deze toets ging vooral over inzicht in biomedische context. Deze begon echt heel erg moeilijk maar ging bij mij steeds beter. Er waren echt vragen tussen die ik totaal niet wist, maar ook vragen die je met een beetje logisch nadenken goed kon beantwoorden. Ook heb je veel aan je binas. Wel heb ik mijn volledige tijd gebruikt.

 

De uitslag konden we uiterlijk na twee weken verwachten (uiterlijk 23 februari). Het afwachten was voor mij echt zenuwslopend, ook ging ik heel erg twijfelen of ik alles wel goed had ingevuld. Donderdag 22 februari kwam dan eindelijk de uitslag. De behaalde scores waren aan de hand van Z-scores berekend:

  • Een score onder de 0 was niet genoeg en betekende geen toegang tot ronde 2
  • Een score tussen 0 en 1 was gemiddeld en betekende toegang tot ronde 2
  • Een score boven de 1 was boven gemiddeld en betekende rechtstreekse plaatsing (max 175 studenten)

Zelf had ik een Z-score van 2,3 wat dus rechtstreekse plaatsing betekende en hier was ik enorm blij mee. Hierdoor hoefde ik niet deel te nemen aan de tweede ronde, waardoor ik hier ook niets over kan vertellen helaas.

Op 15 april kregen we via studielink een rangnummer. Ik had rangnummer 12!

 

Tips:

  • Weet waar je het voor doet, leer dan ook echt alles wat je kan leren ook dingen zoals tabellen want door worden ook vragen over gesteld.
  • Heb vooral ook vertrouwen in jezelf en laat je niet afleiden door andere mensen, zeker op de dag zelf!
  • Wat ik zelf heel handig vond is op internet oude tentamen van geneeskunde te zoeken en daar de vragen over het onderwerp uit halen en die oefenen. Of zelf een tentamen maken. Dit helpt echt heel erg met het wennen aan de vraagstelling!
  • En wat ook heel handig kan zijn is weten hoe je je binas goed gebruikt want dat kan zeker tijd schelen.
  • Heb daarna ook vertrouwen in jezelf, ga niet twijfelen en probeer rustig af te wachten.
9
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl