Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (3/11)

 

Door: Lana

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (3/11)

Mijn forumnaam is Lana, ik ben 24 jaar en heb dit jaar meegedaan aan de decentrale selectie aan de Universiteit van Amsterdam.
Ik heb al een opleiding gedaan in een andere richting (die niets met geneeskunde te maken heeft). Daarom heb ik ook nog geprobeerd om binnen te komen via de zij-instroom in Groningen, helaas is dit niet gelukt. De decentrale selectie was mijn plan B, maar ik ben absoluut niet minder blij met mijn toelating!
De reden dat ik voor de UvA heb gekozen is dat hier alleen naar je resultaten op de toetsen van de eerste ronde wordt gekeken (plus eventueel gesprekken in de tweede ronde). Omdat ik zelf niets medisch relevants heb op mijn CV, wilde ik sowieso niet meedoen bij een universiteit die daar naar zou kijken. Ook vond ik het fijn dat je in eerste instantie alleen op de toetsen wordt beoordeeld, hier kun je namelijk echt voor blokken, op gesprekken of iets dergelijks kun je je meestal niet echt voorbereiden.
De selectie aan de UvA bestaat uit twee rondes. Voor de eerste ronde zijn er twee toetsen: één leertoets, de stof hiervoor wordt een aantal dagen van tevoren via de website beschikbaar gesteld en een natuurwetenschappelijke toets, deze hoef je zogezegd niet voor te bereiden. Na de eerste ronde krijg je te horen of je direct geplaatst bent, doorgaat naar de tweede ronde, of direct bent afgevallen.
Ik ben zelf na de eerste ronde direct geplaatst dus ik heb niet meegedaan aan de tweede ronde, maar ik heb begrepen dat deze bestaat uit patiëntgesprekken (met acteurs) en gesprekken met docenten en geneeskundestudenten.
Halverwege januari kregen we van de UvA een email met de data voor de toetsen en hier stond ook hoeveel aanmeldingen er waren. 25 januari kregen we een e-mail waarin allerlei praktische informatie stond. Onder andere op welke dag je ingedeeld was, waar je moest zijn en hoe  laat, wanneer de stof online zou komen et cetera. Ook stond hier dat er maximaal 175 mensen direct geplaatst zouden worden naar aanleiding van de eerste ronde en dat er maximaal 288 mensen door zouden gaan naar de tweede ronde (er waren 1017 aanmeldingen).
De stof voor de kennistoets kwam maandag 29 januari online. De toetsen zouden op vrijdag 9 en zaterdag 10 februari zijn. Ik was zelf ingedeeld op zaterdag en had dus iets minder dan twee weken om me voor te bereiden. Dit jaar ging het over diarree. De stof bestond uit een college van ongeveer drie kwartier (de informatie die hier werd gegeven zou niet meetellen voor de toets maar was enkel ter verduidelijking) en anderhalf hoofdstuk uit een boek. Ik geloof dat het in totaal iets van 20-30 pagina’s waren, het viel mij in elk geval enorm mee. Ik heb eerst het hoorcollege bekeken en hier aantekeningen bij gemaakt. Daarna heb ik de stof gelezen en gemarkeerd. Ik heb van de leesstof een samenvatting gemaakt. Van mijn samenvatting heb ik flashcards gemaakt die ik steeds heb doorgenomen tot ik ze uit mijn hoofd kende. Ook waren er via het forum whatsappgroepjes ontstaan waar vragen werden uitgewisseld, dit is een goede manier om erachter te komen of je alles echt begrijpt.
Voor de natuurwetenschappelijke toets heb ik weinig gedaan. Ik heb wat natuurkunde en scheikunde examens gemaakt en Samengevats doorgenomen, maar echt veel tijd had ik hier niet voor. Omdat de vragen heel willekeurig leken wilde ik hier ook niet teveel tijd aan besteden.
Ik vond de eerste toets achteraf best oppervlakkig. Ik had bijvoorbeeld alle antibiotica  uit mijn hoofd geleerd maar hier werd niets over gevraagd. De vragen gingen lang niet zo diep op de stof in als ik verwacht had.
De tweede toets was een stuk moeilijker. Er kwamen vragen over heel uiteenlopende dingen. Sommige vragen waren echt heel moeilijk, hier heb ik gewoon maar gekeken wat het meest logisch leek. Een paar vragen waren een stuk makkelijker en kon je eigenlijk alleen al beantwoorden door de tekst of grafiek die erbij stond goed te lezen.
Er was onder andere een vraag over een publicatie van het AMC die onlangs in het nieuws was geweest over bijziendheid, een röntgenfoto waarop je moest aangeven of een maagsonde correct geplaatst was, vragen over hormonen en veel grafieken. Ik denk dat ik hier wel een voordeel bij had dat ik me al voor had bereid voor de zij-instroom in Groningen, hierdoor kon ik een aantal vragen beantwoorden over bijvoorbeeld spiersamentrekking, synapsen en zenuwen. Natuur- en scheikunde examens maken heeft ook een beetje geholpen, hier kwamen ook een paar vragen over. Ik denk dat een fysiologieboek doornemen ook een goede voorbereiding is.
Direct na de toets was ik best opgelucht en dacht ik dat het het wel oké was gegaan, maar toen ik in de trein mijn aantekeningen doornam kreeg ik een steeds slechter gevoel, ik zag dat ik een paar domme fouten had gemaakt in de eerste toets en uiteindelijk twijfelde ik of ik het wel goed genoeg had gedaan om door te mogen naar de tweede ronde. Doordat de toets voor de zij-instroom een week later was, had ik niet heel veel tijd om er lang bij stil te staan, maar toen die eenmaal geweest was werd ik steeds nerveuzer.
Uiteindelijk werden we één dag eerder dan de uiterste datum uit ons lijden verlost en kreeg ik 22 februari een e-mail waarin stond:
“Wij hebben goed nieuws voor je! Op basis van je scores in de eerste ronde ben je direct geplaatst. Je hoeft niet deel te nemen aan de tweede ronde van selectie.”
Ik was superblij en heb de e-mail en de resultatenlijst wel honderd keer doorgelezen omdat ik het echt niet kon geloven! Inmiddels is het een beetje beginnen te dagen en ik heb heel veel zin om straks te beginnen.
Mijn tips:
-Als je mensen kent die ook meedoen, kijk dan of je samen kunt leren en vragen voor elkaar kunt bedenken. Via het forum zijn er altijd mensen te vinden!
-Kijk van tevoren bij alle universiteiten waarop ze selecteren en kies voor degene die voor jou het gunstigst is. De geneeskunde opleidingen in Nederland verschillen niet zoveel van elkaar, uiteindelijk krijg je hetzelfde diploma.
-Geef niet op! Misschien een dooddoener, maar ik heb twee keer meegedaan aan de zij-instroom in Groningen, twee keer in België en één keer aan de decentrale selectie. Het is superkut om te horen te krijgen dat je niet goed genoeg bent, maar uiteindelijk helpt elke ervaring om het de volgende keer beter te doen. Natuurlijk heeft het geen zin om eindeloos te proberen, maar laat je niet uit het veld slaan door een afwijzing als geneeskunde is wat je echt wilt.
Ik wens iedereen heel veel succes! Als je vragen hebt over de selectie aan de UvA (of de zij-instroom in Groningen) mag je me altijd een berichtje sturen op het forum.
[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl