Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (2/11)

 

Door: Daisy
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (2/11)

Hoi, mijn naam is Daisy en ik ben 22 jaar oud. Ik heb dit jaar meegedaan aan de decentrale selectie van de UvA. Dit was voor mij de eerste keer dat ik mee heb gedaan aan een selectie en ben geplaatst met rangnummer 288.

 

Vooropleiding 

In 2015 heb ik mijn VWO diploma gehaald met het profiel Natuur en Gezondheid met wiskunde A. Het leek mij altijd al leuk om geneeskunde te doen maar het vak natuurkunde werd mij vanaf de derde klas afgeraden waardoor het niet mogelijk was. Aangezien ik de zorg wel interessant vind heb ik ervoor gekozen om Gezondheidswetenschappen te studeren. Halverwege de studie realiseerde ik me dat ik toch eigenlijk wel geneeskunde wil gaan doen.

 

Decentrale selectie UvA 

De selectie procedure van de UvA trok mij aan omdat ik middelmatige 5 VWO cijfers heb en daarnaast ook niet een heel denderend CV. Aangezien UvA naar beiden niet kijkt, was de keuze voor mij al snel gemaakt. December 2017 heb ik

 

De eerste ronde

Op 10 februari vond de eerste ronde plaats. Er moesten twee toetsen gemaakt worden.

 

Eerste toets

Voor de eerste toets kan je leren, volgens mij kreeg ik twee weken van tevoren de stof opgestuurd die bestudeerd moest worden. De stof bestond uit een pdf bestand van een paar pagina`s uit een boek en een hoorcollege. Het boek heb ik samengevat en de informatie uit het hoorcollege kwam voornamelijk overeen met wat in het boek verteld werd. De toets was multiple choice en het is echt prima te doen als je de stof gewoon goed in je hoofd stampt. Er waren dit jaar geen inzicht of toepas vragen over het onderwerp alleen theorievragen.

 

Tweede toets 

De tweede toets vond ik een stuk moeilijker omdat je je niet echt kan voorbereiden. Ik heb de volgende onderwerpen met behulp van YouTube nog wel doorgenomen:

  • Medische beeldvorming (natuurkunde)
  • Redox reacties (scheikunde)
  • Alles van biologie over het menselijk lichaam

Een paar vragen kon ik makkelijk beantwoorden met behulp van mijn binas dus neem deze vooral mee. Ook handig om artikelen die over gezondheid gaan op nieuwssites in de gaten te houden, want hier werd er dit jaar een vraag over gesteld.

 

Tweede ronde 

Eind februari kreeg ik de horen dat ik een score had van 0,9 en dus door was naar de tweede ronde. Vanaf een score van 1,0 werd je direct geplaatst, lager dan 0 mocht je helaas niet meer deelnemen aan de selectie. Tijdens de tweede ronde moesten er drie gesprekken gevoerd worden in het AMC. Ik heb mij hierop voorbereid door op YouTube filmpjes te kijken over anamneses en informatie opgezocht over de juiste gesprekstechnieken. Daarnaast heb ik met vriendinnen deze gesprekken geoefend. In het AMC werd ik met twee andere personen in een lokaal geplaatst waar er op een informatie te vinden is over het gesprek. Ik had volgens mij 10 minuten om de informatie te bestuderen. Je mag geen notities maken in dit lokaal.

 

CCVX natuurkunde 

Aangezien ik geen natuurkunde had moest ik dit nog behalen. In december ben ik begonnen met leren. Met behulp van natuurkundeuitgelegd.nl, YouTube, Samengevat vwo Natuurkunde en de examenbundel ben ik aan de slag gegaan. Omdat ik al wist dat ik voor 15 juli niet zou voldoen aan de vooropleidingseisen heb ik om uitstel gevraagd.

18 juli had ik de toets in Utrecht en hij was op zich wel te doen. Paar tips die ik heb:

  • Als je een vraag niet weet omdat je een gegeven van de vorige vraag mist, verzin dan zelf een waarde zodat je verder kan. Beter iets dan niets opschrijven.
  • Probeer ook te oefenen met ccvx examens. Ik heb nog een ccvx bundel over, als ik hier iemand blij mee kan maken dan hoor ik het graag.
  • Zorg dat je bekend bent met alle formules uit binas.
  • Verdeel je tijd tijdens de toets verstandig.

Tien dagen na de toets kreeg ik mijn cijfer via de post binnen, een 6.

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl