Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (11/11)

 

Door: Berber

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (11/11)

Mijn naam is Berber en ik ben 19 jaar oud. Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan met een selectie voor geneeskunde. Hiervoor heb ik havo gedaan, mijn propedeuse HBO-V behaald en momenteel ben ik bezig met de bèta vakken op VWO-niveau. Ik heb dit jaar meegedaan met de selectie bij de UvA. De reden van deze keuze is dat ik de sfeer op deze universiteit heel erg goed vond en omdat de selectieprocedure mij ook erg aansprak. Bij de UvA wordt er namelijk niet gekeken naar je CV en/of je cijfers, wat ervoor zorgt dat je helemaal blanco de procedure ingaat.

De eerste ronde bestond zoals bekend is uit twee toetsen. De eerste 40 vragen waren voor te bereiden en dit was dan ook erg goed te doen! Ik vond de stof leuk, maar af en toe wel moeilijk. Ik raad iedereen aan om veel achtergrondinformatie op te zoeken. Dat heb ik ook gedaan en het zorgt ervoor dat je de stof beter begrijpt en dus ook makkelijker onthoudt. Ken je bijvoorbeeld een ziekte niet? Dan adviseer ik dus om het even op te zoeken. Verder heb ik de stof veel doorgelezen en uitgebreid samengevat en vooral heel erg veel herhaald.

Het tweede deel van de toets was een stuk pittiger, maar zeker niet onmogelijk! Naar mijn idee werd er vooral veel natuurkunde getoetst en af en toe een beetje scheikunde en biologie. Mijn tip is om van te voren goed de Binas door te nemen, want hier kan je erg veel in opzoeken. Ook is het handig om eindexamenopgaven van natuur- en scheikunde te oefenen. Verder is het goed om je tijdens te toets te realiseren dat niemand het heeft kunnen voorbereiden en er maar een paar zijn die de toets uitmuntend maken. Je hoeft niet erg veel vragen goed te beantwoorden, want er wordt gekeken naar de gemiddelde score op beide toetsen ten opzichte van de rest.

Al snel na de toets, zo’n twee weken, kreeg ik het verlossende mailtje: ‘Door naar de tweede ronde!’. Omdat natuurkunde niet mijn sterkste kant is, had ik niet erg hoge verwachtingen (als in, gelijk geselecteerd te zijn), dus was ik erg blij!

De tweede ronde kwam in zicht en ik heb hiervoor geoefend met kennissen die geneeskunde studeren of gestudeerd hebben. Als je niemand kent zijn er natuurlijk veel andere opties, zo zijn er boekjes waaruit je gesprekken kan voorbereiden. Maar ik denk dat het voornamelijk gaat om je eigen sociale vaardigheden.

Die sociale vaardigheden worden getest in drie ‘interviews’. Over de inhoud mag ik helaas geen uitspraken doen, maar mijn grootste tip is om jezelf niet gek te maken. Niemand verwacht dat je spreekt als een afgestudeerde arts en de beoordelaars houden echt wel rekening met het feit dat het niveau nou eenmaal niet enorm hoog kan liggen. Voor beide rondes geldt dus vooral; blijf rustig en bereid je voor waar mogelijk.

Dit was mijn ervaring, hopelijk is jullie ervaring straks even positief. Heel veel succes!

9
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl