Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2018 (10/11)

 

Door: Helene

Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2018 (10/11)

 

Hoi!

 
Mijn naam is Helene en ik ben in 2017 meegedaan aan de selectie voor studiejaar 2018/2019 voor geneeskunde bij de UvA. Ik zal eerst even kort iets over mezelf vertellen zodat het een beetje duidelijk is hoe mijn situatie was. Ik ben in 2016 cum laude geslaagd van het gymnasium en dat was het laatste jaar dat we nog mochten mee loten op basis van je behaalde cijfers. De helft was decentraal en de helft was loting. Echter heb ik toen een tussenjaar gedaan in Engeland en ben daarna begonnen aan University College Utrecht (internationale liberal arts & sciences universiteit) waar ik dacht Wiskunde, Psychologie en Engelse Literatuur te willen gaan doen. In de zomervakantie vlak voordat mijn studie echt zou beginnen realiseerde ik me dat ik eigenlijk toch wel graag geneeskunde wil doen. Bij University College is er een pre-med programma waarmee je je daarna bijvoorbeeld bij SUMMA kunt aanmelden zodat je uiteindelijk precies hetzelfde papiertje hebt als bij de normale bachelor+master geneeskunde. Echter neemt SUMMA slechts heel weinig mensen per jaar aan dus heb ik me op de dag van de deadline toch nog voor de selectie van de UvA aangemeld. Ik heb gekozen voor de UvA, omdat dit de enige universiteit was die geen motivatiebrief/CV/referenties wilde, maar waar we enkel een toelatingsexamen moesten afleggen voor de eerste ronde. Ik heb voor University College destijds al een hele selectieprocedure moeten doorlopen inclusief motivatiebrieven, referenties, interviews en een nog een heel papierwerk dus ik wilde niet weer oude leraren gaan lastigvallen met de vraag om referenties, en een medisch gerelateerd CV had ik absoluut niet opgebouwd. 
 
Ik werd uitgenodigd voor de eerste ronde en kreeg ongeveer 2 weken daarvoor mijn studiemateriaal opgestuurd. De eerste ronde bestond 2 meerkeuze toetsen. 1 over het studiemateriaal, bestaande uit 40 vragen en 1 over algemene beta kennis, ook bestaande uit 40 vragen. Voor de laatste kon je je niet echt voorbereiden. Ik studeerde ondertussen nog steeds ook bij UCU uiteraard en het is een redelijk zware studie, net als geneeskunde, dus soms vond ik het lastig om tijd te vinden om me voor te bereiden voor geneeskunde. Ook was ik het al 2 jaar gewend om in het Engels te studeren dus de switch naar Nederlands vond ik ook wat pittig. Na een tijdje googlen over ervaringen kwam ik de dag voor de selectie uit bij het forum van decentralegeneeskunde.nl. Toen ik daar las hoe anderen zich hadden voorbereid werd ik ontzettend zenuwachtig, want zoveel had ik nou ook weer niet gedaan. Ik had al het studiemateriaal geprobeerd samen te vatten, maar dat lukte eigenlijk niet echt, want ik had het idee dat alles belangrijk was. Ik wist ook niet goed hoe ik me moest voorbereiden voor de tweede toets, want dat ging over alle middelbare school kennis wat je hebt geleerd van de beta vakken en het was een tijdje geleden dat ik eindexamen heb gedaan. Uiteindelijk ben ik de nacht ervoor tot een uur of 11 doorgegaan en toen gaan slapen. De volgende dag ging ik ruim op tijd weg van huis en ontmoette in de metro een ander meisje dat ook naar de selectie ging. Dat was erg prettig, want zo konden we samen nog even tot rust komen voordat we de zaal echt in moesten. Toen het tijd was om naar binnen te gaan, moesten we alle jassen, tassen en dergelijke in een kluisje doen. We mochten onze pennen, rekenmachine, BINAS, water en wat eten mee naar binnen nemen. De zaal was een grote zaal met allemaal losse tafels en we kregen eerst de toets over het studiemateriaal. Na een half uur werd de tweede toets uitgedeeld. Ik deed ongeveer 40 minuten over de eerste toets dus qua tijd liepen ze mooi op elkaar door. Over de tweede toets deed ik de overige 3 uur en 20 minuten. Ik vond de eerste toets op zich wel goed te doen, maar we kregen veel meer vragen over welke antibiotica we exact moesten gebruiken bij specifieke infecties en dat had ik eigenlijk niet zo goed geleerd. Maar verder viel de me wel mee. Bij het tweede examen raakte ik echter helemaal in paniek, want ik begreep bijna niks van de vragen. Het begon met een vraag over een medisch artikel dat een paar maanden geleden in een krant was geplaatst, maar dat nieuwsbericht had ik nooit gelezen dus de eerste paar vragen wist ik in elk geval al niet. Het niveau vond ik echt heel pittig en ik was na afloop overtuigd dat ik niet door was. 
 
Ondertussen ging mijn leven gewoon weer door en studeerde ik verder aan UCU, ik had al bedacht (voordat ik me aanmeldde bij de UvA) dat ik het helemaal niet erg vond om bij UCU te blijven. Op vrijdag 23 februari zouden we de uitslag krijgen, maar we kregen hem onverwachts al op donderdag 22 februari. Ik werd ontzettend zenuwachtig toen ik de mail zag en durfde hem bijna niet te openen. Maar het bleek dat ik direct geplaatst was bij de eerste ronde! Zo’n 170 studenten werden direct geplaatst en nog 300 studenten mochten door naar de 2e ronde, waar 3 individuele gesprekken werden gevoerd. De overige studenten werden helaas direct afgewezen. Ik had het helemaal niet verwacht en was heel erg blij. Ik bedacht na afloop pas dat ik natuurlijk die tweede toets heel lastig vond, maar dat vond iedereen waarschijnlijk wel dus dan balanceert het zich weer uit. 
 
Ik heb heel veel zin om te gaan beginnen met studeren aan de UvA en wil alle komende kandidaten veel succes wensen! Als grootste tip kan ik je toch wel meegeven, maak je niet te druk. Zeker niet nadat je de selectie al hebt gehad, je kunt er dan toch niks meer aan veranderen en er zijn altijd meerdere manieren om uiteindelijk toch nog geneeskunde te doen. Als voorbereiding voor de selectie zou ik vooral focussen op het eerste examen, want je kunt echt alles leren tot in de puntjes en dat maakt het zo veel makkelijker. Het tweede examen moet je maar gewoon op je af laten komen, en je bedenken dat het voor iedereen lastig was. Wie weet tot volgend jaar!
 
Liefs Helene
5
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl