Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2016 (3/5)

Door: Elnaz
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2016 (4/5)

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie Geneeskunde in het jaar 2016 aan de Universiteit van Amsterdam. Na lang te twijfelen tussen Universiteit Utrecht en de UvA heb ik toch gekozen om deel te nemen aan de decentrale selectie van de UvA. Ik twijfelde tussen Utrecht en Amsterdam doordat ik in Utrecht Biomedische wetenschappen studeerde en de sfeer in het Heijmans van den Bergh gebouw mij erg aansprak. Helaas is de selectie in Utrecht een stuk pittiger dan dat van Amsterdam. Er is veel meer stof wat je moet bestuderen voor de selectiedag en bovendien ook veel meer aanmeldingen, dus meer concurrentie. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en heb ik toch besloten om voor de selectie in Amsterdam (UvA) te gaan. De decentrale selectie in Amsterdam sprak mij overigens ook meer aan dan dat van Utrecht, omdat er in Amsterdam meerdere rondes (dus meerdere kansen) zijn dat je toegelaten wordt. Hier zal ik straks meer over uit leggen.

Toen ik meedeed aan de decentrale selectie studeerde ik Biomedische Wetenschappen in Utrecht. Dit was een interessante studie, maar na een tijd wist ik gewoon dat dit het niet voor mij was. Tijdens de studie miste ik voornamelijk het contact met patiënten. Vanaf het vmbo-kader ben ik doorgestroomd tot het vwo, met altijd geneeskunde als doel.

De decentrale selectie van de UvA heeft twee rondes. In de eerste ronde moet je twee toetsen maken. Het waren beide multiplechoice toetsen met elk 40 vragen. De eerste toets was een toets wat je kon voorbereiden. Je kreeg twee weken van tevoren een video-college en studiemateriaal opgestuurd. Dit jaar ging het over de schildklier. Met de tweede toets gingen ze kijken naar je inzicht en kennis over bepaalde wetenschappelijke vraagstukken. Dit was echt een pittige toets.

Voor de eerste toets heb ik diehard geleerd. Ik heb alles tot in de details bestudeerd. Daarna heb ik van alle stof flashcards gemaakt met het programma Anki. Flashcards zijn kaarten waarop je zelf vragen kan verzinnen en jezelf kan ondervragen. Ik had ongeveer 400 flashcards en hiermee heb ik mezelf nog 2 dagen ondervraagt om zeker te weten dat ik echt alle details van de studiestof ken. In totaal heb ik zo’n 4 dagen keihard aan de studiestof gezeten. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel je de studiestof kent. Ook heb ik gebruikt gemaakt van sites als studeersnel.nl om oude tentamens over de schildklier te kunnen maken. Dit heeft mij ook enorm geholpen.

Voor de tweede toets heb ik vrijwel niks gedaan. Ik heb echt de focus gelegd op de leertoets en de tweede toets heb ik minder behandeld. Ik heb voor de tweede toets alleen even de Binas doorgenomen en een paar bladzijdes uit een examenbundel biologie. Ik heb een jaar BMW gestudeerd dus ik had van mezelf al behoorlijk wat kennis en ervaring met wetenschappelijk/medische vraagstukken. Als ik dit niet zou hebben, zou ik echt veel examenvragen Biologie/Natuurkunde/Scheikunde gaan maken. Veel vragen relateren op deze vakken.

Op 20 februari 2016 was het zover. De eerste ronde met de twee tentamens. Ik was zelfverzekerd over de eerste leertoets, maar ik maakte me druk om de inzichts-toets. Ik kwam aan in het I.W.O. – gebouw en ging gelijk kijken in welke zaal ik zat. Aangekomen in de rode zaal nam ik plaats. Ik bleef kalm hoe zenuwachtig ik ook was. De eerste toets die we kregen was de leertoets over de schildklier. Ik was wat teleurgesteld, ik had zo enorm goed geleerd en ze vroegen veel basispunten uit de leerstof en ook veel uit het video-college. Gelukkig had ik het video-college wel 4 keer gekeken dus al de vragen over het college kon ik goed beantwoorden. Veel mensen hebben het college niet goed bekeken en konden dus zo’n 10 vragen al niet beantwoorden.

Mijn tip is dus: kijk ook echt goed naar het video-college. Ze vragen de kleine dingen waar je zo overheen kijkt, zoals percentages van de Nederlandse bevolking met een bepaald schildklierziekte etc. (dit is maar een voorbeeld). Ik vond het echt jammer dat ik tot in de details had geleerd. Na een half uur was ik al klaar met de leertoets en toen kregen we ook de inzichts-toets. Ik heb de eerste toets zo’n 3 keer gecheckt. Schrijf niet op de MC blad, dit mag absoluut niet en dit had ik wel gedaan. Ik mocht opnieuw een MC-formulier invullen, dit kost veel stress en veel tijd.

Ik startte met de tweede toets, en hiervoor moet je echt puur je inzicht gebruiken. Lees allereerst de vraag goed. Markeer de belangrijkste zinnen uit de tekst en probeer aan de hand daarvan de vraag te beantwoorden. Het antwoord staat meestal in de tekst, hoe pittig en lang de tekst ook is, probeer zo logisch mogelijk na te denken. (Oh en kijk even wat er belangrijk is in jouw jaar kwa onderzoek in de medische wereld! Er kwam 1 vraag daarover en dat kan net jouw puntje zijn om direct geplaatst te worden).

Na 4 uur was ik eindelijk klaar, ik heb alle tijd optimaal gebruikt en ben niet eerder weg gegaan. Veel mensen waren na 3 uur al klaar of eerder, maar ik bleef hoe dan ook zitten en negeerde die mensen.

We zouden voor 5 maart 2016 de uitslag van de eerste ronde krijgen en we kregen het op 4 maart 2016. Ik kreeg een melding op mijn telefoon dat ik mail had ontvangen en zag dat de uitslag er was. Mijn rangnummer was 120 en ik ben direct geplaatst! Ik geloof dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest. Ik had 33 punten van de 40 gescoord voor de eerste toets en 20 punten van de 40 voor de tweede toets. Vanaf 53 punten werd je direct geplaatst voor de eerste ronde, dus ik heb heel veel geluk gehad!

Over de tweede ronde kan ik niet veel vertellen omdat ik niet heb deelgenomen aan dit traject. De tweede ronde vond plaats op 29 of 30 maart 2016. Je kreeg enkele korte individuele gesprekken of opdrachten in aanwezigheid van beoordelaars. Wat ik heb vernomen van de mensen om me heen is dat er een cursus hiervoor is waar je aan kan deelnemen en dit bleek handig te zijn. Ook voor deze ronde is het weer van belang om rustig te blijven, serieus te blijven en gewoon jezelf te zijn. Zet geen acteerwerk neer want daar prikken ze gauw doorheen. Verder heb ik niks te horen gekregen over de inhoud want er schijnt een geheimhoudingsplicht te zijn.

Ik vond de decentrale selectie op de UvA heel goed geregeld en ben erg blij met mijn keuze.

Als tips voor jullie heb ik:

  • Leer goed voor de leertoets, en kijk goed naar het video-college. Het college is echt cruciaal van belang want er kwamen echt zo’n 10 vragen over in de eerste toets.
  • Ga voor de selectie-dag vroeg naar bed. Zorg dat je fris en fruitig opstaat en ontbijt goed!
  • Stay calm, raak niet in paniek tijdens het maken van de toetsen. Doe je dit wel, leg je pen even neer, haal diep adem, kijk even om je heen en ga weer verder.
  • Leer met flashcards, ga niet alles stampen! Zorg dat je actief leert en ondervraag jezelf. Anki is een zeer goed programma om flashcards te maken. Op Youtube staan tutorials hoe dit programma werkt. Overhoor jezelf en presenteer de studiestof aan jezelf!
  • Blijf de gehele 4 uur zitten tijdens de 1e ronde. Ga niet weg en maak gewoon optimaal gebruik van je tijd. De mensen die eerder weggaan zijn meestal opgevers dus raak zeker niet in paniek!
  • Kijk op sites als scribd.nl en studeersnel.nl voor oude tentamens van het UvA over het onderwerp wat jij dat jaar hebt. Zo kan jij al vragen oefenen en wie weet kom je nog een vraag tegen tijdens het tentamen.
  • Geloof in jezelf! Je kan het en dat is waar je de hele dag aan moet denken (ook als je de 800 concurrenten ziet, hoe moeilijk het ook is!) ☺

Ik wens de mensen die gaan meedoen aan de decentrale selectie van de UvA heel veel succes!!! Zet hem op!!

Groetjes Elnaz

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl