Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2016 (3/5)

Door: Rick
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2016 (3/5)

Profiel schrijver

Ik ben een 20-jarige jongen uit Groningen die eerst HAVO heeft afgerond, ik had altijd al interesse in biomedische onderwerpen en keek door de jaren heen veel national geographic en discovery channel. Mijn CV was niet spetterend en haalde geen geweldige cijfers (zesjes), dit komt omdat ik geen strever ben, op de middelbare school vond ik een voldoende wel best. Wel was ik vastberaden om alles te geven voor de selectie.

De keuze maken

Al ver van tevoren wist ik wat ik dat ik geneeskunde wou studeren. Ik had hierdoor veel tijd om te kiezen tussen de verschillende universiteiten. Aangezien ik bij elke universiteit wel geloofde dat de studie me daar zou bevallen, ben ik vooral gaan kijken naar waar ik het meeste kans heb om binnen te komen.

Voor mij gold dat ik geen hoge cijfers of ‘goed’ CV had. Bij de meeste universiteiten begin ik dan al met een achterstand in de selectie, bij de UvA echter niet. Op de open dag van de UvA hoorde ik namelijk dat ze hier niet naar kijken, of je werd aangenomen was puur gebaseerd op twee multiple choice toetsen (een leertoets en een algemene toets). En ik was van mening dat ik hier weleens goed op zou kunnen scoren, mijn cijfers zijn dan wel niet hoog maar dat betekent zeker niet dat ik die toetsen slecht doe.

Voorbereiding

Ik had de keuze al vroeg gemaakt, wist dus wat me te wachten stond en ben daarom naast mijn schoolzaken me ook gaan voorbereiden op de algemene toets, die ieder jaar altijd erg moeilijk wordt bevonden. Ik heb mijn kennis verbreed door het maken van de biologie olympiade en biologie-examenopgaven en door het bekijken van educatieve video’s (o.a. te vinden op http://www.nova.org.au/videos onder categorie “People & medicine”). Ook heb ik meegedaan met de webklas Geneeskunde van de RuG, wat zowel educatief als leuk was om te doen.

Voor de leertoets werd 10 dagen van te voren leerstof online gezet op www.amc.nl/ds. Bij ons betrof het ruwweg 25 pagina’s over de schildklier en de aandoeningen die je eraan kunt krijgen. Ook werd er een videocollege beschikbaar gemaakt.

Omdat ik zelf niet zo heel veel wist over de schildklier, koos ik ervoor om eerst mijn kennis te verbreden door middel van enkele YouTube video’s, omdat ik liever met voorkennis begin te lezen. Ik printte de leerstof uit en nam het iedere dag mee naar school, ik las de stof nauwkeurig en markeerde dingen die naar mijn mening belangrijk waren, ook zocht ik elk onbekend woord op en schreef de betekenis erbij. Nadat ik hiermee klaar was keek ik vooral op het forum van deze site. Het was fijn om van anderen te weten hoe hun zich aan het voorbereiden waren en hoe het hun afging, daarnaast was er een enorm behulpzaam lid dat vragen beantwoordde en zelfs een oefentoets van zo’n 40 opgaven had gemaakt.

De eerste ronde

De eerste ronde betrof twee toetsen, ieder 40 vragen en je had er in totaal 4 uur voor. Hierin zat geen pauze, wel mocht je naar de wc. Voor de test moest je meenemen meenemen: (Grafische) rekenmachine, legitimatiebewijs (wordt gecontroleerd!), BINAS, pen(nen), je kandidaatnummer (eventueel in je hoofd) en eventueel consumpties.

De leertoets werd als eerste uitgedeeld, na 30 minuten kwam de algemene toets. Bij de leertoets viel het me op dat hij relatief ‘makkelijk’ was, er werden vooral veel feitjes gevraagd, ook was een groot gedeelte van de vragen te beantwoorden als je goed het videocollege bekeek. Ik had dit echter niet verwacht, ik was me namelijk aan het voorbereiden op vragen waarbij je je kennis moet toepassen, bijvoorbeeld bij een casus, dit soort vragen waren er niet. Ik was na ongeveer 40 minuten klaar met deze toets.

De algemene toets vond ik moeilijk, zoals ik had verwacht, het merendeel van de vragen bedroeg vragen waar je goed over na moest denken, goed moest beredeneren, over veel van deze vragen kon ik niet zeker zijn of ze goed waren.  Ook moest je formules toepassen, daarnaast waren er een paar feitjesvragen, zoals: “waarvoor werd de nobelprijs van de geneeskunde in 2015 gewonnen” of “1 mmHg = ??? Pa”.

Ik kwam niet in tijdsnood en heb daarom ruim de tijd genomen voor de vragen, ook heb ik vrijwel alle 4 uur benut, omdat ik de door mij moeilijk bevonden vragen nog eens goed bekeek. Toen ik de zaal uitliep wist ik niet of ik het goed genoeg heb gedaan, ik had in ieder geval geen teleurgesteld gevoel, ik heb mijn best gedaan en gedaan wat ik kon.

De uitslag

De uitslag zou vóór 5 maart 2016 (twee weken na de toets) bekend zijn, bij ons kwam deze op 4 maart. Via de mail kreeg je te horen krijgen of je resultaten hebben geleid tot directe plaatsing, toelating tot de tweede ronde of tot afwijzing. Op www.amc.nl/ds kon je vervolgens je punten op de toetsen bekijken, ook was er een toelichting te vinden waar werd gezegd bij welk aantal punten je direct geplaatst bent, door naar de tweede ronde of afgewezen word, maar ook het aantal kandidaten dat uiteindelijk meedeed. Bij ons werd je met 53 van de 80 punten direct geplaatst, als je tussen de 47 en 52 punten had mocht je door naar de tweede ronde, wanneer je 46 punten of minder had, dan werd je afgewezen en mag je niet meer meedoen met de selectie van geneeskunde aan de UvA (Je kunt maar een keer meedoen met de selectie daar). Ook kwam ik erachter dat ruwweg 10% van de totale aanmeldingen die op duo stonden niet heeft deelgenomen aan de eerste ronde.

De UvA had voor mij goed nieuws, ik was direct geplaatst en heb dan ook niet mee hoeven doen aan de tweede ronde. Dit was voor mij een grote verrassing, ik had namelijk het idee dat ik misschien nét door was naar de tweede ronde kon. Het zien van de mail waarin stond dat ik direct geplaatst was, gaf mij een enorme kick van blijdschap die ik met vrienden en familie heb gedeeld. Ook gaf dit mij een enorme motivatie-boost om nog even goed mijn best te doen voor VWO om zo ongetwijfeld te gaan slagen.

Tips

  • Bij het leren: Zoek onbekende woorden op en schrijf de betekenis erbij.
  • Voor de toets: Ga op tijd op bed en kom goed uitgerust bij de toets.
  • Tijdens de toets: Benut je BINAS, er staat meer in dan je denkt.
  • Tijdens de toets: Benut de tijd, als je eerder klaar bent loop je antwoorden dan goed na.
  • Na de toets: Onthoud dat de algemene toets voor iedereen moeilijk is.
11
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl