Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2016 (2/5)

Door: Arthur
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2016 (2/5)

 

Beste Forum,

Sinds ik veel aan jullie forum heb gehad, vind ik het wel zo aardig om wat terug te doen voor jullie! Bij deze mijn ervaring van de Decentrale Selectie geneeskunde 2015-2016 aan de UVA.

Zelf zit ik momenteel in mijn 2e jaar Gezondheid en Leven aan de VU nadat ik was uitgeloot voor Tandheelkunde. Ik wou een selectie waar ze vooral keken naar je slimheid en sociale vermogen ipv je CV. Vandaar dat UVA mij aansprak vanwege de toetsen procedure.

Er waren dit jaar in de eerste ronde al twee toetsen. Een toets op basis van je VWO-kennis toegepast op medische aspecten en een toets op basis van de leerstof. De leerstof bestond dit jaar uit een hoorcollege van 26 minuten en twee hoofdstukken over de schildklier.

De leerstof was zeker weten anders dan wat je kreeg op VWO. Ik had naar mijn gevoel wat meer voordeel vanwege mijn achtergrond met G&L. Ik heb me vooral gefocust op de leerstof en weinig gedaan aan de tweede toets.

Daarnaast kon je de leerstof tot de detail gaan leren, wat ik ook had gedaan. Echter, de toets was zeer oppervlakkig en was in het algemeen zeer makkelijk en bestonden weinig uit inzicht vragen. Het deed me denken aan een woordjes toets van Spaans ofzo, waar je 500 woorden moest leren en dan 30 woorden maar kreeg getoetst en dan ook nog eens de makkelijkste. Ik was met de eerste toets binnen een half uur klaar, wat mooi uitkwam want na een half uur kreeg je de tweede toets op je tafel. Je mocht dus niet kiezen met welke toets je begon.

De tweede toets was pittig, daar heb ik dan ook de resterende 3,5 uur aan gezeten. Mijn VWO-kennis was redelijk gezakt, maar met logisch nadenken kan je wel onderbouwd een antwoord kiezen. Waar ik verassend veel aan had was mijn Binas. Ik had toch maar nog een Binas aangeschaft voor de zekerheid. Daarmee kon je veel vraagstukken beantwoorden. Ik keek dus bijvoorbeeld in het register of er iets in de Binas over een bepaald onderwerp te vinden was en zodoende kon ik de vraag beantwoorden. Weinig vraagstukken over radioactiviteit.

Wat algemenere zaken: De locatie was in het IWO gebouw bij het AMC. Je werd op achternaam ingedeeld in een zaal en kreeg toen gewoon wat instructies. Je mocht dus een Binas en een Grafische rekenmachine en/of non-grafisch gebruiken. De toets wat op 20 Februari 2016 en de uitslag zou voor 5 maart komen. Dit jaar waren er uiteindelijk na de mensen die niet zijn gekomen, 788 mensen die de toetsen hadden gemaakt.

Nou goed, twee weken lang in spanning afgewacht. Opeens 9:30 4 maart kreeg ik een mailnotificatie met de uitslag. Ik wist dat de top 150 direct werden geplaatst en 288 doorgingen naar de volgende ronde. Ik heb de helft van het mailtje gelezen en zag opeens het getal 110 staan en de woorden goed nieuws. Naja ik kan jullie vertellen, ik ben nog nooit zo blij geweest. Dat betekende dus dat ik direct was geplaatst voor geneeskunde!

Ik had uiteindelijk 34 goed op de eerste toets en 20 goed op de tweede toets. Samen dus een score van 54 en mensen met 53 of meer werden direct geplaatst. Mensen met 47 t/m 52 zijn door naar de tweede ronde. De rest viel af.

Ik hoop dat ik zo een beetje de procedure heb gedekt en ik hiermee toekomstige kanshebbers wat help!

Hier volgen nog wat tips:

  • Gebruik je Binas verstandig, het bladeren en zoeken kan veel tijd kosten, maar het kan je punten opleveren.
  • Leer niet alleen de hoofdstukken goed, maar ook het videocollege. Bijna de helft van de eerste toets ging daarover, wat ik niet had verwacht. Ik heb het college 1 keer gekeken en de belangrijkste punten genoteerd. Maar ik had hem eigenlijk twee keer moeten kijken, zou toch 1 of 2 vragen schelen.
  • Dit forum goed volgen, shoutout naar SURF1 die hele nuttige oefenvragen op het forum heeft gezet.
  • En misschien de nobelprijs voor geneeskunde van 2016 in de gaten houden haha. Sinds de eerste vraag van de tweede toets vroeg waar de nobelprijs naar toe ging in 2015.

Hopelijk hebben jullie er wat aan!

Groetjes,

Arthur

8
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl