Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2016 (1/5)

 

Door: Martijn
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2016 (1/5)

Hallo, 

Ik ben Martijn, en heb meegedaan aan de decentrale selectie voor de studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar ik na de eerste ronde direct geplaatst ben.

Voor ik mijn echte ervaring deel zal ik eerst kort iets over mijzelf vertellen om een context te geven van de situatie waarin ik mij bevond tijdens deze selectie procedure.

Ik ben dus Martijn, ik kom uit Schalkhaar (een klein dorpje naast Deventer). Op het moment van de selectie ben ik 20 jaar oud. Ik heb een tussenjaar gehouden omdat ik het voorgaande jaar mee had gedaan aan de decentrale selectie geneeskunde in Groningen (die ik helaas niet gehaald heb), en niet toe was om te denken aan een alternatieve studie. Geneeskunde studeren was al van kleins af aan een grote droom van mij. Daarom had ik ook nog meegedaan aan de toelatingstoets in België (wederom trok ik aan het kortste eind). In dit tussenjaar heb ik veel lopen denken “waarom lukte het niet? “moet ik misschien toch iets anders doen? Of, als ik echt nog een keer geneeskunde wil proberen? Waar kan ik dan het beste op zoeken?” Al snel kwam ik tot de conclusie dat mijn “fout” het voorgaande jaar hem erin lag dat ik meer keek waar mijn vrienden naartoe gingen, dan dat ik keek welke selectie het best voor mij geschikt was. Om hier achter te komen ben ik bij verschillende open dagen geweest, en heb ik sites bekeken, voor uitleg van de decentrale selecties.

Wat mij heel erg trok aan de selectie procedure van de UvA was dat het vooral bestond uit cognitieve vaardigheden, iets wat voor mij een groot voordeel is, omdat ik mij snel nieuwe informatie eigen maak. Er werd niet op een CV gekeken, wat mij wel goed uitkwam omdat het voor mij toch lastig bleek om ergens mee te kunnen lopen. Naast selectie procedure heb ik ook gekeken naar andere zaken, manier van lesgeven, ervaringen van kennissen, en ook naar de stad zelf (wat voor student zou ik immers zijn als ik dat niet in mijn overwegingen mee zou nemen).

Eind december had toch uiteindelijk de knoop doorgehakt, en mij ingeschreven voor de decentrale selectie geneeskunde aan de UvA.

Ongeveer 2 weken later kwam het eerste mailtje binnen van de UvA (om te bevestigen dat ik mee zou doen), en na ongeveer een maand was dan eindelijk de uitnodiging in mijn mailbox gekomen. Hierin werd ook verteld waar het studiemateriaal te vinden zou zijn, hoe het op de dag zelf ongeveer in zijn werking zou gaan, en een paar korte regels.

Wat houdt de decentrale selectie procedure van de UvA nou precies in?

Het komt er op neer dat er twee toetsen worden afgenomen. Een toets over studiemateriaal dat verstrekt wordt door de Universiteit (ongeveer 30 bladzijden tekst, en een videocollege op Youtube van ongeveer een half uur), en een toets over vaardigheden die je op de middelbare school hebt gekregen.  Die tweede toets zou je een beetje kunnen zien als een eindexamen biologie, met soms natuurkundige elementen, op een wat hoger niveau, waar soms ook een beetje logisch redeneren van je gevraagd wordt.

Hoe kan je je voorbereiden op deze toetsen?

De toets over het door de universiteit gegeven studiemateriaal heb ik geleerd, door eerst te lezen en gaandeweg alvast dingen te markeren, daarna heb ik pas het college bekeken (wat ik misschien beter andersom had kunnen doen). naarmate de toets dag  naderde heb ik de tekst vaker doorgenomen, en 1-2 maal het college nogmaals bekeken. Op de dag voor de toets heb ik alles doorgenomen, en het college doorgenomen. Ik merkte zelf dat ik iedere keer bij het lezen van de tekst en het college nieuwe dingen oppikte, het is dus de moeite waard om vaker door de stof te gaan.

Voor de “natuurwetenschappelijke toets” heb ik de examenbundel gepakt, oefenvragen van de UvA gemaakt, en met vragen naar docenten van het betreffende vak gegaan. Verder kan je niet te veel doen hiervoor.

Verder heb ik voor beide toetsen ook heel veel steun gevonden op het forum van “www.decentralegeneeskunde.nl”, zowel van medekandidaten, als mensen die zelf al geneeskunde studeren hebben mede bijgedragen aan het feit dat ik aangenomen ben.

Fast forward naar 20 februari 2016: D(ecentrale selectie)-Day.

Je loopt het gebouw in, en wacht af tot je naar binnen mag in de zaal. Eenmaal in de zaal, krijg je nog wat bemoedigende woorden, en regels voorgeschoteld. En dan moet je er toch echt aan geloven, dit is het moment waar je weken op geoefend hebt. De eerste toets (huiswerk van de UvA) was veel makkelijker dan verwacht, de vragen waren best oppervlakkig, en gingen eigenlijk meer over het onthouden van het beloop van de behandeling van de specifieke patiënt in het college dan dat je bijvoorbeeld casus-vragen kreeg (mevrouw x heeft hier en hier last van, wat kan een mogelijke oorzaak zijn). Met een half uurtje had ik deze toets dan ook af (natuurlijk nog wel alles checken).

Onderhands was de tweede toets ook al uitgedeeld, waar ik mij nu dus over kon buigen. Direct zag ik al twee vragen waar ik het antwoord niet op wist. Dit waren geen vragen waar veel nadenken voor nodig was, maar om te kijken of jij je al bezig houdt met geneeskundige zaken (zoals de Nobelprijs van de geneeskunde 2015, en het ebola virus in mijn geval). De rest van de vragen waren wel biologie vragen (met soms een vleugje natuurkunde). Sommige vragen waren heel lastig, bij andere vragen stond het antwoord letterlijk in de Binas (die je samen met je rekenmachine mag gebruiken bij de toets).

Ik heb voor deze toets dan ook bijna de volledig resterende tijd gebruikt. Voor beide toetsen krijg je vier uur de tijd, die je zelf kan invullen. Na beide toetsen nog een keer nagekeken te hebben (alles ingevuld, ook al moet je gokken!), besloot ik dat het goed was, en heb met ongeveer 15 over de zaal verlaten.

Pfoe, dat was dat. ik heb bij thuiskomst nog wel even op het forum gekeken, maar werd helemaal kriebelig wanneer ik zag dat mensen andere antwoorden hadden dan ik. Dus heb mij de eerste paar dagen van de toets niet meer op het forum begeven.

De dagen gingen voorbij, en ik ging weer verder met mijn leven. Ik merkte zelf dat ik, naarmate de dagen voorbijgingen, steeds minder vertrouwen had in mijzelf en mijn toets. Waar ik eerst dacht dat ik de toets wel oké had gemaakt, hoopte ik later dat ik op zijn minst de tweede ronde gehaald had, en een paar dagen voor de uitslag had ik mij er zelfs al neergelegd dat dit het misschien toch niet zou worden. 

Dan was het opeens vrijdag 4 maart (de dag voor de deadline van de uitslag). Het was ongeveer 9:45 en ik lag nog lekker in bed (een voordeel van een tussenjaar). Met één oog open pakte ik mijn mobiel en ging opende mijn mail. Daar stond  het dan: “uitslag eerste ronde”. Mijn hart ging tekeer “durf ik deze mail te openen?” Nog voor ik deze vraag kon beantwoorden, had ik hem al geopend.

En daar stond het dan “we hebben je een rangnummer toegekend (…) hiermee ben je direct geplaatst en hoef je niet deel te nemen aan de tweede ronde.”

De euforie die zich meester van mij maakte was onbeschrijfelijk, direct was ik klaarwakker,stormde de trap af, vertelde mijn moeder het goeie nieuws, belde mijn vader op, die op kantoor zat, en stuurde een berichtje naar al mijn vrienden, wat nog best lastig bleek met zulke trillende vingers. Eindelijk kan ik beginnen aan mijn droomstudie.

Op het moment dat ik dit schrijf zijn we een halve week verder, en ik kan nog steeds niet helemaal bevatten dat het gelukt is. Ik gebruik deze week om even bij te komen, en volgende week begin ik met de voorbereidingen (kamer zoeken e.d.).

Ik wil iedereen die dit leest en zelf voor een selectie bezig is veel succes wensen hiermee. Stressen mag, iedereen vindt het spannend, maar laat het je niet in zijn greep houden. En als je niet via deze weg geneeskunde kan doen, betekent dat nog niet dat je het nooit zal kunnen, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. In mijn geval waren (en zijn) er twee karaktereigenschappen nodig om geneeskunde te studeren: 1. toch wel een goed stel hersens (wat je met een VWO diploma vast wel hebt) 2. Doorzettingsvermogen, als ik na Groningen en België opgegeven had, had ik niet nu geneeskunde kunnen doen. Laat het je dus niet afschrikken als je bij een selectie er niet doorkomt! Misschien had jij je dag niet, of zoekt de ene universiteit iemand die goed kan leren, terwijl de andere universiteit veel meer waarde hecht aan extracurriculaire activiteiten.

Als mensen nog vragen hebben over de selectie, of mijn ervaring, stuur mij gerust een bericht op dit forum (gebruikersnaam “martyntjuhh”)

Heel veel succes aan iedereen die ooit aan een selectie deelneemt, en wie weet spreken we elkaar ooit als collega’s!

Martijn

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl