Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2015 (2/2)

 

Door: Kelly
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2015 (2/2)

 

Ik heb in het jaar 2015 meegedaan aan de decentrale selectie geneeskunde aan de UVA. Ik heb mijn VWO-diploma drie jaar geleden gehaald. Ik ben toen uitgeloot voor geneeskunde aan de RUG en heb toen gekozen voor farmacie aan de RUG. Na een half jaar vond ik dit toch niets en ben gestopt. Ondertussen had ik me ingeschreven voor geneeskunde aan de UVA. Door vrijwilligerswerk bij een verpleegtehuis kreeg ik het norovirus te pakken en kon in niet deelnemen aan de DS. Ik ben in 2013 begonnen met de opleiding HBO-verpleegkunde. Toch bleef geneeskunde kriebelen. Dit wilde ik al sinds mijn 11e. Ik heb toen na 1,5 jaar verpleegkunde toch weer besloten mee te doen.

DE EERSTE RONDE

Er deden meer dan 550 mensen mee aan de eerste ronde. Dit was echt een meevaller, de jaren ervoor deden er rond de 1200 mensen mee.

De eerste ronde bestond uit het maken van een toets waarbij je biomedische inzichten moet toepassen en het invullen van een CV. Er word gezegd dat je je niet kunt voorbereiden voor deze toets en dat je gewoon inzicht moet hebben. Dit is niet helemaal waar.

Wanneer je van het VWO komt zit de stof nog wel vers in je hoofd, maar voor mij was het drie jaar geleden. Ik heb dus de examenbundel van natuurkunde aangeschaft. Scheikunde, wiskunde en biologie zat er nog wel goed in. Ook heb ik het boek medische basiskennis van F. Verstappen aangeschaft. Ik ben een maand lang bezig geweest met stampen en samenvatten.

TOETS (telt voor 10%)

Op 14 maart 2015 hadden we de toets

Ik had slaapplaats geregeld in Amsterdam naast het AMC zodat ik de volgende dag wat rustiger mijn bed uit kon en geen rekening met het OV hoefde te houden. De dag van de toets was erg spannend. We moesten ons allen melden bij de IWO tentamenzalen en je kon het angstzweet van iedereen ruiken. De toets zelf slaat helemaal nergens op. Allerlei vragen wat je helemaal niet hoeft te weten wanneer je geneeskunde studeert. Oefenvragen zijn trouwens te vinden op http://www.ikwildokterworden.nl. Er zijn een paar ouderejaars studenten die deze oefenvragen maken. Dat is heel handig om een idee te krijgen wat je kunt verwachten samen met de vragen van de oefentoets van het AMC.

CV (telt voor 10%)

Tijdens het maken van de toets moet je ook je CV invullen. Er wordt gevraagd naar baantjes, baantjes in de zorg, vrijwilligerswerk, vrijwilligerswerk in de zorg, andere extra-curriculaire (bijzondere) bezigheden en hobby’s. Aangezien ik al wat ouder was (21) toen ik meedeed had ik al veel aan CV-building kunnen doen. Zo heb ik een jaar vrijwilligerswerk gedaan in een verpleegtehuis, op een basisschool en doe ik inmiddels drie jaar vrijwilligerswerk voor het Ronald McDonald Huis.

Bij mijn huidige opleiding ben ik de voorzitter van de opleidingscommissie gezondheidszorg.

Ze vragen ook hoeveel uren per week je het doet en sinds wanneer.

Je mag je CV meenemen dus doe dit gerust! Referenties worden niet gevraagd. Dit maakt het CV wel wat meer fraudegevoelig als je het mij vraagt.

Als je de toets goed maakt hoeft je CV niet eens zo geweldig te zijn.

UITSLAG EERSTE RONDE

De uitslag kregen we via de mail en kwam op de website op 23 juni 2014. Alleen het aantal punten die je op de toets gehaald hebt en of je alleen geselecteerd bent op basis van de toets of ook op je CV staat in het bestand. Met 12 punten en een goed CV was je door. Ik had 15 punten. Er zaten ook mensen tussen met 25-27 punten op de toets. Laat je hierdoor niet demotiveren want het zegt nog helemaal niets. Bovendien telt de toets maar voor 10% mee, net als het CV. Er waren 430 mensen door naar de tweede ronde

TWEEDE RONDE

Voor de tweede ronde kreeg je twee colleges van drie kwartier. Ik werd om 10.30 uur verwacht. Bij ons ging het over acute diarree en bijbehorende infectieziekten. Het was niet toegestaan om de colleges op te nemen. Ze controleren het niet, maar goed ik heb besloten het niet te doen. Ondanks dat de colleges op de website komen zou ik wel zoveel mogelijk meetypen, zo blijft de stof beter hangen en ben je onbewust al een beetje aan het leren. Na de colleges ben ik op zoek gegaan naar de lokalen voor de MMI’s zodat ik op de dag zelf niet meer gestresst hoefde te zoeken.

’s Middags rond 15.00 uur kwam de leerstof op internet te staan. Bij ons bestond dit uit de powerpoints, de NHG-standaard acute diarree en een richtlijn over een bacterie die diarree kan veroorzaken.

Het is heel veel en je hebt een week de tijd om te leren dus zorg dat je deze week en weekend echt vrij houdt om te gaan blokken. Ik heb voor het weekend vrij genomen van werk en de week erop heb ik vrij genomen van school.

GESPREKKEN

Woensdag 3 juni had ik de gesprekken (gesprekken waren op 1, 2 of 3 juni). Ik moest er om 11.05 uur zijn. Ik kreeg drie gesprekken (MMI’s: Multiple Mini Interviews) waarbij ik de huisarts of een specialist was. Gesprek 1 ging over een cliënt met zwaar overgewicht die graag een maagbypass wilde. De huisarts komt bij jou (als specialist) om advies en informatie te krijgen. Het ging hierbij om het vermogen tot kritisch en klinisch redeneren. Daarnaa kreeg ik een gesprek met een cliënt die buikpijn had en daar graag morfine voor wilde, hierbij ging het om klachten uitvragen/sociale vaardigheden. Uiteindelijk nog een vrouw die haar medicatie niet in wilde nemen omdat ze vond dat ze niet werkten, hierbij ging het om voorlichting geven.

Je krijgt 10 minuten bij ieder gesprek om de casus door te lezen en jezelf voor te bereiden. Daarna krijg je 6 minuten om het MMI af te leggen. Je wisselt steeds af binnen een groepje van drie personen, dus je kunt elkaar steunen en tips geven.

Tips

  • Blijf rustig
  • Gebruik de VALTIS of de AMVIL methode bij het uitvragen van klachten (V = voorgeschiedenis, A = aard, L = locatie, T = tijd, I = intensiteit en S = samenhang)
  • Kijk op Youtube naar filmpjes in de communicatie tussen arts en patiënt
  • Geef nooit zomaar medicatie mee, vraag door en dan kom je vanzelf achter de echte reden.
  • Bij die mevrouw die haar medicatie juist niet wilde zat er ook een reden achter, waar je door middel van doorvragen wel achterkwam.
  • Een maagbypass is ook geen goed idee bij iemand die nog nooit iets anders geprobeerd heeft, alhoewel het ethisch gezien toegestaan was door haar hoge BMI en gezondheidsklachten. Huisarts zou eventueel motiverende gespreksvoering toe kunnen passen om de cliënt te motiveren

Na de gesprekken had ik echt het idee dat ik het totaal niet goed had aangepakt en er was nog zoveel wat ik had willen zeggen in die 6 minuutjes per gesprek waar ik achteraf pas achter kwam vanwege de zenuwen. Bij het gesprek met de cliënt die de medicatie niet wilde kwam ik niet eens aan de voorlichting toe. Dit is dus maar een gevoel en toch kun je heel erg goed gescoord hebben met een slecht gevoel.

TOETS

4 juni 2015 was de toets om 13.00 uur. Ik had de hele week geleerd en omdat ik bijna 5 uur heen en terug moest met de trein heb ik ook heel veel kunnen leren in de trein. De docenten waarschuwden ons dat de toets enorm moeilijk zou worden om de cijfers uit elkaar te trekken.

De toets was echt een eitje als je goed geleerd had. Ik had goed geleerd dus ik vloog de toets door en was na een half uur klaar. Het was echt een kennistoets dus als je de stof goed kende was de toets echt goed te doen. Vragen gingen over de 8 bacteriën, 2 virussen en 2 parasieten die je moest kennen, maar ook over de symptomen, behandeling, adviezen en voorzorgsmaatregelen.

UITSLAG

We kregen voor 1 juli de uitslag dus het was een hele lange maand. Ondertussen heb ik het tweede jaar van mijn opleiding verpleegkunde afgerond en op de dag van de laatste toets kreeg ik de uitslag: 23 juni. De uitslag stond net als de uitslag van de eerste ronde op amc.nl/ds. Jahoor! Met rangnummer 124 van de 426 kon ik zeggen dat ik sowieso ingeloot was! Geweldig. Ik had hoog gescoord op de tweede toets en mijn CV. De eerste toets en de gesprekken had ik ook redelijk gescoord.

De eerste toets en het CV telden beide mee voor 10%. De tweede toets en de gesprekken telden beide mee voor 40%.

Ik wens jullie veel succes met de deelname aan de decentrale selectie!

Groetjes Kelly

4
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl