Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2015 (1/2)

 

Door: Liu-Noor
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2015 (1/2)

Ik ben via de decentrale selectie geselecteerd voor de opleiding Geneeskunde aan de UvA in het voorjaar van 2015. Zelf heb ik erg veel gehad aan de ervaringen van anderen door ervaringen op deze website en op fora te lezen.

Het was dit jaar de tweede keer dat ik mee deed aan een decentrale selectie (ds) voor Geneeskunde. Vorig schooljaar (2013-2014) heb ik meegedaan aan de ds aan de Universiteit Utrecht. Hiervoor moest je voorafgaand de overgangscijfers van VWO5 naar VWO6 en een motivatieformulier inleveren. De ds zelf bestond uit twee toetsen: een kennistoets en een communicatietoets. Het studiemateriaal voor de kennistoets was in het Engels, wat ik toen nog niet gewend was. Daarnaast was het redelijk veel, vooral als je in het eindexamenjaar zit, drie keer per week voetbalt, op muziekles zit, werkt, vrijwilligerswerk doet etc.

Het was natuurlijk mooi meegenomen als ik gelijk de eerste keer geplaatst zou worden voor Geneeskunde, maar achteraf ben ik blij dat het zo gelopen is. Ik heb eerst een jaar de studie Gezondheid en Leven gedaan aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Bij deze studie gaat het om gezondheid en ziekte en alle factoren die hier invloed op hebben. Het lijkt in veel opzichten op Geneeskunde, alleen kan je er geen arts mee worden. De cursussen “Humane Levenscyclus 1 en 2” en “Vorm en Functie” waren erg interessant. Bij Humane Levenscyclus 1 en 2 ging het over de menselijke ontwikkeling vanaf conceptie tot en met ouderdomsziekten. Bij de cursus Vorm en Functie leerden we alles over het cardiovasculaire systeem, de tractus digestivus en het zenuwstelsel. Gezondheid en Leven was een erg goed alternatief voor Geneeskunde. Helaas is Gezondheid en Leven vanaf dit jaar (2015-2016) ook een lotingsstudie geworden, maar misschien is het nog mogelijk om bij Gezondheid en Leven te komen bij de tweede loting, wanneer je niet geselecteerd wordt voor Geneeskunde.

De belangrijkste punten op mijn CV zijn: ongeveer een jaar vrijwilligerswerk in een revalidatie- en zorgcentrum voor ouderen, sinds een aantal maanden vrijwilligster bij de Voorleesexpress, sinds een aantal maanden bijles geven van basisschool- tot en met eindexamenniveau bij Studiekring, Nederlands kampioen in acrogymnastiek, een jaar lid van de opleidingscommissie. Daarnaast heb ik nog ander betaald werk gedaan en ik heb opgeschreven dat ik zo’n acht jaar gitaar speel.

Ik heb mij op 26 oktober 2014 ingeschreven voor de ds aan de UvA. Je moet je aanmelden vóór 15 januari. Het leek me ook erg leuk om bij de VU geneeskunde te studeren, maar de kans was daar kleiner om aangenomen te worden aangezien ze 80% van de plekken beschikbaar stellen voor eindexamenkandidaten. Dit jaar was het voor het eerst 100% decentrale selectie bij de UvA. De UvA is gemakkelijk te bereiken vanaf mijn woonplaats (met de trein/metro kan je naar Amsterdam Holendrecht en vanaf daar is het nog zo’n 5 minuten lopen). Achteraf is dit een goede keuze geweest, aangezien er maar circa >550 aanmeldingen waren!

Om mij voor te bereiden voor de biomedische toets in de eerste ronde heb ik veel navraag gedaan bij studenten die eerder hebben deelgenomen aan deze ronde. Hieruit bleek dat de toets erg lastig zou worden. Voor de toets heb ik wat biologie hoofdstukken doorgenomen (met name over de zuurstofdruk in de longen) en natuurkundehoofdstukken over straling. Dat vond ik namelijk één van de lastigste onderdelen van natuurkunde. Verder heb ik röntgenfoto’s, CT-scans, etc. doorgenomen en een aantal hoofdstukken van statistiek uit het boek “Inleiding in de toegepaste biostatistiek”. Bij de cursus Humane Levenscyclus hebben we gebruik gemaakt van het boek “Levenscyclus van de Mens – Margot van Eck van der Sluijs van de Bor”.

Op 22 januari 2015 kregen we een mail om onze deelname te bevestigen voor de biomedische toets met behulp van een UvAnetID. Dit moest vóór 20 februari, ik heb mijn deelname gelijk bevestigd zodat ik zeker wist dat ik op tijd was (ook voor het geval er iets mis zou gaan). Op 25 februari kregen we een uitnodiging voor de toets op zaterdag 14 maart. De toets begon om 11:00u. Je kreeg tot 14:00u de tijd voor de biomedische toets en het CV-formulier. Je moest beginnen met het invullen van het CV-formulier, want deze werd na een half uur opgehaald. Kandidaten met dyslexie kregen een half uur extra, zij moesten vóór 8 maart een kopie van hun dyslexieverklaring hebben opgestuurd naar decentraleselectie@amc.uva.nl. Mijn studentnummer had ik op mijn hand geschreven, maar ik had deze ook op mijn CV geprint.

Je moet tijdens de toets een GELDIG LEGITIMATIEBEWIJS (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) bij je hebben en een blauwe of zwarte pen. Je mag een rekenmachine en BINAS gebruiken, BioData of woordenboeken zijn niet toegestaan! Consumpties zijn wel toegestaan. Je mag informatie meenemen om je te helpen bij het invullen van het CV-formulier. Het is niet mogelijk documenten zoals motivatie- of aanbevelingsbrieven bij te voegen. Bedenk goed wat je op je CV-formulier wilt vermelden. Achteraf nagestuurde informatie zullen wij niet meer verwerken. Voorbereiding voor de toets is niet nodig.

De toets bestond uit 40 vragen, ik had meer dan genoeg tijd om alles nog een aantal keren over te kijken. We hebben ongeveer alle vragen gereconstrueerd op een forum: http://www.ikwildokterworden.nl/forum/showthread.php?6273-Voorbereiding-Decentrale-Selectie-UvA-2015. De uitslag werd vóór 1 mei bekendgemaakt. Hierover ontving ik een mail. Door met je UvAnetID in te loggen op https://www.sis.uva.nl:8011/psp/S3PR…languageCd=DUT kon je vanaf 22 april je uitslag zien onder “studiegegevens → studieresultaten”.

Vanaf 17+ punten was je gelijk door naar de tweede ronde, tussen 12 en 17 punten kon je op basis van je CV + toets door zijn naar de tweede ronde. In totaal waren er ongeveer 430 van de 550 mensen door naar de tweede ronde. Ik had 21 punten, dus ik was op basis van de toets gelijk door!

Voor de tweede ronde moesten we een geheimhoudingsclausule tekenen, wat inhield dat we geen inhoudelijke informatie over de tweede ronde door mogen spelen. De tweede ronde was van 29 mei tot en met 4 juni en bestond uit mini interviews, twee hoorcolleges, een toets over de hoorcolleges + studiemateriaal wat op www.amc.nl/ds te vinden was vanaf 29 mei. Aangezien er o.a. op deze website is aangegeven dat je gesprekken moest voeren met (simulator)patiënten, had ik een vierdejaars Geneeskundestudent om raad gevraagd voor mijn voorbereiding. Hij vertelde me over de boeken “Recepten voor een goed gesprek deel 1 en 2” die bij de VU worden gebruikt voor arts-patiëntgesprekken. Deze had ik aangeschaft en volledig doorgelezen. Daarnaast zei hij dat het hoogstwaarschijnlijk over veelvoorkomende ziekten/aandoening zou gaan, en dat ik deze kon googelen op ‘NHG-standaarden”. Verder heb ik het boek “interne geneeskunde” aangeschaft en globaal doorgekeken. Deze is te dik om echt helemaal door te nemen in een aantal weken.

De toets van de tweede ronde bestond uit 35 meerkeuzevragen. Door mijn ervaring bij Gezondheid en Leven, wist ik ongeveer wat voor een vraagstelling ze zouden gebruiken. Ik heb het studiemateriaal oneindig vaak doorgenomen totdat ik het bijna letterlijk uit mijn hoofd kende. Ik ging er vanuit dat de vragen erg gedetailleerd zou worden. De docent benadrukte vlak voor de toets dat het een erg lastige toets zou worden, maar dat vond ik wel meevallen.

De uitslag zou vóór 1 juli bekend worden gemaakt. Vorig jaar (2014) werd de uitslag bekendgemaakt op 23 juni. Hier hoopte ik dus ook op. Uiteindelijk kwam de uitslag ook op 23 juni rond 13:00u. Ik had een rangnummer rond de 40! Je kon er ongeveer vanuit gaan dat je tot rangnummer 300 aangenomen was, ervan uitgaande dat er 50 8+-ers zouden zijn. Dit werd op 16 juli officieel bekend gemaakt. Als je bent toegelaten, krijg je op 16 juli een bewijs van toelating en moet je je inschrijving afronden.

Succes met de decentrale selectie!

1
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl