Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2012 (2/2)

 

Door: Daniël
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2012 (2/2)

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie geneeskunde aan de UvA voor studiejaar 2012-2013. Voor studiejaar 2011-2012 ben ik uitgeloot, ik heb toen decentrale selectie gedaan aan de universiteit van Nijmegen. De UvA is altijd al mijn eerste keus geweest, maar in Nijmegen heb je de meeste kans en mag je alleen meedoen als je dat jaar eindexamen doet.

Begin november begint de inschrijving voor het komende studiejaar en ik heb me ook gelijk opnieuw ingeschreven voor geneeskunde. Vanaf dan is het eigenlijk alleen maar wachten tot begin maart, waarin de eerste ronde begint. Bij ons was dat 10 maart.

 

De eerste toets van de decentrale selectie aan de UvA staat bekend als een onmogelijke toets, en dat is het eigenlijk ook wel. Persoonlijk vind ik het een belachelijke toets die niks zegt over hoe goed iemand kan studeren of hoe slim iemand is omdat de vragen ver boven het niveau van een VWO-er liggen en ook nog ver boven het niveau van een eerstejaars biomedische wetenschappen student. Het zijn 45 multiple-choice vragen die allemaal gaan over de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde, toegepast op het menselijk lichaam en andere aspecten van de geneeskunde. Veel mensen zeggen dat je je er niet op kunt voorbereiden, maar ik heb zelf dus een jaar gestudeerd (toen pas 3/4 jaar ongeveer) en dat is de beste voorbereiding die er is. Als je in 6 VWO zit is dat natuurlijk onmogelijk. Je zou dan “samengevat” van biologie, scheikunde en natuurkunde kunnen doornemen, maar ik zou iedereen aanraden die op dit moment in 6VWO zit nog niet decentrale selectie aan de UvA te doen. Ten eerste loop je ver achter wat betreft kennis op mensen die al 1 of zelfs 2 jaar studeren. Daarnaast ben je jonger en heb je minder tijd gehad om aan “CV-building” te doen. Voor veel (vrijwilligers)werk in de zorg moet je 18 jaar of ouder zijn, tijdens je jaar studie kun je organisatorische ervaring bij je studievereninging op doen etc. Nou is het niet mijn bedoeling om je als VWO-er te ontmoedigen, maar je maakt het jezelf wel een stuk moeilijker en je hebt slechts één kans bij de UvA. Een jaar studie geeft je natuurlijk ook helemaal geen garantie, daarom moet je wel een studie kiezen die je eventueel ook echt zou willen afmaken.

 

Op het CV formulier vragen ze naar je (vrijwilligers)werk in de zorg, (vrijwilligers)werk buiten de zorg, buitenschoolse activiteiten (bijvoorbeeld leerlingenraad, extra vak, musicals spelen etc.), hobbies en bijzondere prestaties op gebied van kunst, wetenschap of sport.

 

29 april kregen we de uitslag. Er waren dus 45 vragen, als je 19 vragen of meer goed had was je gelijk door naar de volgende ronde, 15-18 vragen goed keken ze naar je CV die je dus tijdens de toets moest invullen en minder dan 15 punten viel je gelijk af. Dit is de reden dat ik het een belachelijke toets is, omdat het een multiple choice toets is heb je dus door de gokkans gemiddeld al 11 vragen goed. Bij 15 vragen goed kijken ze al naar je CV. Naar mijn idee is het dus vooral “wie gokt het best”, ipv “wie heeft het meeste biomedische kennis”. Ik zelf had 18 punten en ben dus geselecteerd op mijn CV. Om een indicatie te geven wat een voldoende CV is om door te gaan, dit is wat ik erop heb gezet:

 

Jaar gewerkt in apotheek, 6 uur per week.

Half jaar vrijwilligerswerk op de kinderafdeling in het AMC, 2 uur per week.

Jaar gewerkt als kok in een restaurant, 8 uur per week.

Hoofdrol gespeeld in een toneelstuk

Duikbrevet behaald (heb ik bij bijzondere prestaties geschreven volgens mij, weet niet of dat invloed heeft gehad)

Hobbies (gewoon zo veel mogelijk opschrijven, maar ook niet overdrijven. Ik heb al mijn sporten opgeschreven die ik ooit gedaan heb; schaatsen, tennis, hardlopen, wielrennen en duiken)

Vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis is echt een aanrader. Je zult misschien denken; “waarom zou ik gaan werken en er niet voor betaalt krijgen?” Maar vrijwilligerswerk is altijd veel leuker dan het gemiddelde bijbaantje en het geeft je heel veel voldoening mensen te helpen. Achteraf denk ik ook dat als ik geen vrijwilligerswerk had gedaan ik niet geselecteerd zou zijn. Je helpt dus jezelf en anderen ermee, wat wil je nog meer? Nu ik geselecteerd ben ga ik ook zeker niet stoppen met mijn vrijwilligerswerk, daar is het veel te leuk voor!

 

De hele maand mei in spanning gewacht tot de tweede ronde van start ging. In de tweede ronde ben je wat minder afhankelijk van het lot, je kunt je voorbereiden op de toets en ook wel een beetje op de gesprekken (kijk veel medische programma’s (“jonge dokters” is erg leuk en leerzaam, ook “dit is mijn lijf” kan wel een beetje helpen (kijk eventueel op uitzending gemist), praat met familieleden/buren/kennisen die in het ziekenhuis werken over hoe gesprekken gaan, wat je vooral wel en niet moet doen etc.)

 

De 2e ronde was van 4 tot 8 juni en bestond uit 3 onderdelen:

 

Een college

3 individuele gesprekken

Een toets over het college

Maandag 4 juni was het college. Voor het college moest je je voor de collegezaal melden en kreeg je een paar stencils. Het waren kopietjes uit de geneeskunde boeken. Een Engels hoofdstuk over de darmfysiologie (hier heb je ook een voordeel als je al een jaar studeert, je bent al gewend aan leren uit Engelse boeken en al het jargon wat in het hoofdstuk staat is je al bekend) en een Nederlands hoofdstuk over darmkanker. Daarnaast zaten er nog 2 wetenschappelijke artikelen in, één Nederlands en één Engels, ook die moet je leren. De methode van het onderzoek en dergelijke is natuurlijk niet zo belangrijk, maar de conclusies die getrokken worden wel.  Dit jaar gingen het college en het boekje dus over darmfysiologie (dus hoe de darm werkt) en darm kanker. Hierbij kwam ook een patient haar verhaal vertellen. Geen onderdeel van het tentamen maar wel ERG leuk en interessant. Een gouden tip: neem het college op. Het college gaat best snel, zeker als je nog nooit een college hebt gehad (óók hier heb je voordeel als je al een jaar studeert). Ik zelf heb het college gewoon opgenomen op mijn MacBook Pro, waar ik ook aantekeningen op maak. Dat ging erg goed en was goed verstaanbaar, maar niet iedereen heeft een mac. Windows pc’s heb ik geen ervaring mee qua opnemen, maar dat zal ook vast goed gaan. (Extra tip voor de mac gebruikers, ik heb het programma “AudioNote” gebruikt, kost je 5 euro maar is erg handig. Kun je opnemen en tegelijk typen. Als je dan bij het terugluisteren een bepaald onderdeel terug wil horen klik je gewoon op 1 van je woorden en begint hij vanaf daar met afspelen van je opgenomen bestand. Er zijn vast meer van dat soort programma’s, misschien ook wel gratis en waarschijnlijk zijn ze er ook wel voor Windows, maar dit was het eerste wat ik tegen kwam en ik had het snel nodig. Het beviel dus goed.) Zorg wel dat als je je laptop gebruikt voor aantekeningen dat hij het 2 á 3 uur volhoudt, er zijn geen stopcontacten. De powerpoints komen op internet te staan dus je hoeft die niet over te schrijven. (http://www.amc.nl/web/Onderwijs/Aankomend-student/Geneeskunde/Decentrale-selectie/Presentaties.htm , daar staan ze op moment van schrijven nog steeds, maar ik weet niet voor hoe lang ze er nog staan. Kun je wel een indruk krijgen over de moeilijkheidsgraad van de stof)

 

5, 6 OF 7 juni waren de individuele gesprekken. Dit onderdeel was dit jaar nieuw en niemand wist eigenlijk wat hij/zij ervan moest verwachten. Halverwege mei kwam er nog een extra brief me een uitnodiging waarin stond welke dag en hoe laat je gesprekken waren. Daar stond ook in dat het om 2 patientgesprekken ging (waarvan 1 in een huisarts situatie en 1 op de spoed eisende hulp) en een gesprek met een arts waarin je klinisch ging redeneren. Voor de 3 gesprekken kreeg je 10 minuten de tijd om je voor te bereiden. Voor de patientgesprekken was dat ruim voldoende, ongeveer een half a4tje kreeg je met wat de situatie was. Daarin stond bijvoorbeeld (heel kort samengevat): “Mevrouw van Dam komt bij je en heeft erg last van buikpijn. Ze heeft een wat hoge bloeddruk maar wordt daarvoor niet behandeld.” Voor het klinisch redeneren had ik eigenlijk aan de 10 minuten niet genoeg, want ik ben een ramp als het op lezen aan komt. Je moest 3 a4tjes lezen met informatie over, in dit geval, manieren van afvallen op een medische manier. Daarin werd de maagband en maag bypass behandeld, met voor en nadelen, complicaties, risico’s en wat statistieken. Daarnaast werd er een vrouw beschreven die bij jou als “co-assistent” is geweest en graag in aanmerking wil komen voor 1 van deze operaties. Dit moet je dan gaan bespreken met jou “supervisor”, dat is dus in dit geval je beoordelaar van het gesprek. Ik zelf vond dit het lastigste onderdeel, want ik had al die voor en nadelen nog helemaal niet goed in me opgenomen en wist dus niet heel veel te zeggen. Het was voor mij niet helemaal duidelijk hoe er precies werd beoordeeld en waar ze naar keken, maar ik denk dat ze vooral kijken naar je communicatieve vaardigheden, of je een patient gerust kan stellen en hoe je op bepaalde situaties reageert, en niet zo zeer wat je precies tijdens je gesprek vraagt.

 

Op 8 juni was de toets over het college en de stencils. Persoonlijk vond ik dit het makkelijkste onderdeel van de decentrale selectie. Je hoefde niet onvoorbereid naar het tentamen te komen zoals bij de eerste ronde en de stof was goed te leren. Het zijn maar 2 hoofdstukjes dus daar ben je zo doorheen, zelfs als je zo langzaam leest als ik. Er wordt veel letterlijk uit het college gevraagd, dus daarom is het ook zo handig om het college op te nemen. Het hele tentamen was dit jaar, net als bij de eerste ronde, meerkeuze. Er waren bijna geen vragen waarbij je stof moest toepassen o.i.d., het was bijna allemaal puur feitenkennis. Er waren een paar vragen waarbij iets werd gevraagd over bepaalde grafieken, dat zouden de “toepas vragen” moeten zijn, maar die grafieken worden ook uitvoerig besproken in het college, dus dan wordt het eigenlijk weer gewoon feitenkennis.

 

De maand juni was echt een laaaaaaange maand, maar 28 juni kwam dan eindelijk de uitslag. Eerder 21 juni al was er al ophef omdat op studielink een automatisch bericht werd gestuurd: “U bent decentraal geselecteerd voor de opleiding. De instelling heeft de uitslag bekend gemaakt aan DUO. Dit resultaat zal worden gebruikt bij de definitieve plaatsing.” Klinkt als een heel positief bericht, maar dit betekend NIET dat je decentraal geplaatst bent, alleen dat je aan de eisen voldoet om geselecteerd te worden en je dus een rangnummer hebt gekregen. Dit krijgt iedereen die in de tweede ronde is gekomen, dus nog niet juichen als je dit bericht krijgt! De uitslag van de decentrale selectie kregen we via een brief en was ook op internet te zien, daarbij krijg je per onderdeel een score van 0 tot 100. 1e toets en CV tellen beide 10% mee, 2e toets en gesprekken beide 40%. Dit jaar werd 75% van alle plaatsen beschikbaar gesteld voor de decentrale selectie, en gingen de 8+ers van de centrale loting af. Dit hield in dat er gewoon 263 plaatsen zijn (=75% van 350) en je dus zeker bent van een plaats in de opleiding als je nummer 263 of lager hebt.

 

Ik hoop dat jullie iets aan mijn verhaal hebben. Houdt er wel rekening mee dat voor studiejaar 2013-2014 de loting er waarschijnlijk helemaal af gaat. Er zou dus veel kunnen veranderen wat betreft de decentrale selectie.

 

Hier nog de tips op een rij: 

Als VWO-er is de decentrale selectie aan de UvA heel erg lastig! Toen ik op de middelbare school zat is bijna iedereen de decentrale selectie gaan doen aan de UvA (omdat mijn woonplaats dicht bij Amsterdam ligt denk ik), behalve ik. Niemand is decentraal toegelaten en maar 1 is door de eerste ronde gekomen. Ik ben als enige naar Nijmegen gegaan en daar net niet geselecteerd omdat er teveel 8+ers naar Nijmegen wilden (die gingen toen nog van de decentrale selectie af). In Nijmegen maak je het meeste kans, omdat je daar alléén mee mag doen als je dat jaar eindexamen doet. Er doen daar ongeveer 500 mensen mee, waarvan er gemiddeld maar 400 mensen komen opdagen voor de toetsen. Afgelopen jaren waren daar 165 plaatsen voor de decentrale selectie, dat is dus een kans van ongeveer 40% dat je geselecteerd wordt, daarnaast is het volledig in je eigen hand, terwijl de eerste toets van de UvA naar mijn idee sterk afhankelijk is van goed gokken. Mocht de loting er echt af gaan, dan wordt volgend jaar misschien 100% decentraal geselecteerd. Dan zijn er 400 deelnemers voor 330 plaatsen (-8+ers), denk dus goed na of het wel verstandig is om als VWO-er aan de UvA decentrale selectie te doen! Bij de UvA doen gemiddeld 900 mensen mee en waren er dit jaar 263 plaatsen. Dat is een kans van ongeveer 30%. Van mijn studie (waar heel veel uitgelootte geneeskunde studenten opzaten)zijn er 7 van de 10 waarvan ik wist dat ze meededen door de eerste ronde gekomen, en van de mensen die mee mochten doen aan de 2e ronde is iedereen geselecteerd! Dit kwam omdat de 2e toets echt een eitje is als je al een jaar studeert, het maakt echt verschil!

Lees je VWO biologie, scheikunde en natuurkunde samenvattingen of “samengevat” boekjes nog even door, ook als je al een jaar studeert. Er zijn ook een aantal vragen in de eerste toets met redelijke basiskennis, die je tijdens een studie eigenlijk niet meer leert en dus kan zijn vergeten.

Werk aan je CV! 15 vragen goed voor de eerste toets is zelfs met gokkans te halen, je hoeft dan alleen maar een goed CV hebben om in de tweede ronde te komen. Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, eventueel in het AMC. Het is heel leuk om te doen, je maakt andere mensen er zeer gelukkig mee en het helpt jezelf ook nog is, niet alleen voor de decentrale selectie aan de UvA, maar voor iedere decentrale selectie en je eventuele specialisatie later.

Neem het college op met een laptop, mobiel of iets anders wat je zelf handig lijkt.

Type/schrijf alles op wat er gezegd wordt, de meeste vragen uit de toets worden in het college al besproken.

Kijk medische programmas, filmpjes op youtube, etc. om je voor te bereiden op de gesprekken. Je kunt zo ook een aantal standaard vragen van artsen onthouden om het gesprek op gang te houden. (“kunt u de pijn beschrijven?” “op een schaal van 1 tot 10; hoeveel pijn heeft u?”)

Neem de hele week van de tweede ronde vrij van al je verplichtingen op school, sociale verplichtingen, werk, etc. en ga leren tot je erbij neervalt (nee dat is iets te ver maar wel hard leren), het is één kans en die moet je met beide handen aanpakken.

Tip die de man die het college gaf aan ons gaf (vond ik zelf een erg goede tip): Niet stressen tijdens de tweede toets als de toets moeilijk is, anderen zullen het dan ook moeilijk vinden als je echt hard geleerd hebt. Het gaat er niet om dat je een 10 haalt voor die toets, het gaat erom dat je hem beter maakt dan je concurrenten.

Nog een tip als je onverhoopt toch uitgeloot wordt: Ik heb een jaar psychoBIOlogie gedaan. (niet te verwarren met psychologie dat is heel anders). Deze studie is alleen aan de UvA en loopt het eerste jaar voor het grootste deel gelijk aan Biomedische Wetenschappen en Biologie, het hele eerste semester is exact het zelfde en je volgt ook samen colleges, het tweede semester zijn alleen de laatste 2 vakken anders. Als je mee loot in de 2e loting voor BMW en je gaat BMW aan de UvA studeren kan je gedurende het eerste semester nog overstappen naar psychobiologie of biologie mocht je dat willen. Overstappen van psychobiologie of biologie naar BMW is wettelijk niet mogelijk omdat BMW een lotingstudie is, ook al zijn er aan de UvA vaak nog plaatsen over. Het eerste semester vond ik verschrikkelijk en stond ik op het punt te stoppen, maar als je even door bijt wordt het in het 2e semester echt heel leuk! In het tweede semester heb je ook een aantal practica over het zenuwstelsel op het AMC, op de snijzaal, gegeven door 5e jaars geneeskunde studenten. Voelde me toen al eventjes geneeskunde student. Als ik nu niet was aangenomen voor geneeskunde was ik gewoon psychobiologie blijven doen. Daarnaast heb je op deze studies niet veel contacturen (gemiddeld 15 per week volgens de studiegids, maar het verschilt erg per week), dus veel vrije tijd om aan je CV te werken!

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl