Ervaring decentrale selectie geneeskunde UvA 2011

Door: Anoniem
Decentrale Selectie Geneeskunde UvA – AMC 2011

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie geneeskunde van de UvA in het schooljaar 2010-2011. Ik had me eind december in 2010 ingeschreven voor deze selectie omdat ik niet kon kiezen tussen de decentrale selectie geneeskunde van de VU (VUmc) en die van de UvA (AMC). Mede doordat ik niet precies wist wat de selecties op beide universiteiten inhielden. Als Amsterdammer waren dit gelukkig wel de enige universiteiten waar ik heen wilde omdat ik liever niet wilde reizen.

Over mijzelf: Ik zat in het schooljaar 2010-2011 nog op de middelbare school, in mijn examenjaar om precies te zijn (logisch want anders mocht je niet mee doen 😛 ). Ik haalde best hoge cijfers voor biologie, scheikunde en natuurkunde (gemiddeld 8 ) maar ik was minder goed in de talen en in wiskunde B. Verder had ik 1 jaar vrijwilligerswerk achter de rug in een bejaardenhuis voor dementen. Bovendien zamelde ik ook een jaar lang geld in voor een goed doel.

Omdat ik het gevoel had dat mijn ‘natuurwetenschappelijke principes en basiskennis’ voldoende was voor de toets in de eerste ronde van de UvA en ik dacht dat ik ook een redelijke CV heb, had ik besloten om mij in te schrijven voor de decentrale selectie geneeskunde van de UvA. Ik had me dus eind december 2010 ingeschreven via studielink (met DigiD). Je kon je tot 15 januari 2011 inschrijven.

TIP: wacht niet tot op het laatste moment. Je weet nooit wat er fout kan gaan. Zo kan je DigiD geblokkeerd zijn of zijn er problemen op de site waardoor je je niet kan aanmelden, en te laat is te laat!

Ik kreeg toen begin februari bericht terug van het AMC (het ziekenhuis waar je dus de opleiding geneeskunde van de UvA volgt). Ik kreeg 3 brieven:

Ik moest mijn aanmelding dus bevestigen vóór 18 februari. Natuurlijk had ik de brief de eerste dag al ondertekend en aangetekend opgestuurd.

TIP: Hier geldt ook, wacht niet tot op het laatste moment. Je brief moet dus vóór een bepaalde datum binnen ZIJN. Brieven kunnen te laat komen door stakingen of door het weer (denk aan hevige sneeuwval). Bovendien is het raadzaam je brieven aangetekend op te sturen zodat je zeker weet dat je brief ook echt aankomt ookal kost het wat meer.

Eind februari ontving ik nog een brief van het AMC met uitnodiging voor deelname aan de eerste ronde van de decentrale selectie van de UvA:

Mijn achternaam begon met de ‘J’ dus wist ik meteen in welke zaal ik verwacht werd. De toets vond plaats op zaterdag 12 maart 2011. Dat was vervelend genoeg MIDDEN in mijn toetsweek op de middelbare school. Gelukkig hield de school rekening met mij en mocht ik één tentamen een week later maken. In de brief stond ook informatie over de toegestane spullen tijdens de toets, dat je een geldig legitimatiebewijs mee moest nemen, een pen en dat je een rekenmachine en BINAS mag gebruiken (in tegenstelling tot de vorige jaren). Verder moest je je kandidaatsnummer weten (die moet je op elk blaadje van je toets schrijven). Ik nam gewoon alle brieven mee die ik had gekregen, voor de zekerheid 😛

De dagen voor de toets had ik niks voorbereid :

  • Omdat ik moest leren voor mijn tentamens.
  • Omdat dat niet nodig is, je wordt getest op je inzicht, leesvaardigheid en op kennis die je op dat moment bezit. (op het maken van de voorbeeldvragen na, ik had 6 van de 8 goed)

DE EERSTE RONDE:

De dag voor de toets was ik vroeg naar bed, geloof rond 20:30 zodat ik goed uitgerust de toets kon gaan maken. Ik was rond 7 uur wakker geworden, gedoucht, ontbeten, wat boterhammen gesmeerd voor tijdens de toets, een banaan en appel ingepakt samen met een pakje dextro ENERGY en een fles water. Ook een pak zakdoekjes kon ik niet vergeten. En na een miljoen keer checken of ik alle spullen in mijn tas had was ik er helemaal klaar voor!

De toets begon om 11:00 uur en duurde tot 14:00 uur, maar ik was er al om 10uur, want vooral hier geldt: beter te vroeg dan te laat en je hebt nooit de zekerheid of je trein, tram, bus of metro wel op tijd komt.

Mijn eerste indruk in het IWO-gebouw was: “WOW zo veel mensen!!”. Er deden circa 905 mensen mee aan de eerste ronde van de decentrale selectie geneeskunde aan de UvA!!!! Dat zijn behoorlijk veel mensen en het kan best overweldigend zijn. Maar ik probeerde rustig te blijven door te denken dat iedereen net zo nerveus was als ik (en dat was iedereen volgens mij ook wel, al had je van die mensen die deden alsof ze dat niet waren… Dat zijn de grootste schijterds 😉 ). Om 5 voor 11 was ik nog voor de laatste keer naar de WC en rond 5 over 11 mochten we eindelijk de zalen in. Die zalen waren GIGANTISCH! Er passen 300+ mensen in en ze zaten aardig vol. Ik koos een plekje niet al te dicht bij de deur (in verband met mensen die tijdens de toets naar de WC gaan, dat kan je uit je contentratie halen), maar ook niet helemaal achterin. Op je tafel staat de toets (een dik pak papier) al klaar maar je mocht hem nog niet openmaken natuurlijk en een “invulpapiertje” voor je CV. Om 5 over half 12 was iedereen eindelijk klaar om te beginnen. We mochten dus ook doorwerken tot 14:35 in plaats van tot 14:00.

DE TOETS VAN DE EERSTE RONDE VAN DE DECENTRALE SELECTIE UVA:

De toets bestond uit 43 vragen en waren allemaal voor één punt (je kon dus 43 punten halen).

De toets is heel natuurkundig.

Ik had al wat kleine ervaringen over de toets gelezen en was er al een beetje op voorbereid dat dit een grote toets zou zijn met veel tekst.

Je hebt ook ontzettend veel geduld nodig en moet GOED en SNEL kunnen lezen.

Je mag een markeerstift gebruiken dus doe dat dan ook!! Je krijgt namelijk LAPPEN tekst en daar krijg je meestal maar ÉÉN LULLIG VRAAGJE over.

Het zijn meestal vragen waar je sowieso geen antwoord op weet. MAAR het antwoord staat altijd in de tekst!!!

Daarom is het raadzaam (ik zou bijna zeggen verplicht 😛 ) om die tekst ook te lezen en de belangrijke dingen te markeren!!

Bovendien LEES de vraag VOORDAT je de tekst leest!! Zo weet je waar je ongeveer naar moet zoeken in de tekst. `

Nog iets belangrijks, denk logisch na (dit kan goed uitkomen bij gokken, wat onvermijdelijk is bij sommige vragen).

Gebruik de volle 3 uur!!

Je mag de eerste en laatste 30min van de toets NIET naar de WC. Ga dus voor aanvang van de toets naar de WC en ook ongeveer 45min voor het einde van de toets. Hiermee voorkom je dat je je toets afraffelt omdat je heeeeeeel nodig naar de WC moet.

Achter de toets vindt je bijlagen. Hier leggen ze een paar principes uit zoals de stromingsleer (natuurkunde). LEES DIT NIET!!! Het is zonde van de tijd en je hebt het hooguit nodig voor maar één vraag!! Voor maar één punt!! Het is zonde om je tijd daaraan te besteden aangezien het te veel tijd kost en het toch niet in één keer te begrijpen is.

Laat je niet afschrikken door mensen die eerder klaar zijn of halverwege de toets vertrekken. Zij zijn de opgevers: “Quitters never win, winners never quit”

Dus nogmaals, raak niet in paniek bij het zien van de toets, IEDEREEN vindt de toets ERG moeilijk. Dus denk er niet over om halverwege op te geven en alles te gaan gokken. Met lezen en logisch nadenken kom je heel wat verder.

“INVULPAPIERTJE” VOOR JE CV”:

Dit was een dubbelzijdig A4tje met vragen als:

  • Heb je gewerkt in de zorg?
  • Heb je vrijwilligerswerk gedaan?
  • Heb je bestuurlijke of organisatorische ervaring?

Ze vroegen niet om referenties, die kun je dus gewoon thuis laten want ze accepteren die niet. (Al zou ik ook niet gaan liegen voor het geval ze wel om bewijs vragen in de tweede ronde ofzo) 

21 April stond de uitslag op de website van het amc.

Uitslag eerste ronde op het internet 2011

Een paar dagen later kreeg ik een brief waarin ik schriftelijk op de hoogte werd gebracht van de uitslag van de eerste ronde van de decentrale selectie geneeskunde aan de UvA.

In de brief werd ik dus op de hoogte gebracht van het feit dat ik door was naar de tweede ronde! Ik was natuurlijk ontzettend blij want ik had een periode van stress en angst achter de rug. Het was een enorme opluchting. In de brief stond ook de planning voor de tweede ronde. Er waren van de circa 905 mensen die zich hadden aangemeld voor de decentrale selectie geneeskunde aan de UvA slechts 258 door naar de tweede ronde.

DE TWEEDE RONDE:

1 juni 2011 werden wij vanaf 9:30 verwacht bij collegezaal 1 in het AMC. We kregen op die dag een “klinisch college”. Die werd gegeven door prof. Dr. P. Fockens. Vóór aanvang van de college kreeg je studiemateriaal. Dit was een stencil met het programma van de tweede ronde van de decentrale selectie geneeskunde van de UvA, een paar hoofdstukken uit een geneeskunde boek en twee (Engelse) artikelen. Over dat stencil + klinisch college kreeg je op maandag 6 juni 2011 een toets. Deels multiplechoise, deels openvragen. Het onderwerp van het college en het stencil was diarree en de oorzaken van diarree.

HET COLLEGE:

Het college was goed te volgen en het was best duidelijk. De dia’s komen op de website dus die kan je nalezen. Bovendien is het toegestaan om het college op te nemen dus dat zou ik ook doen. De vragen in de toets komen gewoon letterlijk uit het college en staan soms ook echt letterlijk op de dia’s. Na de eerste pauze hadden we ook een patient die haar ziektebeeld kwam voordragen. Dit gaf je het gevoel dat je op dat moment al echt geneeskunde studeerde! 🙂 

HET STENCIL:

Het stencil was een redelijk pakketje, je moest er veel tijd aan besteden om alles goed te bestuderen en om zo veel mogelijk te onthouden. Ikzelf kwam niet toe aan de (Engelstalige) artikelen (gelukkig werd daar dit jaar niks over gevraagd op de toets). De grootste onduidelijkheid was wat je nou allemaal moest weten voor de toets. Je kreeg namelijk soms lijsten met een circa 8 bacteriën die diarree konden veroorzaken. Je moest de latijnse naam uit je hoofd leren, de incubatietijden, de symptomen enz. uit je hoofd leren! Dat is best veel dus onderschat dat niet! Er zijn veel van die simpele “lijstjes” om het zo maar te noemen, die je uit je hoofd moet weten! Bovendien moest ik veel woorden opzoeken op google en wikipedia om de tekst te kunnen begrijpen. Er wordt namelijk veel in medische termen gesproken.

DE TOETS VAN DE TWEEDE RONDE VAN DE DECENTRALE SELECTIE UVA:

De toets bestond uit (als ik het me goed herinner) 20 vragen:

  • 15 multiplechoicevragen
  • 5 open vragen die ook nog eens uit (open)deelvragen bestaan

De toets duurde 2 klokuren.

De multiplechoicevragen waren best wel te doen. Ik kan me nog één vraag ongeveer herinneren:

Welke van de onderstaande ziekteverwekkers kan een pseudoapendicitis veroorzaken:

*************

*************

*************

*************

Als je dus dat lijstje met ziekteverwekkers kende, dan wist je natuurlijk welke ziekteverwekker een pseudoapendicitis veroorzaakt. Maar goed, dit soort vragen kun je in het multiplechoice gedeelte verwachten.

De 5 open vragen zijn iets minder makkelijk maar ook gewoon heel letterlijk. Zo werd er gevraagd naar de 4 gevolgen van Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn (< chronische diarree) op de lange termijn (maar daar heb je dus een lastig woord voor, en daarmee werd de vraag gesteld). Het antwoord op deze vraag was letterlijk een dia slide!!!

Er was ook een iets minder letterlijke vraag. Je moest twee diagnoses stellen aan de hand van twee tekstjes. In de ene tekst stond dat een stewardes dus iets van 3 maanden diarree had of iets dergelijks blablabla :P. In de andere tekst ging het over een meisje dat veel last had van diarree na een barbecue. En jij moest ongeveer zeggen wat het kon zijn.

Dit soort vragen kan je makkelijk beantwoorden als je goed hebt geleerd. Alle vragen.

HET INTERVIEW:

Het interview had ik op de laatste dag. Ik had een huisarts en een 5e jaars geneeskundestudent. Het gesprek voelde een beetje aan als een sollicitatiegesprek. Er werden vragen gesteld over je CV en wat algemene dingen. Aangezien je CV persoonlijk is, kan ik alleen wat vertellen over de algemene vragen. Ze vroegen dingen als:

–       Hoe ga je om met stress?

–       Plan je dingen?

–       Vind je het vervelend dat als je een planning hebt, er ineens nog iets tussen komt?

–       Hoe ga je daar dan mee om?

–       Laat je anderen merken dat je strest?

–       Waarom wil je arts worden?

UITSLAG TWEEDE RONDE:

21 Juni kregen we de uitslag van de tweede ronde. Ik was helaas niet geselecteerd door een lage score op mijn toets van de tweede ronde. Gelukkig ben ik nu via de hardheidsclausule vanwege omstandigheden (ziekte) toch toegelaten maar dan voor aankomend schooljaar (2012-2013).

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze ervaring.

Ik wens jullie veel succes met de decentrale selectie! Ik hoop dat jullie de volgenden ook willen helpen door zelf ook een ervaring te schrijven en up te loaden op deze website! Of je bent geselecteerd of niet, elke ervaring helpt 🙂 En misschien een paar vragen van de toets onthouden en meenemen in je verslag 😉

Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl