Ervaring decentrale selectie geneeskunde UU 2018 (5/5)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde UU – UMCU 2018 (5/5)

  

Hoi allemaal!
 
Ik heb mee gedaan aan de selectie voor geneeskunde in Utrecht voor het studiejaar 2018/2019. Ik koos voor Utrecht omdat ik het fijn vind hoe praktijkgericht de opleiding is en, ook niet onbelangrijk, omdat ik Utrecht een heel fijne stad vind! Dit was de tweede keer dat ik meedeed aan de selectie in Utrecht, aangezien ik eerder helaas niet toegelaten werd. Ik heb toen een jaar Liberal Arts & Science in Utrecht gestudeerd, om wel al te wennen aan de universiteitssfeer. Mijn keuze viel ook op Utrecht omdat ze daar meer naar je persoonlijke motivatie kijken, dan naar je CV. Naast enkele excellentie programma’s en een stage bij mijn huisarts was mijn CV namelijk niet uitzonderlijk goed. 

 

De selectie in Utrecht begint met het invullen van een vragenlijst. Hiervan was een deel gewijd aan matchingvragen (een studiekeuzecheck voor jezelf, waar verder niet naar gekeken werd), en een deel aan je CV en motivatie. Als je de matchingvragen hebt ingevuld, kun je vanaf 1 december toegang krijgen tot de studiestof voor de kennistoets, die je eind februari maakt. Op deze dag maak je ook de non-cognitieve toets. 

 

In de vragenlijst wordt onder andere gevraagd naar je vooropleiding. Wij moesten dit jaar ook een door je middelbare school ondertekende cijferlijst (overgangscijfers van 5-6VWO) inleveren. Zeker als je niet meer op de middelbare zit, is het dus slim om dit op tijd te regelen! Als je het vragenformulier niet op tijd inlevert, kun je namelijk niet toegelaten worden. Voor je motivatie hoef je geen brief te schrijven: je onderbouwt het aan de hand van een aantal open vragen. Dit vond ik best pittig, omdat je in heel weinig woorden (je kreeg een max aantal tekens) je motivatie moest toelichten. Neem hier dus ook de tijd voor. 

 

Toen ik de studiestof voor de kennistoets voor het eerst zag, schrok ik wel een beetje. Het is veel, niet per se moeilijk, maar veel. Ik raad je ook echt aan om gelijk te beginnen als je de stof binnen hebt. Door je zo goed mogelijk voor te bereiden, loop je met zelfvertrouwen de toetszaal in op de dag van de selectie. De toets bestond dit jaar uit ongeveer 70 vragen. Een aantal bleef best wel oppervlakkig, maar sommige vragen gaan ook echt op de details in. Onderschat dit dus niet! De eerste keer dat ik mee deed kende ik de grote lijnen van de stof goed, maar dacht ik dat je veel details niet hoefde te kennen. Ik vergeleek het met een toets op de middelbare school. De tweede keer kon ik bijna alles woord voor woord opdreunen; het loont. 

 

De non-cognitieve toets maak je ook op de selectiedag, dit jaar na de kennistoets. Je krijgt hier situatieschetsen met vier mogelijke reacties. Het is hier geen kwestie van goed of fout; sommige antwoorden zijn alleen beter dan anderen. Als je tijdens deze toets gewoon kalm blijft hoef je je nergens druk om te maken. Vaak zijn er al twee antwoorden die je sowieso weg kunt strepen. 

 

Je krijgt je rangnummer op 15 april via studielink. Daarvoor hoor je ook niets over je motivatie of over je score op de toetsen. Het is dus even afwachten. De kennistoets is volgens de UU het belangrijkst van de hele selectie. Op basis daarvan maken ze een ranglijst en pas daarna halen ze je motivatie, cijfers en score op de non-cognitieve toets erbij om een definitieve ranglijst te maken. Let wel op; als je motivatie of score voor de non-cognitieve toets onvoldoende is word je sowieso niet toegelaten, ook al maak je de kennistoets foutloos.

 

Door hard te werken en er echt de tijd voor te nemen, mag ik eindelijk zeggen dat ik volgend jaar geneeskunde ga studeren en wel met een rangnummer onder de 50! Voor jullie nog een aantal tips:

  • Nogmaals: begin op tijd. Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het wordt om er aan te beginnen. 
  • Leer de details van de studiestof ook. De kennistoets is heel pittig, omdat ze natuurlijk willen filteren; fijn als jij dan net die ene vraag over een bepaald detail weet. 
  • Zorg voor een manier om jezelf te toetsen. Zelf maakte ik tabellen over de leerstof en ging ik mezelf overhoren door de ene helft van de tabel af te dekken en alles aan mezelf te vertellen wat ik over een begrip wist. Op die manier wist ik precies wat ik wel en niet wist. 
  • Probeer vooral rustig te blijven voor de non-cognitieve toets. Je kunt het niet echt voorbereiden, maar als het je rustiger maakt kun je het profiel lezen van de student waar de UU naar zoekt. 
  • Om de toets goed voor te bereiden, moet je wat offers maken. Ik heb ook een tijdje in isolement binnen gezeten en ben tijdelijk gestopt met mijn bijbaan. De stof is niet moeilijk, maar je moet echt goed de tijd nemen om het te stampen. 
  • Ik vond het heel fijn om met mensen te praten die ook meededen aan de selectie. Elkaar helpen, oefentoetsen maken of gewoon even je ei kwijt kan het verschil maken. 
  • Verlies vooral niet de hoop als je niet wordt toegelaten de eerste keer! De blijdschap is alleen nog maar groter als je het jaar erop wel binnen bent, heb ik ervaren. 

 

Als je de kennistoets hebt gemaakt en je afvraagt of het goed genoeg was, is mijn ervaring misschien een richtlijn. Van de 70 vragen wist ik er ongeveer 60 zo goed als zeker. Bij de overige vragen twijfelde ik heel erg. Uiteindelijk ben ik met een heel mooi rangnummer toegelaten. De eerste keer dat ik mee deed moest ik meer dan de helft van de vragen gokken en nog steeds was mijn rangnummer in de 400. Leer hard, doe wat je kunt en verder blijft het rangnummer helaas afwachten.

 

Heel veel succes allemaal! 

40
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl