Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde aan de UU

Gratis ervaringsverslag met tips

Kijk aan! Van ons krijg je één ervaringsverslag inclusief super handige tips gratis!

Wil je graag meer lezen? Je vindt deze ervaring en nog veel meer in onze ervaringenbundel! Met je aankoop steun je ons in het up-to-date houden van de website zodat jij en toekomstige kandidaten altijd ergens terecht kunnen voor een optimale voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde!

Doe je zelf ook mee aan de selectie?

Ga je dit jaar mee doen aan de selectie? Let dan goed op en schrijf na je selectie ook een ervaring voor de website! Je maakt hier mee kans op één van de prijzen die wij jaarlijks verloten onder de inzenders! Check hiervoor onze speciale pagina:

Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde voor Universiteit Utrecht 2021

Dag iedereen!

Dit jaar heb ik voor de tweede keer deelgenomen aan de decentrale selectie geneeskunde. Vorig jaar in Nijmegen en dit jaar in Utrecht. Wat een verdriet was het toen ik vorig jaar op 15 april hoorde dat ik niet toegelaten was voor Geneeskunde in Nijmegen. Omdat het voor mij 100% vaststond dat ik Geneeskunde wilde gaan studeren besloot ik als ‘een soort goed benut tussenjaar’ Biomedical Sciences in Maastricht te gaan studeren. (dit is op het moment geen numerus fixus, maar op het moment van schrijven zijn er wel geluiden dat ze dit willen gaan veranderen) Van tevoren wist ik al dat dit mijn plan B zou worden en dat ik het jaar erop weer mee ging doen aan de selectie. Dit keer alleen niet in Nijmegen want daar heb je maar 1 poging.

Met tegenzin ging ik Biomedical Sciences studeren, want dit was eigenlijk niet wat ik echt wilde. Maar al na de eerste dag was ik ongelofelijk blij dat ik hiervoor heb gekozen! Het is een ongelofelijk goed plan B voor geneeskunde, maar daarover later meer!

 

Even in het kort de selectieprocedure van Utrecht.

Nadat je je hebt aangemeld in studielink krijg je een lijst met motivatievragen. Deze tellen niet mee, maar zijn een soort van bevestiging voor jezelf of je wel echt geneeskunde wil studeren. De stof voor de kennistoets is geheel Engelstalig en bestaat uit anatomie en fysiologie. Dit wordt begin december naar je verstuurd nadat je je hebt aangemeld en de lijst met motivatievragen in hebt gevuld. De hoeveelheid stof is groot (ongeveer 175 pagina’s als ik het me goed herinner). Ik moest en zou binnenkomen, dus ik heb de hele stof in mijn hoofd gestampt, elk detail kende ik uit mijn hoofd.  Zelf ben ik ongeveer twee maanden van tevoren gestart (de toetsdag is meestal ergens eind februari). Ik heb gezorgd dat ik drie weken voor de toets nog ruimte had om alles maar te herhalen en te herhalen.  Een goede planning is hierbij heel erg belangrijk.

Wat dit jaar anders was dan voorgaande jaren is dat de toets een ‘kennis en inzichts-toets’ was. Er waren niet alleen vragen over de stof, maar ook wat vragen waarbij je echt je algemene kennis en inzicht moest gebruiken.

Selectiedag

Op de dag zelf krijg je ook nog een non-cognitieve toets en een motivatie. De non-cognitieve toets kan je niet echt oefenen, maar onderschat deze niet! Je krijgt situaties voorgeschoteld die je tegen zou kunnen komen tijdens je opleiding, co-schappen of latere carrière. Daarna heb je vier mogelijke scenario’s en daaruit moet de beste gekozen worden. Soms ligt het heel erg voor de hand, maar soms zijn er ook twee scenario’s die veel op elkaar lijken.

Het onderdeel motivatie duurt 30 minuten waarin je ongeveer 4 à 5 vragen krijgt die je moet beantwoorden.  Het is goed om voor jezelf nog eens af te gaan waarom jij nou geschikt bent voor geneeskunde of waarom je nu echt voor Utrecht gekozen hebt. Die 30 minuten zijn echt veel sneller voorbij dan je denkt. Er word alleen naar de motivatievragen gekeken als je hetzelfde rangnummer hebt als iemand anders of als je de non-cognitieve toets heel erg slecht hebt gemaakt.

Op het moment dat ik voor de tweede keer meedeed aan de selectie studeerde ik dus Biomedical Sciences. De inhoud komt heel erg overeen met de eerste 1,5 jaar van Geneeskunde en de studie is geheel Engelstalig. Dit heeft me wel geholpen bij het leren van de stof. De stof van de kennistoets verandert wel elk jaar, dus je kan niet voorspellen wat je begin december toe krijgt gestuurd.  Een klein gedeelte van de stof had ik al behandeld tijdens de studie, dus dat scheelde ook weer.

De Toetsdag

Nadat ik mij 2 maanden lang vol op de selectie had gestort, brak de toetsdag aan.

Door corona was het allemaal online, dus ik kan je niks vertellen over de fysieke selectiedag.

Als eerst stond de kennistoets op het programma, deze telt ook het aller zwaarste mee.

Nadat ik klaar was heb ik echt even staan springen. Het zal wel de ontlading zijn geweest na al die maanden stressen voor de selectie. Het was echt kei goed gegaan! Ik durfde het niet uit te spreken, maar mijn eerste gedachte na de toets was: “was het nou zo makkelijk? Dat kan toch niet?’’. Daarna kwamen wel de twijfels, want er doen toch ruim 1500 mensen mee die het ook heel erg graag willen. Naderhand hoorde ik ook van anderen dat ze het ook erg makkelijk vonden. Maar: laat je niet gek maken door anderen! Dat is misschien nog wel een van de belangrijkste dingen. Gewoon op jezelf en op jouw doel focussen. Na een hele korte pauze, even snel een banaantje en kop koffie naar binnen te hebben gewerkt (thanks mam J ), begon het tweede onderdeel.

Ik was best een beetje huiverig voor die non-cognitieve toets omdat ik echt een ongelofelijke twijfelkont kan zijn. Vorig jaar in Nijmegen heb ik daar een grote fout in gemaakt en ik wilde dat niet weer laten gebeuren. Eigenlijk moet je je stand op nul zetten, logisch nadenken en van je eerste gevoel uitgaan. Naderhand dacht ik wel dat het goed was gegaan, alleen ik kon er niet heel veel over zeggen. Daarna kwam de motivatie, ook deze ging wel goed voor mijn gevoel. Dit kwam denk ik wel doordat ik van tevoren goed erover na heb gedacht, maar ook doordat ik aan anderen heb gevraagd waarom ze bijvoorbeeld denken dat ik wel/niet een goede dokter zou zijn.  Tijdens mijn studie ben ik ook veel bezig geweest met zelfreflectie enzo, dat was ook wel heel handig voor de motivatie opdracht.

Na de selectie

Na de selectie dag kon ik alleen maar opluchting voelen! De dag was goed verlopen en ik had ongelofelijk mijn best gedaan. Nu was het alleen nog afwachten tot 15 april. Dit jaar vond ik het spannender dan afgelopen jaar, want nu wist ik hoe ellendig het was om niet toegelaten te worden. Ik had niet verwacht dat het zo heftig zou zijn afgelopen jaar. In aanloop van 15 april werd de spanning steeds groter. Aan de andere kant vond ik het ook wel weer heel fijn om eindelijk duidelijkheid te krijgen.  Sommigen kiezen ervoor om ’s ochtends de uitslag te kijken, maar dat is niks voor mij. Ik kon gewoon niet meer wachten.

Dus op 14 april 23:50 stond mijn laptop ingelogd op studielink en de gehele fam (inclusief hond) stonden om mij heen voor de mentale steun. Na 00:00 hield ik het echt niet meer en na een opbouwende spanning kwam er om 00:05 een gunstig rangnummer te staan. Ik kon mijn ogen niet geloven!! Ik mag geneeskunde gaan studeren!! Een confetti kanon en een fles champagne later kon ik het nog steeds niet geloven. Eerlijk gezegd nu nog steeds niet. Het is echt een droom die is uitgekomen.

Tips voor de decentrale selectie Utrecht

  • Laat je niet gek maken door anderen
  • Super cliché, maar: maak een goede planning en begin op tijd
  • Geef de hoop niet op als je de eerste keer niet toegelaten bent!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2023 DecentraleGeneeskunde.nl