Ervaring decentrale selectie geneeskunde UU 2018 (3/5)

 

Door: Max

Decentrale Selectie Geneeskunde UU – UMCU 2018 (3/5)

 

Ik heb deelgenomen aan de decentrale selectie geneeskunde van het UMC Utrecht voor het academisch jaar 2018-2019. Mijn keuze is gevallen op Utrecht omdat deze opleiding daar goed aangeschreven staat, een hoge slagingspercentage heeft en omdat er vooral naar de kennistoets gekeken wordt bij het selecteren.

Mijn naam is Max, 19 jaar oud, mijn grootste passie is zwemmen. In mijn motivatie heb ik veel karaktereigenschappen gelikt aan mijn sport. Het is van belang dat je niet alleen zegt welke karaktereigenschappen je hebt (bijvoorbeeld doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid) maar dat je deze ook ergens aan kunt linken. Verder deed ik voor de 2e keer mee aan een decentrale selectie voor geneeskunde. De eerste keer in Nijmegen, de 2e keer was dus in Utrecht. In het tussenjaar heb ik Biomedische Technologie gestudeerd in Eindhoven. Deze studie heeft mij echt voordeel opgeleverd omdat sommige aspecten van de selectie aan bod kwamen in die studie.

De selectie proceduren in Utrecht is heel anders dan in Nijmegen; Zo krijg je in Utrecht studie materiaal opgestuurd die je moet studeren. De stof is veel gedetailleerder dan je gewent bent op het VWO. Daarnaast is de stof niet moeilijk maar wel veel. Ruimschoots beginnen is echt een pré! Zelf ben ik 2 maanden van te voren begonnen, 1.5 maand is wel echt minimaal. Ook is het van belang dat je de Latijnse benamingen goed leert omdat die ook worden gebruikt in de vragenstelling. Verder bestaat de selectiedag ook uit een non-cognitieve toets, hier wordt gevraagd naar hoe jij zou handelen in bepaalde situaties. Deze vragen zijn niet lastig, maar ze kunnen wel verraderlijk zijn! Als je hier te laag op scoort dan wordt je ongeacht de score van de kennistoets niet aangenomen. Ook moet je voor de selectiedag, thuis een vragen lijst beantwoorden waarin gevraagd wordt naar jouw motivatie en keuze voor Utrecht. Daarnaast wordt ook gevraagd naar jouw cijferlijst van 5 naar 6 VWO.

De kennistoets bestaat uit 70 multiple choice vragen die in 90 minuten gemaakt moeten worden. Voor mij, met dyslexie, kwam het precies uit, het had geen minuut korter moeten zijn. Al met al heeft de selectie mij rangnummer 242 opgeleverd!

Tips;

  • Begin op tijd!
  • Leer de details
  • Oriënteer je goed (open/meeloop dagen)
  • Vertrouw in jezelf!
30
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl