Ervaring decentrale selectie geneeskunde UU 2018 (2/5)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde UU – UMCU 2018 (2/5)

  

Intro
Ik ben H, 21 jaar oud. Ik heb dit jaar meegedaan aan de decentrale selectie aan de UU en ik ben geplaatst. Hiervoor heb ik twee jaar Verloskunde gestudeerd. Ik heb voor Utrecht gekozen omdat er hier niet wordt gekeken naar extracurriculaire activiteiten (in tegenstelling tot veel andere universiteiten). Ik heb namelijk helemaal geen interessante dingen op mijn cv staan.
 
In Utrecht kijken zij het allereerst naar hoe goed jij de kennistoets hebt gemaakt in vergelijking met andere kandidaten. Dus wil je een grote kans maken om geneeskunde te studeren in Utrecht? Zorg ervoor dat je je megagoed voorbereid op deze toets. Verder wordt er gekeken naar een non-cognitieve toets, motivatiebrief en overgangscijfers 5-6 vwo. In principe zijn er dus twee rondes: formulieren invullen en de twee toetsen maken op locatie.

 

Selectie
Je kunt je je al aanmelden in november. Ik raad je aan om je z.s.m. in te schrijven; dan heb je genoeg tijd om alle formulieren in te vullen. Voordat je toegang krijgt tot de studiestof moet je een vragenformulier invullen (het “cv”). Je moet een aantal motivatievragen beantwoorden (“motivatiebrief”). En je overgangscijfers 5-6 vwo uploaden. Welke vragen dit zijn kan je vinden op de website.

In de eerste week van december kreeg ik al toegang tot de studiestof. Dit betekende dat ik ruim 2,5 maanden had om mij voor te bereiden. Dit lijkt veel, maar als je nog in je examenjaar zit en nog veel moet doen (PWS, tentamens etc.) dan is het pittig. Ikzelf had het iets makkelijker, omdat ik een tussenjaar had. Ik heb dus veel van mijn vrije tijd besteed aan het leren. Het is hoe dan ook belangrijk dat je een goede planning maakt, want ik had natuurlijk ook gewoon andere dingen.

Voor de non-cognitieve toets kan je niet leren. Je krijgt verschillende situaties geschetst en antwoord geven op de vraag: wat zou je moeten doen in deze situatie. Je kunt je niet voorbereiden, maar dat maakt niet dat deze toets makkelijk is. Hij is best lastig. Maak hem dus echt serieus. Ik ken mensen die maar wat hebben gedaan en daardoor deze toets slecht hebben gemaakt.

 

Studiestof
De studiestof ontvang je allemaal digitaal en het is heel veel. Elk jaar krijg je drie onderwerpen (fysiologie, anatomie sowieso). De stof is allemaal in het Engels, dus houd daar rekening mee.

Dit jaar was het bewegingsleer, anatomie van de thorax en fysiologie van het hart.

Anatomie is gewoon weg stampen. Er zijn veel details. Denk niet dat die niet belangrijk zijn, want tijdens de kennistoets werd er veel gevraagd naar details.

Fysiologie is begrijpen en ik vond dat persoonlijk het lastigst. De filmpjes van Dr. Najeeb Lectures vond ik er verhelderend (staat op Youtube). Hier is het wel zo dat er heel diep op bepaalde processen wordt ingegaan. Sommige pagina’s/processen/formules hoef je niet te kennen, dus een tip hierbij is: lees goed de informatie die de selectiecommissie je geeft. Ik heb bijvoorbeeld ook dingen geleerd die niet eens hoefde (dom).

 

Voorbereiding
Ik heb allereerst een planning gemaakt. Ik heb alles wel 3-4 keer gelezen, samenvattingen gemaakt, vragen gemaakt en deze in Quizlet gezet, mijzelf laten horen. In de laatste weken heb ik alleen maar herhaald.

 

Kennistoets
De toets bestond uit 70 vragen. Wij kregen er ongeveer anderhalf uur de tijd voor. Veel tijd per vraag heb je dus niet, dus blijf vooral niet hangen. Er zitten makkelijke (dingen die letterlijk in het boek staan) en moeilijke vragen (vooral vragen over fysiologie). Sla over wat je niet weet en kom er later op terug. Ikzelf heb alle tijd benut en was niet eerder klaar.

 

Uitslag
De uitslag stond op Studielink om 00.30 uur. Mijn rangnummer was 55 (van de 304 plaatsen). Later krijg je toelichting op je rangnummer. Er waren rond de 1200 aanmeldingen. Het gemiddelde aantal goed beantwoorde vragen lag rond de 42 vragen. Zorg ervoor dat je bovengemiddeld scoort.

 

Mijn belangrijkste tips:

  • Focus op de kennistoets. Doe er alles aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zet je andere activiteiten op een laag pitje. Ga niet twee weken voor de toets beginnen met leren, tenzij je een fotografisch geheugen hebt. Begin gewoon lekker op tijd; scheelt een hoop stress. De toets is niet moeilijk als je goed leert. Je hebt het voor een groot deel zelf in de hand.
  • Kijk wat voor jou een goede leermethode is. Ik heb gebruik gemaakt van Quizlet (soort WRTS). Op internet kun je ook veel van dat soort dingen vinden. Leer samen met je vrienden als die ook meedoen. Overhoor elkaar. Gebruik verschillende methodes.
  • Herhalen! Je moet alles blijven herhalen zodat je het niet vergeet!
  • Overweeg om een cursus te nemen. Ik heb een cursus gedaan van Capita Selecta 2 weken voor de toets. Ik kende alles al, maar ik wilde alles nog een keer doornemen. Het is duur, het kan je helpen maar verwacht geen wonderen.

 

Ik hoop dat mijn ervaring jullie helpt. Veel succes!!

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl