Ervaring decentrale selectie geneeskunde UU 2018 (1/5)

 

Door: Nienke

Decentrale Selectie Geneeskunde UU – UMCU 2018 (1/5)

 

Hoi allemaal,

 

Mijn naam is Nienke, ik ben momenteel bijna klaar met mijn VWO en in 2018 deed ik voor het eerst – en ook meteen voor het laatst – mee aan de decentrale selectie geneeskunde in Utrecht. Ik ben hiervoor direct geselecteerd met een gunstig rangnummer en deel graag mijn ervaring.

  

De decentrale selectie geneeskunde in Utrecht bestaat uit verschillende onderdelen: een motivatie,  overgangscijfers van 5 naar 6 VWO, een kennistoets en een non-cognitieve toets. Ranking vindt allereerst plaats op basis van de kennistoets. Hierna bepalen non-cognitieve toets, motivatie en overgangscijfers je definitieve rangnummer. Het is echter wel zo, dat een zeer slechte score op non-cognitieve toets of motivatie automatisch een slecht rangnummer betekent, ook als je wel een hele hoge score hebt behaald op de kennistoets. Alle onderdelen zijn dus belangrijk!

  

De selectie begint met je inschrijving. Het is belangrijk dat je dit al vroeg doet, want dan krijg je – logischerwijs – al vroeg toegang tot de studiestof. Na je inschrijving moet je online vragen beantwoorden over je motivatie en vervolgens je overgangscijfers uploaden. Hierna kan het echte werk beginnen: leren voor de kennistoets. De kennistoets en non-cognitieve toets vinden plaats op de selectiedag, eind februari.

  

De kennistoets gaat in Utrecht niet over je algemene kennis, zoals bij veel universiteiten het geval is, maar over speciale studiestof uit het eerste jaar geneeskunde. Je krijgt toegang tot twee studieboeken: Gray’s Anatomy en Medical Physiology. Hieruit moet je bepaalde onderwerpen leren. In 2018 waren deze onderwerpen: elektrofysiologie van het hart, bewegingsleer en anatomie van de thorax. Deze onderwerpen verschillen ieder jaar. De studiestof was in het Engels bestond in totaal uit zo’n 150 pagina’s. Het is belangrijk dat je de studiestof tot op de bodem kent. De stof is niet per sé moeilijk, maar het is vooral veel. Ieder detail is belangrijk, overal kan naar worden gevraagd op de kennistoets. Het is dus simpelweg gewoon veel stampen. Ikzelf heb geen cursus gevolgd. Een cursus kan vast handig zijn, maar ik ben zelf van mening dat dit absoluut niet nodig is! Je moet er gewoon zelf voor zorgen dat je er veel tijd aan besteedt en alle stof helemaal kent.

  

De studiestof over fysiologie was naar mijn idee veel te diep beschreven. Deze studiestof was moeilijker dan de vragen op de toets. Toch is mijn tip om wel ervoor te zorgen dat je alles helemaal begrijpt en kent, en niet slechts de grote lijnen leert. Dit gaat je absoluut helpen op de toets.

 

Bij anatomie moet je ontzettend veel termen uit je hoofd leren. Zorg er echt voor dat je alle namen en functies kent! Ga ervan uit dat op de toets op ieder detail kan worden ingegaan, want het is de bedoeling dat de meest ijverige studenten eruit gefilterd worden.

  

Over het algemeen is de studiestof dus niet lastig, maar gewoon veel. Ikzelf heb vanaf begin december dagelijks 1 à 2 uur besteed aan het leren van de studiestof. Uiteindelijk kende ik alles tot in de details en dit heeft er dan ook voor gezorgd dat ik een goede score haalde op mijn kennistoets. De kennistoets is namelijk absoluut niet moeilijk als je alle stof voor 100% kent! De toets bestond uit 70 vragen, hier had je 90 minuten de tijd voor. Ikzelf was al na 50 minuten klaar.

 

Na de kennistoets was het tijd voor de non-cognitieve toets. Hier kun je je niet echt op voorbereiden. Je krijgt verschillende situaties voorgeschoteld met daarbij als vraag wat jij zou doen. Bijvoorbeeld: ‘Een medestudent gaat nooit naar colleges en vraagt jou telkens om je aantekeningen. Hij belooft telkens dat hij de volgende keer wel naar college gaat en jouw aantekeningen niet meer nodig heeft. Op een dag vraagt hij je voor de zoveelste keer om je aantekeningen. Wat doe je?’ Of: ‘Je hebt een etentje gepland staan met je vrienden, maar je huisgenoot vraagt of je haar kan helpen met haar tentamen van morgen. Wat doe je?’ Telkens is één antwoord overduidelijk fout. Houdt goed in je achterhoofd wat de eigenschappen van een goede arts zijn, dan komt dit helemaal goed.

 

Na de selectiedag was het lang wachten op de rangnummers, bijna twee maanden. Probeer tijdens deze wachttijd niet teveel te stressen en ga ook op zoek naar een goed plan B, als je dat nog niet had.

 

Er deden 1200 mensen mee aan de selectie. Hiervan werden er 304 geplaatst. Achteraf werden er nog meer plaatsen vrijgegeven. Als je dus een rangnummer hebt net boven 304 kun je dus alsnog geplaatst worden! Hou tijdens de gehele selectieperiode dus vooral je mail en de site van Universiteit Utrecht in de gaten.

 

Als je van plant bent mee te doen aan de decentrale selecte geneeskunde van de Universiteit Utrecht, wens ik je alvast heel veel succes. Hopelijk heb je iets gehad aan mijn ervaring!

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl