Ervaring decentrale selectie geneeskunde UU 2017 (2/2)

Door: Anoniem
Decentrale Selectie Geneeskunde UU – UMCU 2017 (2/2)

 

De decentrale selectie van Utrecht bestond dit jaar uit een LEERTOETS en een non-cognitieve toets. Voor de leertoets kreeg je stof van 3 verschillende boeken, de onderwerpen waren dit jaar: Bewegingsleer, Embryologie en fysiologie.

De stof is in het engels en het is best pittig. Uit mijn ervaring waren fysiologie en embryologie veel moeilijker dan bewegingsleer, dus ik zou daar ook als eerste mee beginnen tijdens het leren. Voor embryologie kregen wij ook een paar links naar filmpjes voor verheldering van het stof. Deze zijn echt handig en heb ik ook veel gebruikt tijdens het leren. Fysiologie was voor mij het moeilijkst om te leren, omdat je verschillende processen moest begrijpen. Het is een smeltpot van biologie, scheikunde en natuurkunde. Bewegingsleer is stomweg stampen, je moet allemaal anatomische termen van verschillende botten en delen van het lichaam leren. De toets bestaat uit veel leervragen maar er komen ook een paar pittige inzicht vragen voor. Ik kwam niet in tijdnood, maar die risico loop je wel op als je te lang bij een vraag blijft hangen. Sla daarom vragen over die je echt niet weet, soms weet je aan het eind van de toets de antwoord op die vragen weer wel.

Voor DE NON-COGNITIEVE TOETS had ik mij niet voorbereid. Het toets bestaat uit verschillende situaties met meerkeuze vragen over hoe jij in zo’n situatie zou handelen. Jij moet de antwoord kiezen die jij het meest bij je zelf vind passen maar je moet wel in je achterhoofd houden wat een geneeskundestudent in zo’n situatie zou doen. De toets is niet moeilijk en er is niet echt een ‘goede’ antwoord, je moet gewoon uit de 4 antwoorden de minst ‘foute’ antwoord kiezen. Meestal zit er al een antwoord in die echt fout is, die kan je dan al gelijk wegstrepen.

Naast de twee toetsen moet je ook een CV samenstellen en een MOTIVATIEBRIEF schrijven. Voor Utrecht doet je cijferlijst van het 5e leerjaar er niet veel aan toe. Ook is het niet echt belangrijk hoe ‘goed’ je cv is. Je moet wel goed kunnen beargumenteren waarom je geneeskunde wilt studeren en waarom je dit in Utrecht wilt doen.

Kortom, als je je goed voorbereid op de toets door alle toegestuurde stof GOED te leren en een redelijke motivatiebrief schrijft dan heb je al een grote kans dat je volgend jaar geneeskunde gaat studeren!

48

Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl