Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2017 (1/2)

Door: Judeska
Decentrale Selectie Geneeskunde UU – UMCU 2017 (1/2)

Ik heb in 2017 meegedaan aan de decentrale selectie van geneeskunde in Utrecht en ben uiteindelijk geselecteerd. Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn ervaring.

Als eerste is het belangrijk dat je je zo vroeg mogelijk inschrijft. Zo heb je rond de tweede week van december al toegang tot de studiestof. Als je je pas op 15 januari inschrijft, heb je maar net iets langer dan een maand om voor de selectie te leren (de selectiedag was dit jaar op 25 februari). Dit is bijna niet te doen als je hiernaast ook nog in de zesde zit en andere dingen aan je hoofd hebt.

De studiestof zelf is best veel (200+ kantjes) en niet per sé moeilijk. Je moet vooral tot in de details stampen (!), wat veel mensen “overbodig” vinden. Alle studiestof is in het Engels, dus als ervaring hebt met Engelse studieboeken is dat mooi meegemomen.

De pagina’s die gaan over de fysiologie zijn soms net iets te diep beschreven met rare formules (die ik zelf ook niet begreep), deze hoef je dus ook niet te kennen/onthouden. Het gaat erom dat je snapt wat er in de tekst beschreven wordt. Dit gedeelte is zeker ook niet lastig als je hebt opgelet tijdens je biologie lessen.

Bij de anatomie moet je ontzettend veel termen uit je hoofd leren. Doe dit ook vooral! Zo vroegen ze zelfs welk(e) bloedvat/zenuw door welke spier loopt (terwijl er tijdens een decentrale selectie cursus werd gezegd dat dit in principe te ver zou gaan voor een selectietoets). Ze gaan expres tot in de details om de ijverige studenten eruit te filteren. Ook dit is niet lastig, eigenlijk gewoon veel. Je moet goed rekening houden met je school/werk/etc. en genoeg tijd erin steken.

(De onderwerpen die worden getoetst verschillen per jaar, dus het heeft niet veel zin om hier op in te gaan).

Er werden rond de 75 vragen gesteld tijdens de kennistoets.

De communicatietoets stelde niks voor: hier werden verschillende situaties geschetst met als vraag wat jij in deze situatie zou doen/zeggen.

Voorbeeld: “Je hebt beloofd een vriend/vriendin vrijdagavond te helpen met zijn/haar tentamen van volgende week, maar je andere vrienden nodigen je diezelfde avond uit voor een avondje uiteten. Wat doe je?”

Er is altijd één overduidelijk fout antwoord, en meerdere antwoorden waarover je nog zou kunnen twijfelen. Hier hoef je dus echt niet om te stressen.

Er deden ruim 1000 mensen mee met de selectie, waarvan maar 304 werden geplaatst. Rangnummers 1 t/m 30 (10%) werden gereserveerd voor uitzonderingsgevallen (mensen die onder extreme omstandigheden toch direct zijn toegalaten), dus mensen met een rangnummer van 31 t/m 304 werden direct geplaatst.

Op de website staat dat deze t/m 1 augustus werden gereserveerd, terwijl deze in de week van 4 juli werden vrijgegeven. Op 11 juli 2017 werden rangnummers t/m 334 (!) nageplaatst, terwijl er de week ervoor de rangnummers t/m 311 werden nageplaatst.

Er waren dus ~7 uitzonderingsgevallen, waardoor er 23 mensen werden nageplaatst (het aantal uitzonderigsgevallen kan net iets afwijken als iemand met een bewijs van toelating zich toevallig ook heeft uitgeschreven in diezelfde week).

Houd dus goed je mail in de gaten wanneer je rangnummer rond de 305-335 is, want de kans dat je alsnog wordt geplaatst is zeer groot.

Mocht je mee willen doen dit jaar met de selectie, dan wens ik je alvast heel veel succes!

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl